Vekrakos
Spartorama | «Αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική», από τον Κυριάκο Δ. Διαμαντάκο

«Αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική», από τον Κυριάκο Δ. Διαμαντάκο

Spartorama 10/01/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
«Αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική», από τον Κυριάκο Δ. Διαμαντάκο
«Η επιστροφή στην κανονικότητα της εικόνας ενός Έλληνα Πρωθυπουργού που τιμά την χώρα του με την εικόνα του...»
Οδός Εμπόρων

Η αποτίμηση της επισκέψεως του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Τράμπ, την Αμερικανική ηγεσία αλλά και τους Έλληνες ομογενείς καταρχήν λογίζεται ως θετική.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα τεκταινόμενα και που συνίσταται η θετική αυτή αποτίμηση, ξεκινώντας από τα πιο απλά και εμφανή αλλά εξίσου σημαντικά:

Η επιστροφή στην κανονικότητα της εικόνας ενός Έλληνα Πρωθυπουργού που τιμά την χώρα του με την εικόνα του, την σοβαρότητα και την γνώση μια «παγκόσμιας γλώσσας» της Αγγλικής σε επίπεδο που τα Αμερικανικά ΜΜΕ να γράψουν ότι μίλησε καλύτερα και από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η αναγνώριση της βαθιάς στρατηγικής σχέσης και συνεργασίας μετά και  την πρόσφατη υπογραφή των συμφωνιών για τις βάσεις της Αμερικής στην Ελλάδα και την αναγνώριση του στρατηγικού βάθους της σχέσης αυτής  από τον Πρόεδρο Τράμπ και  το σύνολο της Αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας (Διακομματικά).

Η αναγνώριση, από όλους, της ανάκαμψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας με τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε επίπεδο φόρων και ξεμπλοκαρίσματος επενδύσεων οι οποίες είχαν βαλτώσει για χρόνια επί κυβερνήσεως Σύριζα και Τσίπρα.

Η αναγνώριση της ενίσχυσης της πολιτικής σημασίας της χώρας μας για την Αμερική με την υπογραφή του αγωγού East Med καθώς πλέον αποτελεί και Αμερικανικό νόμο, και η στρατηγική συνεργασία που προωθείται μέσω αυτού με τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ το Ισραήλ.

Η ανάλυση των Ελληνικών θέσεων όσον αφορά τις προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το παράνομο μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης και η προσπάθεια της αποσταθεροποίησης της Ειρήνης εκ μέρους της Τουρκίας στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα απαράγραπτα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε δε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εν τω συνόλω δε, υπήρξε επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Τέθηκαν επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την Τουρκοκυπριακή  πλευρά η οποία υποδαυλίζεται από την Τουρκία και προσωπικά από τον τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν για την εξυπηρέτηση τουρκικών συμφερόντων.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού συνεχίζεται με μαραθώνιο επαφών για  την ενδυνάμωση - ενίσχυση του φρονήματος των ομογενών και της προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων σε μια ελληνική οικονομία που αλλάζει προς το καλύτερο δίνοντας τεράστιες ευκαιρίες για μελλοντικούς επενδυτές.

Στην Ελλάδα, μας ταλανίζει η μιζέρια της αντιπολίτευσης του Σύριζα με φωνές κακόβουλης κριτικής από το ένοχο παρελθόν μιας ξεθωριασμένης συνθηματολογίας με έλλειψη σοβαρότητας και διάρρηξη του Εθνικού μετώπου την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγωνίζεται για τα Ελληνικά συμφέροντα και την Ελλάδα του μέλλοντος. Αυτούς  λοιπόν τους αφήνουμε στο παρελθόν και κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.  

 

Κυριάκος Δ. Διαμαντάκος

 

Αν. Γραμματέας Επιστημονικών  Φορέων ΝΔ
τ. Πρόεδος ΝΟΔΕ Λακωνίας
Μέλος τομέα Τουρισμού ΝΔ
Μέλος τομέα Υγείας ΝΔ
Οικονομολόγος MSc - MPA
2o Πτυχίο ΟΔΑ


Οδός Εμπόρων