Vekrakos
Spartorama | Ιδεατή η Επιλογή και Ύψιστη η Ευθύνη για τον «Υπεύθυνο για Θέματα Εγγείων Βελτιώσεων», θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ν. Τζινιέρη

Ιδεατή η Επιλογή και Ύψιστη η Ευθύνη για τον «Υπεύθυνο για Θέματα Εγγείων Βελτιώσεων», θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ν. Τζινιέρη

Ν.Μ. 26/09/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
Ιδεατή η Επιλογή και Ύψιστη η Ευθύνη για τον «Υπεύθυνο για Θέματα Εγγείων Βελτιώσεων», θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ν. Τζινιέρη
Η συγκεκριμένη θέση ευθύνης είναι -ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε λειψυδρία και το φαινόμενο της ερημοποίησης είναι προ των πυλών- υψίστης σημασίας για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα
Οδός Εμπόρων

Μια από τις πιο σημαντικές θέσεις ευθύνης ανέλαβε πρόσφατα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκων Τζινιέρης, του οποίου το αντικείμενο από το γενικό και δαιδαλώδες «Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Πελοποννήσου» επανοριοθετήθηκε πρόσφατα από τον περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, ως «Υπεύθυνου για τον Τομέα των Εγγείων Βελτιώσεων και για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου». 

Ο νέες αρμοδιότητες του κ. Τζινιέρη, περιλαμβάνουν εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εποπτεία, συνεργασία και συντονισμό των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, εισηγήσεις για κατασκευή και συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων, την πολιτική διαχείρισης υδάτων άρδευσης, την εκπροσώπηση της Περιφέρειας για σχετικά θέματα, καθώς και ενημέρωση για την εξέλιξη των μελετών άρδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των υφιστάμενων υδατικών πόρων για αρδευτικά έργα και την κατάσταση απόγνωσης που βρίσκονται πολλοί αγρότες, σε πολλούς νομούς της Περιφέρειας, που βλέπουν τη μέχρι πρότινος λύση των γεωτρήσεων, να μην αποδίδει πλέον, αφού πολλές από αυτές λόγω τις έντονης ανομβρίας των τελευταίων ετών αποδίδουν πλέον υφάλμυρο νερό, αποφάσισε την δημιουργία μιας «Υπερδιεύθυνσης» Εγγείων Βελτιώσεων, που, σε επίπεδο Περιφέρειας πια, θα εποπτεύει, σχεδιάζει και υλοποιεί τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων αγροτικής άρδευσης, συντεταγμένα και συνολικά, όπως ήταν κάποτε σε επίπεδο νομού οι Διευθύνσεις Εγγείων Βελτιώσεων, του τότε Υπουργείου Γεωργίας. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γεωπόνων Λακωνίας (βλ. άρθρο εδώ), ένα από τα μεγάλα λάθη στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων στο παρελθόν, ήταν και «η κατάργηση των Υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων απαξιώνοντας έτσι τα έργα που αυτές διοικούσαν λόγω συντεχνιακών και πολιτικών διαγκωνισμών», και ότι σε πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει η κυβέρνηση «Να χρηματοδοτήσει Εγγειοβελτιωτικά έργα όλων των τάξεων (Α’ Β΄ και Γ΄) καθώς επίσης και τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των χρηστών νερού άρδευσης (όχι μόνο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών) με χρήματα που θα προέρχονται από το αντίτιμο χρήσης αρδευτικού ύδατος, δεδομένου ότι είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη λειψυδρία αλλά και να μειωθεί το κόστος παραγωγής». 

Γράφω μετά λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι ο αείμνηστος πατέρας μου, Αλέκος Μαυρομιχάλης, υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος, επί σειράν ετών μέχρι την συνταξιοδότησή του, Διευθυντής της «Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ) Λακωνίας», επί της εποχής του δε υλοποιήθηκε το μεγαλόπνοο έργο της αλλαγής του ρου του Ευρώτα, αρδεύοντας και αποδίδοντας προς χρήση, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. 

Κατά την γνώμη μου η συγκεκριμένη θέση ευθύνης είναι -ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε λειψυδρία και το φαινόμενο της ερημοποίησης είναι προ των πυλών- υψίστης σημασίας για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα. Είναι ευχής έργον, αλλά και δείγμα διορατικότητας του κ. Περιφερειάρχη, που ανέθεσε την παραπάνω ευθύνη σε έναν στέλεχος όπως ο Πολιτικός Μηχανικός και Απόστρατος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού κ. Νίκων Τζινιέρης. Είμαι σίγουρος ότι στον τελικό απολογισμό θα αποδώσει επιμελές και ουσιαστικό για τον τόπο έργο. 

Ήδη έχει αρχίσει την περιοδεία του σε Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), Γενικούς Ο.Ε.Β (ΓΟΕΒ) και σε όλη την Περιφέρεια, δεδομένου ότι ο ίδιος δηλώνει ότι πάντοτε θέλει να έχει ιδίαν αντίληψη για το τι μιλάμε.

Όπως αναρτά ο ίδιος στα ΜΚΔ, έχει ήδη επισκεφτεί:


«Επισκέφθηκα την 3/9/2020 την περιοχή Τριφυλίας και είχα συνάντηση-ενημέρωση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας (ΔΑΟΚ).

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε:

  • το ολοκληρωμένο φράγμα των Φιλιατρών και ενημερώθηκα λεπτομερώς για το έργο από τον αρμόδιο υπάλληλο.
  • τις κρατικές γεωτρήσεις τις περιοχής σε λειτουργία αλλά και με βλάβη.
  • το σημείο επί του χειμάρρου Λαγκουβάρδου, το οποίο προτείνεται για θέση νέου φράγματος.»

 

«Επισκέφθηκα την Τρίτη 8/9/2020 στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, την Π Ε Μεσσηνίας και ενημερώθηκα λεπτομερώς από την πρόεδρο του ΓΟΕΒ Παμίσου, για όλο το σύστημα άρδευσης της περιοχής.

Ενημερώθηκα επί τόπου στο:

  • Αρδευτικό αντλιοστάσιο ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ.
  • Αντλιοστάσιο ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑΣ - Φράγμα ποταμού ΑΡΗ.
  • ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΜΙΣΟΥ.
  • Σύστημα των Διωρύγων.
  • Αποστραγγιστικό αντλιοστάσια ΜΠΟΥΡΝΙΑ.
  • Πρόβλημα των γεωτρήσεων και των δικτύων άρδευσης.

Στη συνέχεια συναντήθηκα  με:

  • τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλο και συζητήσαμε εκτενώς τα προαναφερθέντα
  • τον αναπληρωτή Διευθυντή ΔΑΟΚ και
  • την υπεύθυνη γεωπόνο της δακοκτονίας.»

 

«Την Τετάρτη 24/9/2020, επισκέφθηκα την Π.Ε. Κορινθίας προκειμένου να ενημερωθώ και να επιθεωρήσω  έργα Εγγείων  Βελτιώσεων.

-  Αρχικά ενημερώθηκα στην έδρα της Π.Ε. από τον αρμόδιο πολιτικό μηχανικό για το σύνολο των έργων και στη συνέχεια μαζί με τον συνάδελφο Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Βυτινιώτη Χάρη και τον Δντη ΔΑΟΚ  κ. Μουτάφη Γιώργο, επισκεφθήκαμε τα παρακάτω  έργα και ενημερωθήκαμε επί τόπου.

  • Τ Ο Ε Β ΚΛΙΜΕΝΤΙΟΥ συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Τρίμη Κων. και ενημέρωση.
  • Τ Ο Ε Β ΦΕΝΕΟΥ συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Κουρούσια Κων. και ενημέρωση.
  • Α Ο Σ Α Κ (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας) περιοχή Στυμφαλίας ενημέρωση επί τόπου.
  • ΦΕΝΕΟΣ συνάντηση και ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Σικιωνίων κ.  Τσόγκα Ν.
  • ΦΡΑΓΜΑ ΔΟΞΑΣ  ενημέρωση επί τόπου.
  • ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ σήραγγες Σουρή, Τράθι και Ανδριάνου με ενημέρωση επί τόπου.
  • ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ενημέρωση στη περιοχή του.
  • ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ στο Ελαφογκρέμι -περιοχης Πλατανίου Αργολίδας ενημέρωση στη περιοχή του.
  • ΝΕΜΕΑ  συνάντηση με Δήμαρχο κ.Φρούσιο Κων. και ενημέρωση για θέματα του Δήμου αλλά κυρίως για το Φράγμα του Ασωπού.»

 

Και φυσικά έπεται συνέχεια, την οποία θα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε. 

Ευχόμαστε στον κ. Τζινιέρη, καλορίζικος στην νέα του θέση και κουράγιο στην πολλή σημαντική δουλειά που ετάχθη να επιτελέσει.

 

Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων