Vekrakos
Spartorama | Μήνυμα Νεοκλή Κρητικού για το έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών

Μήνυμα Νεοκλή Κρητικού για το έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών

Spartorama 28/06/2020 Εκτύπωση Ιστορία Κοινωνία
Μήνυμα Νεοκλή Κρητικού για το έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών
Οι γυναίκες έγραψαν τη δική τους Ιστορία στο βιβλίο της ιερής θυσίας για την απελευθέρωση. Με τα σκουριασμένα δρεπάνια τους έδωσαν ηρωική και νικηφόρα μάχη.
Οδός Εμπόρων

Ημέρα μνήμης και τιμής στις Μανιάτισσες, στις ηρωϊδες γυναίκες που αψήφησαν τον τρομερό αιγυπτιακό στρατό και υπερασπίστηκαν τα χώματά τους, τα σπίτια, τις ζωές τους, την τιμή τους.

Υποκλινόμαστε στο θρυλικό έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών, οι οποίες με μοναδικό όπλο το δρεπάνι ταπείνωσαν τον αήττητο Ιμπραήμ στα τον Ιούνιο του 1826!

Λέει χαρακτηριστικά το μοιρολόι «Άνοιξε η μάχη και ο καυγάς, κι εγίνη ξεσυνέριση σ΄όλα τα Σπαρτιατόγγονα, ποίοι θα πάσε μπροστινοί…»

Παρά τους 1.000 κανονιοβολισμούς που έριξαν τα αιγυπτιακά πλοία προς εκφοβισμό, τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει την ιερή μανία των Μανιατών και των Μανιατισσών. Ο όρμος του Διρού κοκκίνισε από το αίμα. Ήταν δύσκολη η διαφυγή από μια τέτοια κακοτράχαλη περιοχή.

Οι γυναίκες έγραψαν τη δική τους Ιστορία στο βιβλίο της ιερής θυσίας για την απελευθέρωση. Με τα σκουριασμένα δρεπάνια τους έδωσαν ηρωική και νικηφόρα μάχη. Το μοιρολόι τελειώνει με το εγκώμιο των γυναικών: «Εύγε σας, μεταεύγε σας γυναίκες, άντρες γίνατε, σαν αντρειωμένες κρούετε, σαν Αμαζόνες μάχεστε».

Αιωνία να είναι η μνήμη των προγόνων, που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της πατρίδας μας!


Οδός Εμπόρων