Vekrakos
Spartorama | Παγκόσμιος ιός: Το παρεμπόριο - μαϊμού των εμβολίων

Παγκόσμιος ιός: Το παρεμπόριο - μαϊμού των εμβολίων

Spartorama 15/08/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Κόσμος Πολιτική Υγεία
Παγκόσμιος ιός: Το παρεμπόριο - μαϊμού των εμβολίων
Aυτόκλητοι μεσάζοντες, σκιώδεις επιχειρήσεις ή και απατεώνες υπόσχονται σε κυβερνήσεις -ακόμη και στην Ιταλία ή στη Γαλλία- ότι θα τους εξασφαλίσουν αυτοί αρκετές δόσεις, παρακάμπτοντας ενδεχομένως άλλες χώρες -φυσικά με το αζημίωτο
Οδός Εμπόρων

Την ώρα που η ανθρωπότητα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των εμβολίων κατά της Covid-19, απατεώνες, αυτόκλητοι μεσάζοντες και σκιώδεις επιχειρήσεις προσεγγίζουν κυβερνήσεις και υπόσχονται ταχύτερη πρόσβαση στις πολύτιμες δόσεις – φυσικά με το αζημίωτο.

Οι μεσάζοντες, όπως επισημαίνει έρευνα της Wall Street Journal, έχουν προσεγγίσει, μεταξύ άλλων, την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Κολομβία, τη Βραζιλία και τον Καναδά, είτε τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών, είτε τις περιφερειακές.

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες αγόρασαν κατευθείαν (μέσω της Κομισιόν για όσες είναι κράτη-μέλη της ΕΕ) τις δόσεις και δεν ενεπλάκησαν σε συναλλαγές με μεσάζοντες. Σε άλλες περιπτώσεις, είτε δεν συζήτησαν καθόλου με τρίτους (όπως, για παράδειγμα, η Βραζιλία) είτε απέρριψαν σαν αμφίβολης αξιοπιστίας ή και παράνομες τις προτάσεις που τους έγιναν: σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά δελεαστικές, με υποσχέσεις για εκατομμύρια δόσεις.

Ο αριθμός όσων υπόσχονται εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι 50 με 75 επιχειρήσεις, μεσάζοντες ή και απλώς απατεώνες επιχείρησαν να προσεγγίσουν κυβερνήσεις, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση στα εμβόλια είναι ακόμη περιορισμένη. Ωστόσο και οι κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να πέσουν θύμα απατεώνων καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και αναθεωρεί τους σχεδιασμούς για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία και μια τρίτη δόση. 

Ασαφές παραμένει αν και πού οι προσεγγίσεις ήταν επιτυχημένες. Σε πολλές χώρες έγιναν ή είναι σε εξέλιξη έρευνες από τις κατά τόπους Αρχές.

Προβληματισμός υπάρχει και στις διωκτικές Αρχές. Εντός των ημερών η Interpol αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση για την πιθανότητα οι κυβερνήσεις να πέσουν θύματα απατεώνων. Τον περασμένο Απρίλιο το FBI είχε προειδοποιήσει εταιρείες για τους επιτήδειους που παριστάνουν τους αντιπροσώπους φαρμακευτικών και ζητούν προκαταβολή το ήμισυ του ποσού, αφού κατατεθεί σε λογαριασμούς σε τρίτες χώρες.

Οι εταιρείες, όπως η Pfizer, η Johnson & Johnson και η AstraZeneca τα σκευάσματα των οποίων διατέθηκαν προς αγορά από τους μεσάζοντες, τονίζουν ότι πουλάνε εμβόλια μόνο στις κυβερνήσεις. Κανένας τρίτος ιδιώτης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να πουλάει τα εμβόλια εκ μέρους των εταιρειών.

Μόνο η Pfizer έχει καταγράψει 86 προσφορές από τρίτους σε κυβερνήσεις 45 χωρών. Αργά ή γρήγορα, τονίζουν από την φαρμακευτική εταιρεία, κάποια κυβέρνηση θα εξαπατηθεί –με αυτές που αναζητούν απελπισμένα εμβόλια να κινδυνεύουν περισσότερο.


Protagon.gr


Οδός Εμπόρων