Vekrakos
Spartorama | «Οι Ντιούκς στη Σπάρτη!», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Οι Ντιούκς στη Σπάρτη!», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 20/06/2021 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
«Οι Ντιούκς στη Σπάρτη!», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον «άγνωστο» ιδιοκτήτη του «General Lee» της Σπάρτης, που δίνει τη δυνατότητα στο κοντέρ μας να γυρίζει πίσω σαράντα χρόνια...»
Οδός Εμπόρων

Αυτή η πόλη, η Σπάρτη μας, έχει τον τρόπο να μη γίνεται ποτέ βαρετή και να μας εκπλήττει απρόσμενα, ακόμα και με μικρά, ασήμαντα, καθημερινά πράγματα.

Βαδίζοντας, π.χ., την οδό Διοσκούρων, προς Μαγούλα, και φθάνοντας στον αριθμό 100 βλέπεις, έκπληκτος, παρκαρισμένο έξω από μια πολυκατοικία το αυτοκίνητο των Ντιούκς (Dukes of Hazzard)!!! Αυτή την καταπληκτική Dodge Charger του 1969 με το πορτοκαλί χρώμα και με τον αριθμό 01 πάνω στις πόρτες.

Και η μαγεία σε κατακλύζει: Μα… ήρθαν οι Ντιούκς στη Σπάρτη; αναρωτιέσαι. Και οι αναμνήσεις σε κατακλύζουν κι αυτές. Και γίνεται το πορτοκαλί αυτοκίνητο με τον αριθμό 01 μια χρονομηχανή και σε πάει στα 1981, τότε που στις 8 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8μμ, στήθηκε όλη η οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση (μερικοί είχαν έγχρωμο δέκτη άλλοι ήταν ακόμα στον μαυρόασπρο) για να δουν από την ΕΡΤ  (ιδιωτικά  κανάλια δεν υπήρχαν ακόμα) τη νέα αμερικάνικη σειρά με τίτλο: «Dukes of Hazzard». Μια «φρέσκια», νεανική σειρά, που την έβλεπαν άνετα και οι μεγαλύτεροι:

Η οικογένεια των Ντιουκς ζει στο Χάζαρντ, μια επαρχία του αμερικανικού νότου. Η φάρμα τους, μπαίνει στο μάτι του «προύχοντα» της περιοχής,  του διεφθαρμένου πολιτικού Μπος Χόγκ, ο οποίος, έχοντας με το μέρος του και τις Αρχές της Κομητείας ( τον «αστείο» σερίφη  Ρόσκο Κολτρέιν και τον βοηθό του Ίνος Στρέιτ), προσπαθεί με χίλιους δύο τρόπους να δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια των Ντιούκς, με σκοπό να τους διώξει από την περιοχή και να εκμεταλλευτεί οικονομικά τον τόπο τους. Οι Ντιουκς, όμως, με πρωταγωνιστές δύο ανυπότακτα ξαδέλφια, τον Λιουκ και το Μπο, και την «καυτή» ξαδέλφη τους την Ντέιζι, δεν αποδέχονται τη «μοίρα» τους και … τα κυνηγητά αρχίζουν ! Σύμμαχός τους, το πανέμορφο αυτοκίνητό τους, ο «Στρατηγός Λη», γνήσιο δείγμα της ανεξάρτητης φύσης τους, ο θείος Τζέσσι αλλά και ο φίλος τους, ο  μηχανικός Κούτερ, που το επισκευάζει όταν γυρίζει «τραυματισμένο» από τις συγκρούσεις με την εξουσία.

Οι ξέφρενες καταδιώξεις των Ντιούκς από τα περιπολικά του Ρόσκο, άφησαν εποχή. Τα «ακροβατικά» και τα άλματα του General Lee (κινητήρας 375 ίππων) κατά τα ατέλειωτα κυνηγητά του, οι κεφάτοι και «ζωντανοί» πρωταγωνιστές, η μουσική και τα τραγούδια του κιθαρίστα και τραγουδιστή της κάντρι Waylon Jennings,  τα μικροσκοπικά σορτς της Ντέιζι Ντιουκ και η περίφημη κραυγή «Yee hah» των Ντιούκς όταν άρχιζε μια καταδίωξη έκανε τη σειρά να λατρευτεί ΚΑΙ από το ελληνικό κοινό, ιδιαίτερα από τα παιδιά και τους νέους της εποχής.

Έτσι, λοιπόν, επί χρόνια, κάθε Τετάρτη, στις 8 η ώρα, μα χειμώνας ήτανε μα καλοκαίρι, παίρναμε θέση μπροστά στην τηλεόραση με τα γαριδάκια, τα πατατάκια και τα ποπ-κορν στο χέρι, για ν’ ακούσουμε το καλωσόρισμα: «Welcome to Hazzard County»  από την πιο γνώριμη φωνή εκείνης της εποχής, όταν «έπεφταν» οι τίτλοι έναρξης της σειράς υπό τους ήχους του τραγουδιού «Good Ol’ Boys»  που μας μεγάλωσε και που το τραγουδούσαμε με «ελληνικά αγγλικά» (πάντα όμως με ρυθμό)  μιας και τότε τα αγγλικά δεν είχανε γίνει ακόμα εθνική μας γλώσσα.

Δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον «άγνωστο» ιδιοκτήτη του «General Lee» της Σπάρτης, που δίνει τη δυνατότητα στο κοντέρ μας να γυρίζει πίσω σαράντα χρόνια, κάθε φορά που οι νέοι, τα παιδιά αλλά και οι τηλεθεατές του ’80 περνούν από την οδό Διοσκούρων αρ. 100 της Σπάρτης. «Yee hah»

 

Σπάρτη 17-6-2021
Βαγγέλης Μητράκος




  



Οδός Εμπόρων