Vekrakos
Spartorama | Απαιτεί υποδομή και σύνεση η διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου, κε Δήμαρχε

Απαιτεί υποδομή και σύνεση η διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου, κε Δήμαρχε

Ν.Μ. 14/07/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Απαιτεί υποδομή και σύνεση η διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου, κε Δήμαρχε
Προτού εξάγω τα συμπεράσματα που φαντάζεστε και ξετυλίξω τις σκέψεις που θα διαβάσετε, θεώρησα υποχρέωσή μου να επικοινωνήσω με την κα Δεδεδήμου, για να της δώσω την ευκαιρία να μου εξηγήσει, με ποια κριτήρια το spartorama.gr, δεν υπάρχει στην λίστα
Οδός Εμπόρων

Τέλη Μαρτίου 2020, η κυβέρνηση διέθεσε στον δήμο Σπάρτης το ποσό των 8,000 € με σκοπό να το μοιράσει κατά την κρίση της και με απευθείας ανάθεση σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην «Πληροφόρηση των δημοτών για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοΐού COVID – 19». 

Μετά από ενάμιση ολόκληρο μήνα και ενώ η επιδημία είχε αρχίσει να υποχωρεί. στις 18 Μαΐου 2020, η κα Δεδεδήμου, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών εκδίδει την συνημμένη απόφαση με την οποία αναθέτει απευθείας το έργο της πληροφόρησης του κοινού. Μοιράζει 6,500 Ευρώ  -συν 700 Ευρώ σε «τοπική» Διαφημιστική Εταιρεία της Κορίνθου για την παραγωγή διαφημιστικού spot για το Super TV (βλέπε απόφαση εδώ)-,  σε «τοπικά» τηλεοπτικά μέσα, σε τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, σε τοπικές εφημερίδες και σε τοπικά sites

Δεν θα κρίνω το ύψος των ποσών που διανεμήθηκαν, όσο τα κριτήρια διανομής. Βλέποντας την λίστα με τις αναθέσεις εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι όλα τα μέσα συμπεριελήφθησαν στην ανάθεση (δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την συνεισφορά όλων ανεξαιρέτως των μέσων στην πληροφόρηση για την πανδημία). Όλα πλην του spartorama.gr

Προτού εξάγω τα συμπεράσματα που φαντάζεστε και ξετυλίξω τις σκέψεις που θα διαβάσετε, θεώρησα υποχρέωσή μου να επικοινωνήσω με την κα Δεδεδήμου, για να της δώσω την ευκαιρία να μου εξηγήσει, με ποια κριτήρια το spartorama.gr, δεν υπάρχει στην λίστα. 

Το επιχείρημα της κας Δεδεδήμου ήταν ότι στο email που μας έστειλε υπάλληλος του Δήμου και με το οποίο ζητούσε τα στοιχεία μας για να προχωρήσει στην ανάθεση, δεν απαντήσαμε ποτέ. Θεώρησε λοιπόν «ευλόγως» ότι δεν ενδιαφερόμαστε. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψη μας τέτοιο e-mail, στο οποίο δεν είχαμε κανένα λόγο να μην απαντήσουμε. Σε συνομιλία με την υπάλληλο του Δήμου με διαβεβαίωσε ότι το έχει στείλει, μου το ξανάστειλε δε προ ημερών. Δεν θα ήταν δίκαιο να αμφισβητήσω το γεγονός ότι η υπάλληλος έκανε καλά τη δαυλιά της. Το πιθανότερο είναι ότι το συγκεκριμένο email πράγματι εστάλη, αλλά κατέληξε στο junk ή spam mail, από όπου και διαγράφηκε αυτόματα μετά από λίγες ημέρες. Πάντως ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας, ούτε εστάλη άλλο email, ούτε έγινε καμία τηλεφωνική προσπάθεια επαλήθευσης της παραλαβής του. 

Οι παρακάτω σκέψεις είναι στη μορφή bullet points, τρόπος έκφρασης που χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ο κος Δήμαρχος, και στον οποίο τρόπο πιθανόν να έχει εθιστεί η κα Δεδεδήμου, μήπως και καταλάβει επιτέλους τα επιχειρήματά μου: 

  • Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην διαχείριση των οικονομικών ενός Δήμου και την διαχείριση προμηθειών μιας μικρής τοπικής επιχείρησης λιανικής πώλησης.
  • Ειδικά τα θέματα της απευθείας ανάθεσης είναι μια εξαιρετικά ντελικάτη διαδικασία, και θέλει μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην προκύπτουν διαμαρτυρίες όπως η παρούσα.
  • Επιλέξατε να αναθέσετε σε όλους κα Δεδεδήμου, μέχρι εδώ σωστά. Δεν αρκεί όμως το επιχείρημα της μη απάντησης σε email. Οφείλατε να έχετε οργανώσει σύστημα επαλήθευσης. Αν ήμουν στη θέση σας και άκουγα από το στόμα μου ότι δεν ενδιαφέρομαι, θα ζητούσα και εγγράφως την άρνησή μου, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
  • Είναι δυνατόν να αποκλείετε από την λίστα αναθέσεων, το κατά γενική ομολογία, πλέον αντιπολιτευόμενο site της παρούσας Δημοτικής Αρχής, και μόνον αυτό; Τι θα μπορούσε να σκεφτεί ένας μέσος πολίτης; Εκδίκηση; Διωγμός; Γιατί με αποκλείσατε κα Δεδεδήμου; Δεν είδατε ότι έλειπε το spartorama.gr, από την απόφαση που εσείς υπογράψατε; Ή δεν διαβάζετε τι υπογράφετε;
  • Τι περιμένετε να κάνει αυτό το μέσο; Να φοβηθεί και να αρχίσει να χαϊδεύει την παράταξή σας ή ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα πολλαπλασιαστικά;
  • Το θέμα αυτό καθ’ ευατό αποτελεί ευθεία προσβολή στο πρόσωπό μου. Ευτυχώς, ο μέσος Σπαρτιάτης έχει ήδη αντιληφθεί ποια κατάσταση επικρατεί στα πράγματα του Δήμου και καταλαβαίνει τις διαφορές. Ο χρόνος περνάει και κοιτάζει την γλυκιά μελαγχολία των επιλογών μας. Αλλά περνάει.
  • Τέλος, για να μη θεωρηθεί ότι το πρόβλημα είναι τα 400 Ευρώ που χάθηκαν, και όχι ο τρόπος που διοικεί η παρούσα Δημοτική Αρχή, δηλώνω, ότι το χρηματικό ποσό που θα μου αναλογούσε υπό άλλη χρηστή διοίκηση, αν το πάρω ποτέ, θα το καταθέσω στο Άσυλο Ανιάτων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπέρ φωτίσεως των χαμένων πνευμάτων. 

 

Για το spartorama.gr
Νίκος Μαυρομιχάλης


Οδός Εμπόρων