Vekrakos
Spartorama | Η εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης (Κυριακή των Αγίων Πάντων, 27-06-2021)

Η εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης (Κυριακή των Αγίων Πάντων, 27-06-2021)

Spartorama 28/06/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία
Η εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης (Κυριακή των Αγίων Πάντων, 27-06-2021)
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης εκφράζει τις θερμές του πατριωτικές ευχαριστίες προς τον κ. Βασίλη Σκούρο, Μέλος του Συνδέσμου, ο οποίος με ξεχωριστή γενναιοδωρία παραχώρησε όλο το οικονομικό προϊόν της εκδρομής για την ενίσχυση του ταμείου του Συνδέσμου
Οδός Εμπόρων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, μετά από την πολύμηνη απαγόρευση λόγω της πανδημίας, η πρώτη ημερήσια εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης με προορισμούς: την Ιερά Μονή Μακρυσίου Μεγαλοπόλεως, το βυζαντινό ναΰδριο της Αγίας Θεοδώρας στην περιοχή του χωριού Βάστα Μεγαλοπόλεως, το Λεοντάρι Φαλαισίας και την Ιερά Μονή Αμπελακίου, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Η αναχώρηση έγινε στις 7:30 π.μ. από το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και μέσω Λεύκτρου το τουριστικό λεωφορείο του γραφείου ΣΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥΡΣ, με οδηγό τον έμπειρο κ. Νίκο Λαμπράκο, αφίχθηκε στην Ιερά Μονή Μακρυσίου, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Μεγαλόπολη σ’ ένα κατάφυτο λόφο από βελανιδιές. Εκεί οι εκδρομείς  παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, που βρισκόταν σε εξέλιξη στο ευρύχωρο Καθολικό. Μετά την απόλυση η ευπροσήγορη Ηγουμένη Ιουλίττα Κουτσάφτη, με τη βοήθεια εθελοντριών κυριών, πρόσφερε σε όλους πλουσιοπάροχο μοναστηριακό κέρασμα, στην καταπράσινη και δροσερή αυλή της Ιεράς Μονής. Ως ευχαριστήριο αντίδωρο ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Μητράκος της πρόσφερε το βιβλίο της επετειακής έκδοσης του Συνδέσμου για την 100/χρονη ιστορία του.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς πραγματοποίησαν μία ημίωρη στάση στην πανέμορφη κεντρική πλατεία της Μεγαλοπόλεως και μετά αναχώρησαν για τον κύριο προορισμό τους που ήταν το βυζαντινό ναϋδριο της Αγίας Θεοδώρας κοντά στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας. Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται στο βάθος μιας λαγκαδιάς στα όρια  Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο τόπος είναι πανέμορφος καθώς παντού υψώνονται μικρές και μεγάλες βελανιδιές. Ο ναός είναι ένα εντυπωσιακό θαύμα, αφού στη στέγη του είναι φυτρωμένα και υψώνονται 17 δέντρα, που οι ρίζες τους συμπλέκονται με τα τοιχία του, δημιουργώντας ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο. Κάτω από το ναό υπάρχει κεφαλάρι με πόσιμο νερό που καταλήγει στην ολόδροση ρεματιά. Εδώ κατά την παράδοση, μαρτύρησε η Οσιοπαρθενομάρτυς Θεοδώρα, κατά τη βυζαντινή περίοδο. Έπειτα από το προσκύνημα οι εκδρομείς μοιράστηκαν στα δύο καταστήματα εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή για να απολαύσουν το γεύμα τους.

Τις απογευματινές ώρες το λεωφορείο αναχώρησε για το κεφαλοχώρι του Λεονταρίου της Φαλαισίας. Εκεί στην καταπληκτική κεντρική πλατεία με τον επιβλητικό βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων και τις προτομές των ηρώων του 1821, έγινε στάση μιας ώρας για τον απογευματινό καφέ, τα δροσερά παγωτά και αναψυκτικά κι ακολούθησε επίσκεψη στο ναό των Αγίων Αποστόλων με τις υπέροχες βυζαντινές αγιογραφίες της παλαιολογείου περιόδου.

Η τελευταία στάση ήταν στην Ιερά Μονή Αμπελακίου, που βρίσκεται χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου βράχου που μέσα σε μια σπηλιά του ευρέθηκε κατόπιν οράματος η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η ευγενέστατη Ηγουμένη Νεκταρία Γιακουμή με τις δύο μοναχές μας υποδέχθηκαν με χαρά και μέσα στο χώρο του σπηλαιώδους ναού η Γερόντισσα μας μίλησε με απλό και κατανοητό τρόπο για την ιστορία του μοναστηριού. Και στην Ηγουμένη Νεκταρία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου προσέφερε το βιβλίο της ιστορίας των Γορτυνίων της Σπάρτης.

Η επιστροφή έγινε μέσω του αυτοκινητόδρομου του Λεύκτρου υπό τους ήχους εκλεκτών ελληνικών λαϊκών τραγουδιών. Όλοι δήλωσαν απολύτως ευχαριστημένοι κι εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναληφθεί μία ανάλογη εκδρομή το προσεχές φθινόπωρο. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα Μέλη και τους Φίλους του Συνδέσμου για την πρόθυμη συμμετοχή τους έστω και με τις ιδιόρρυθμες συνθήκες των μέτρων προστασίας για την πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης εκφράζει τις θερμές του πατριωτικές ευχαριστίες προς τον κ. Βασίλη Σκούρο, Μέλος του Συνδέσμου, ο οποίος με  ξεχωριστή γενναιοδωρία  παραχώρησε όλο το οικονομικό προϊόν της εκδρομής για την ενίσχυση του ταμείου του Συνδέσμου στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα του και αγαπητού Συμπατριώτη αείμνηστου Γιάννη Σκούρου.


Οδός Εμπόρων