Vekrakos
Spartorama | Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η διερεύνηση της δυνατότητας αφαίρεσης graffiti με σκοπό την αποκατάσταση Έργου Τέχνης του Νίκου Νικολάου

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η διερεύνηση της δυνατότητας αφαίρεσης graffiti με σκοπό την αποκατάσταση Έργου Τέχνης του Νίκου Νικολάου

Spartorama 21/05/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτισμός
Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η διερεύνηση της δυνατότητας αφαίρεσης graffiti με σκοπό την αποκατάσταση Έργου Τέχνης του Νίκου Νικολάου
Η διερεύνηση θα γίνει από την κα Μάρθα Αθανασιάδου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Οδός Εμπόρων

Με το από 20-2-2020 αίτημά της, η κ. Μάρθα Αθανασιάδου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων Τ.Ε., Υπαλλήλου Ι.Δ.Α.Χ. του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, ζητούσε την άδεια να ερευνήσει κατά πόσο είναι δυνατή η αφαίρεση των graffiti µε τα οποία έχει βανδαλιστεί η τοιχογραφία του Νίκου Νικολάου, η οποία βρίσκεται στο υπό ανακαίνιση κτίριο του ΞΕΝΙΑ Σπάρτης.

Για το αίτημα συνηγόρησε και η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Κατόπιν τούτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στην δια περιφοράς συνεδρίασή του της 19ης Μαιου 2020, αποφάσισε ομόφωνα την εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών που θα συµβάλουν -εκτός των άλλων- στην καλύτερη αξιοποίηση του υπό εκτέλεση έργου:

«ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΞΕΝΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αποκατάστασης της τοιχογραφίας του Νίκου Νικολάου είχε επισημάνει, εδώ και τριάντα χρόνια, η τέως Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης παράρτημα Σπάρτης Δόκτωρ Γεωργία Κακούρου-Χρόνη. (βλέπε άρθρα εδώ, και εδώ). Κάλλιο αργά παρά ποτέ.




Οδός Εμπόρων