Vekrakos
Spartorama | «Περί καμπαναριών ο λόγος»: Διαδικτυακή ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Γιαξόγλου

«Περί καμπαναριών ο λόγος»: Διαδικτυακή ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Γιαξόγλου

Spartorama 20/09/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Παιδεία
«Περί καμπαναριών ο λόγος»: Διαδικτυακή ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Γιαξόγλου
Πνευματική Εστία Σπάρτης, Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8:00 μ. μ,
Οδός Εμπόρων

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης συνεχίζοντας τις διαδικτυακές ομιλίες, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8:00 μ.μ, την ομιλία, του αρχιτέκτονα και μέλους του συμβουλίου μας με θέμα

«Περί καμπαναριών ο λόγος»

και την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε με την εφαρμογή ΖΟΟΜ πληκτρολογώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (Join Zoom Meeting):

 

https://us02web.zoom.us/j/83740663747

 

Meeting ID: 837 4066 3747

Passcode: 982741

 

Περίληψη

Τα καμπαναριά ή κωδωνοστάσια, εκτός από την σημασία που έχουν στην λειτουργία της Εκκλησίας αποτελούν και ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο των χριστιανικών ναών. Είτε σε πυργοειδείς κατασκευές (καμπαναριά – πύργοι), είτε σε απλούστερες προεκτάσεις των τοίχων κυρίως πάνω από την κεντρική είσοδο (τοξωτά καμπαναριά), είτε τέλος στα δίδυμα καμπαναριά των νεότερων ναών, φέρουν στα ψηλότερα τμήματά τους την καμπάνα ή τις καμπάνες.

Ο ήχος της καμπάνας αποτελούσε μέσο ενημέρωσης. Εκτός από την υπενθύμιση των ωρών λειτουργίας των ναών, ενημέρωναν τους κατοίκους με το διακεκομμένο, λυπητερό, χτύπημά τους για τους θανάτους των συγχωριανών. Με το συνεχές, βίαιο, χτύπημα ξεσήκωναν τους κατοίκους και τους ενημέρωναν ότι κάτι κακό συμβαίνει, φωτιά ή κάτι άλλο. Με το ρολόϊ που τοποθετήθηκε στα καμπαναριά τα νεότερα χρόνια, ενημερώνονταν οι κάτοικοι του χωριού και των πόλεων για την ώρα.

Με αφορμή μία ανάρτηση που είχα κάνει στο Facebook Με την φωτογραφία ενός καμπαναριού είδα ότι «άρεσε». Το γεγονός αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να ετοιμάσω μία ομιλία με θέμα «ΠΕΡΙ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ». Στην ομιλία θα αναφερθώ κατ’ αρχήν στις καμπάνες, πότε εμφανίστηκαν αλλά και το κυριότερο πότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Χριστιανική Εκκλησία. Στην συνέχεια θα δούμε την εξέλιξη και την τυπολογία των καμπαναριών κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση εικόνων με χαρακτηριστικά καμπαναριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Φιλικά, 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΞΟΓΛΟΥ
Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π.
Βρασίδου 71 - ΣΠΑΡΤΗ 23100
τηλ. 6932 290 451
blog: spartaarchitecture.blogspot.com




  



Οδός Εμπόρων