Vekrakos
Spartorama | «Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σ. Τσιόδρα στον Δήμο Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σ. Τσιόδρα στον Δήμο Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 28/09/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Υγεία
«Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σ. Τσιόδρα στον Δήμο  Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Επισημάνσεις - Προτάσεις
Οδός Εμπόρων

Η επίσκεψη του επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων κ. . Σωτήρη Τσιόδρα μαζί τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου αποδεικνύει την κρισιμότητα που υπάρχει στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, ταυτόχρονα δημιουργεί και συνθήκες ηρεμίας ότι μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία του Κορονοϊού αρκεί…

  • Πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες, ότι η παρέμβαση της επιστημονικής/ιατρικής κοινότητας μέσω των Rapid test είναι διαπιστωτική πράξη (διάγνωση) αποτύπωσης των θετικά νοσούντων από τον ιό covid 19 (υπερβαίνω το θέμα ότι η ιχνηλάτηση έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής αφροασιάτες αλλοδαποί, κοινότητα αθιγγάνων, βεβαρημένο ιατρικού ιστορικού λόγω ελονοσίας κλπ).
  • Μετά την διαπιστωτική ιατρική πράξη (διάγνωση) και του αριθμού των νοσούντων  (πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές πόνου) ακολουθούνται τα ενδεδειγμένα μέτρα με πρώτο την απομόνωση – καραντίνα (ακόμα δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος, για την αποκοπή των νοσούντων αλλοδαπών από το συνωστισμό της διαμονής τους)

Ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγείας τόσο των νοσούντων, όσο και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

Άλλο μέτρο, μέχρις της εύρεσης του εμβολίου δεν μπορεί μέχρι αυτή την στιγμή να προτείνει η υγειονομική – επιστημονική κοινότητα τους οποίους τιμούμε, σεβόμαστε και υποκλινόμαστε για την καθημερινή και ανύστακτη λειτουργίας τους.

  • Είναι όμως η ώρα του οργανωμένου Κράτους να λειτουργήσει αποτελεσματικά εφαρμόζοντας πλήρως τους νόμους και τις υπάρχουσες υγειονομικές διατάξεις, αλλά εφαρμόζοντας νέες καινοτόμες πολιτικές που έχει διατυπωθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίηκη.

Εν προκειμένω υπάρχουν ευθύνες για την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή που πρέπει να διερευνηθούν, γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα θέματα υγείας και όλοι μέχρι και ο τελευταίος πολίτης «ανέμεναν» χρονικά την εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού, κυρίως λόγω του τρόπου διαβίωσης των αφροασιατών εργατών γης και των αθίγγανων.

Έστω και πίσω από τα γεγονότα τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να δώσουν άμεσες και σαφείς εντολές εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων.

Στο ερώτημα ποιος θα «μαζέψει την παραγωγή», η απάντηση είναι οι όποιας μορφής και εθνικότητας εργάτες γης αλλά με ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ με ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς, εργασίας και να τελειώνει αν και όπου υπάρχει ανοχή ή ιδιότυπη ασυλία.

Συμμερίζομαι και κατανοώ την ανησυχία των πολιτών που καταφεύγουν στις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή και τήρηση των νόμων.

Η ενεργοποίηση του συνόλου της Κοινωνίας των Πολιτών είναι ο βασικός παράγοντας προάσπισης της υγείας και της ευνομίας στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δουν με πολιτική υπευθυνότητα τις προτάσεις του Δήμου Ευρώτα που έχουν προταθεί (2011) και επιγραμματικά περιλαμβάνουν:

  • Απογραφικό Δελτίο (ΚΑΡΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ) όλων των ΜΗ νόμιμων αλλοδαπών, που θα περιλαμβάνει:
    • Το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσης (κατά δήλωσή του).
    • Τον τόπο προσωρινής διαμονής – κατοικίας – χώρο εργασίας, κ.τ.λ.
  • Προσωρινό Α.Φ.Μ. και υποβολή υποχρεωτικής δήλωσης στις εφορίες (πάταξη φοροδιαφυγής- φοροαποφυγής).
  • Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις με εμβολιασμό των μεταναστών (κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής) με επιβολή τέλους υγείας.
  • Συνθήκες Υγιεινής όλων των χώρων παραμονής των μεταναστών με επιβολή προστίμων στους παρανομούντες.
  • Δημοτικό τέλος παραμονής ανάλογο των Δημοτικών Τελών.
  • Επιδότηση εργοσήμου για τους Έλληνες εργάτες γης από τον ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρξουν ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης ανάλογες των επιχειρήσεων, των μεταποιητικών μονάδων, κ.λ.π. (Αφορά την τόνωση της απασχόλησης).
Πολιτική βούληση απαιτείται και πρέπει σε μια ώριμη πλέον τοπική κοινωνία να θεσμοθετηθεί.

Υ.Γ. 1: Εξυπακούεται ότι η ενίσχυση του Κ.Υ. Βλαχιώτη με προσωπικό και εξοπλισμό, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής έπρεπε να είχε γίνει πράξη. Έστω και τώρα με πολιτική βούληση μπορεί να γίνει πράξη με προτεραιότητα το ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ του Κορονοϊού και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η σημερινή κατάσταση παρά τις προσπάθειες όλου του προσωπικού δεν τιμά κανέναν μας!

Υ.Γ. 2: Σχετικά με κάποιες δηλώσεις και αναφοράς που έγιναν σήμερα, για την αποκατάσταση της αλήθειας ήταν συνεχιζόμενο πρόγραμμα από τον πρώην Δήμο Σκάλας (2009 - 2010) και συνεχίστηκε με ένταση από το 2011 στο νεοσύστατο Δήμο Ευρώτα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη σε συνεργασία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Αυτό το συνεχιζόμενο πρόγραμμα εφαρμόζεται και σήμερα, όπως κατ΄ έτος, στα πλαίσια του πρωτοκόλλου της Ελονοσίας (οδηγός και της σημερινής φάσης) και χωρίς καμμία πίεση. Εφαρμογή δηλαδή και ορθά των πρωτοκόλλων Ελονοσίας και ΟΥΔΕΝ ΑΛΛΟ!

Η.Π.  28/9/2020


Οδός Εμπόρων