Vekrakos
Spartorama | Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη

Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη

Spartorama 09/06/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
Επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη
Θα δημιουργηθεί αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να κινητοποιήσει τους φιλομόναχους και ευσεβείς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προς τον σκοπό αυτό
Οδός Εμπόρων

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος με τον εφημέριο π. Παναγιώτη Ξηρόδημα και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Παλαιοπαναγιάς, σχετικά με την προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης του Κούμπαρη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επισκέφθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 την Ιερά Μονή συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλο Μαντζαβράκο

Σημειώνεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, έχει προχωρήσει τις διαδικασίες ανασύστασης ιστορικών Μονών του τόπου μας, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και στον αγώνα της απελευθέρωσης, έτσι ώστε αφενός να αποτελέσουν επισκέψιμα μνημεία, που θα μας συνδέουν με το ένδοξο παρελθόν, αφετέρου στο μέλλον να είναι δυνατή η αναβίωση της μοναστικής ζωής σε αυτά. 

Ιδιαίτερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη, που πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, κατέφευγαν οι ραγιάδες πρόγονοί μας και εύρισκαν ανακούφιση από τα πολλά δεινά τους, αφού ο καλοκάγαθος και ελληνόψυχος Γέροντας Ηγούμενος, που ήταν και ο στοργικός σύμβουλος της περιοχής, «εθέριευε την αποσταμένη ελπίδα». Εκεί υπήρχαν οι αποθήκες με τα τρόφιμα για τους γενναίους υπερασπιστές της Πατρίδας και οι αποθήκες με τα πυρομαχικά για τον Αγώνα. Το συγκεκριμένο μάλιστα Μοναστήρι ήταν το κρυφό σχολειό της περιοχής στις πιο δύσκολες στιγμές και άλλοτε, στις πιο ήπιες εποχές, οι μοναχοί επισκέπτονταν στα χωριά τους τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα, για να τα διδάξουν την ελληνική παιδεία. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συντήρησης και ανακαίνισης της Ιεράς Μονής, θα δημιουργηθεί αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να κινητοποιήσει τους φιλομόναχους και ευσεβείς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προς τον σκοπό αυτό. 

(φώτο: Δημήτριος Σκιαδάς)


immspartis.gr





















  



Οδός Εμπόρων