Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: Περιοδεία στις αγροτικές καλλιέργειες στη Σκούρα και τον Κεφαλά

Στ. Αραχωβίτης: Περιοδεία στις αγροτικές καλλιέργειες στη Σκούρα και τον Κεφαλά

Spartorama 06/04/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Στ. Αραχωβίτης: Περιοδεία στις αγροτικές καλλιέργειες στη Σκούρα και τον Κεφαλά
Διαπιστώσαμε ότι στα ελαιόδεντρα που βρέθηκαν στην πορεία της χαλαζόπτωσης της 23ης Μαρτίου 2021, έχει γίνει πραγματική ζημιά, καθώς έχουν καταστραφεί τα τρυφερά ανθικά τμήματα (ταξιανθίες), το φρέσκο φύλλωμα και η ακραία νεαρή βλάστηση
Οδός Εμπόρων

Συνάντηση με τους προέδρους των κοινοτήτων της Σκούρας και του Κεφαλά του Δήμου Σπάρτης, κ. Παύλο Κούρο και κ. Τάσο Παπαδημητράτο είχε την Παρασκευή, 2 Απριλίου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παν. Κουμουνδούρο, και τα μέλη της Ν.Ε Π. Λαμπρινό και Κ. Σταμάτη (δημοτικό σύμβουλο Σπάρτης).

Μαζί με τους προέδρους των κοινοτήτων και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περπατήσαμε τις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης στις 23 Μαρτίου. Διαπιστώσαμε ότι στα ελαιόδεντρα που βρέθηκαν στην πορεία της χαλαζόπτωσης, έχει γίνει πραγματική ζημιά, καθώς έχουν καταστραφεί τα τρυφερά ανθικά τμήματα (ταξιανθίες), το φρέσκο φύλλωμα και η ακραία νεαρή βλάστηση.

Για την αντιμετώπιση της ζημιάς και την αποζημίωση των παραγωγών χρειάζεται να γίνει πρώτα χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Ήταν θετική η άμεση επίσκεψη του προϊσταμένου του υποκαταστήματος Πελοποννήσου αλλά χρειάζεται ακριβής οριοθέτηση από τις υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Εργαλεία τέτοια υπάρχουν και άλλα, πέρα από τον βασικό κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Απαραίτητη είναι η αναμόρφωση του ξεπερασμένου πλέον κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά διακόπηκε με την κυβερνητική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή καθιστά απολύτως αναγκαία τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αλληλέγγυου και κυρίως κοινωνικά δίκαιου νέου κανονισμού ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Η υπόσχεση του βουλευτή προς τους προέδρους ήταν ότι θα διεκδικήσει αλλά και θα συμβάλει με προτάσεις από την εμπειρία του, ώστε να υπάρξει η δικαιούμενη στήριξη των παραγωγών.







  



Οδός Εμπόρων