Vekrakos
Spartorama | Ημερολόγιο Δήμου Σπάρτης 2000

Ημερολόγιο Δήμου Σπάρτης 2000

Ευάγγελος Μητράκος 11/06/2021 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
Ημερολόγιο Δήμου Σπάρτης 2000
Η Σπάρτη άλλοτε και τώρα - Επιμέλεια: Βαγγέλης Μητράκος
Οδός Εμπόρων

Το έτος 2000 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ανθρωπότητα, αφού σηματοδότησε το τέλος της 2ης χιλιετίας και την αρχή της 3ης.Τη χρονιά αυτή ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό κι ευρηματικό συνάμα Ημερολόγιο, συλλεκτικής αξίας, αφού στις φωτογραφίες του αποτυπώθηκαν με διαφορά 10ετιών τα ίδια σημεία της  παλαιάς και της νέας Σπάρτης, δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους  Σπαρτιάτες (σύγχρονους και παλαιούς) να «ταξιδέψουν», να δουν και να αναβιώσουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης και της ζωής της.

Όπως έγραψε στον πρόλογο του Ημερολογίου ο Δήμαρχος κ. Δημοσθένης Ματάλας: 

«… βλέποντας σε αντιπαράθεση παλιές και πρόσφατες φωτογραφίες, υποψήφιες για το ημερολόγιο,  αναρωτήθηκα πώς θα ένιωθε ο κάτοικος τούτης της πόλης, που έζησε ως τα μέσα και του 20ου αιώνα, αν  … ξαναζούσε  στις μέρες μας; (…) Οι ανέσεις της καταναλωτικής μας κοινωνίας  και οι διευκολύνσεις της τεχνολογικής μας εξέλιξης, θα ’ταν σε θέση να «ισοσκελίσουν»  την έλλειψη της ήρεμης, σχεδόν νωχελικής διαβίωσης εκείνης της εποχής; Κι αν, εν πάση περιπτώσει, τα μέσα και οι ευκολίες της ηλεκτρονικής μας εποχής τον εντυπωσίαζαν, θα μπορούσαν άραγε να του εξηγήσουν γιατί έπρεπε σε λιγότερο από 50 χρόνια να χαθεί η ρομαντική μορφή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα  τούτης της πόλης; Ερωτηματικά πολλά κι ακόμα περισσότερα ερωτήματα που ’ναι  δύσκολο να απαντηθούν, αφού κάθε εποχή «κουβαλάει» από μόνη της τα θετικά της και τα αρνητικά της, χωρίς συγχρόνως να υπάρχει ένας αντικειμενικά αποδεκτός  τρόπος σύγκρισής της  με την προηγούμενη ή και την επόμενη. (…)» 

Το ημερολόγιο αυτό,  με γενικό τίτλο «Η Σπάρτη άλλοτε και τώρα», εκτός άλλων, έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθούν μέσα από τις φωτογραφίες του και οι τρεις γενιές  της ιστορικής φωτογραφικής οικογένειας ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ της Σπάρτης:

Οι παλαιές φωτογραφίες του Βασίλη Ν. Γεωργιάδη και του γιού του Νίκου Β. Γεωργιάδη «συνομιλούν» με τις νέες φωτογραφίες του Βασίλη Ν. Γεωργιάδη, ο οποίος συνεχίζει επάξια, στη νέα εποχή, το «ταξίδι» στο χρόνο, καθώς και την ανεκτίμητη προσφορά προς την Σπάρτη του «Φωτογραφικού Οίκου ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ».

 

Επιμέλεια
Βαγγέλης Μητράκος
Σπάρτη  11-6-2021


























  



Οδός Εμπόρων