Vekrakos
Spartorama | «Ιδεοληψίες και το Βασίλειο του Παραλοϊσμού», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Ιδεοληψίες και το Βασίλειο του Παραλοϊσμού», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 25/01/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Φιλοσοφία
«Ιδεοληψίες και το Βασίλειο του Παραλοϊσμού», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Πας και θαυμάζεις την Καπέλλα Σιξτίνα και τον Γκρέκο και άλλες θρησκευτικές ζωγραφικές στη Δύση αλλά δεν αντέχεις να δεις μια βυζαντινή εικόνα...»
Οδός Εμπόρων

Άμα σε κλέβει κάποιος ή άμα καταπατά την περιουσία σου, ή τινάζει η αποπάνω τα χαλιά της και φτάνουν στη βεράντα σου σκουπιδάκια, ή άμα βαράει ένας ανώμαλος ένα σκυλί ή ένα γατί, ή άμα θεωρείς πως βρίζει κάποιος τα δικά σου ιερά και όσια, θεωρείς φυσιολογικό και ιερό καθήκον σου να καλέσεις την αστυνομία να πιάσει τον παραβάτη του νόμου και να τον τιμωρήσει. Διεκδικείς βέβαια για τον εαυτό σου το δημοκρατικό δικαίωμα να βρίζει χωρίς συνέπειες τους θεούς των άλλων κι ακόμα το δικαίωμα να χέζει ο ελεύθερος και ακαταπίεστος σκύλος σου όπου θέλει χωρίς να σκουπίζεις.

Άμα όμως καλεί ο άλλος την αστυνομία επειδή εσύ καπνίζεις στα μούτρα του, τότε αυτός είναι φασίστας και καταδότης και χαφιές!

Ριγάς σύγκορμος, μπορεί κιόλας και να κλαίς από συγκίνηση ακούοντας μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν αγνοώντας πιθανότατα πως ο,τι ακούς είναι θρησκευτική μουσική γραμμένη να λειτουργεί σε μια χριστιανική εκκλησία. Αλλά ακόμα κι αν το γνώριζες θα το σεβόσουνα και θα το αγαπούσες γιατί είναι Μπάχ.

Άμα ακούσεις όμως αντίστοιχη βυζαντινή μουσική ή έστω μουσική επηρεασμένη από την εκκλησιαστική μουσική, τότε χλευάζεις και προσπερνάς παραμιλώντας κάτι για παπαδαριό, για μεσαίωνες και σκοταδισμούς.

Τα ίδια βέβαια για τη θρησκευτική ζωγραφική. Πας και θαυμάζεις την Καπέλλα Σιξτίνα και τον Γκρέκο και άλλες θρησκευτικές ζωγραφικές στη Δύση αλλά δεν αντέχεις να δεις μια βυζαντινή εικόνα ψελλίζοντας πάντα κατηγορίες για απάνθρωπους αυτοκράτορες που απομυζούσαν το λαό.

Κι αν εσχάτως δεν χλευάζεις πολύ είναι που έκανε εκθέσεις το ΜΕΤ στη Νέα Υόρκη και πέτυχαν και εκτίμησαν οι αμερικάνοι και άλλοι δυτικοί άνθρωποι τη βυζαντινή ζωγραφική. Ίσως κιόλας να μην πολυμιλάς γιατί έρχονται τουρίστες και ζητούν να δουν βυζαντινές εκκλησιές και εικόνες και δε θες να χαλάσεις την κονόμα.

Θα μείνω μόνον στα λίγα αυτά τα παραδείγματα από τα άπειρα που θα μπορούσα να σου γράψω γιατί βαριέμαι. Αρκούν θαρρώ.

Συλλογίσου και βγάλε μόνος σου συμπεράσματα.

Καλό βράδυ...

Γεώργιος Κόρδης


Οδός Εμπόρων