Vekrakos
Spartorama | Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Λακεδαίμονος για τη Διάσωση του ιστορικού κτιρίου του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Λακεδαίμονος για τη Διάσωση του ιστορικού κτιρίου του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Spartorama 06/01/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Λακεδαίμονος για τη Διάσωση του ιστορικού κτιρίου του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης
Έστειλαν προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό
Οδός Εμπόρων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Λακεδαίμονος, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα παιδείας και πολιτισμού και επιθυμώντας να συμβάλει στην προστασία του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης και των κατοίκων της πόλης, απέστειλε (αρ.πρ.202/27-12-2019) προσωπική επιστολή* στον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να προσπελαστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του σπάνιου αρχιτεκτονικού μνημείου της πόλης της Σπάρτης και της σύγχρονης Ελλάδας.
 
(*) Η ίδια επιστολή είχε σταλεί και στον προηγούμενο πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του ΄19.    




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Λαμβάνουμε το θάρρος να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή ως έσχατη πράξη ευαισθητοποίησης για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της πόλης μας.

Πρόκειται για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, ένα νεοκλασικό κτήριο που ανεγέρθηκε το 1837 για να στεγάσει το Πρωτοδικείο Σπάρτης και τις υπόλοιπες Αρχές του τόπου. Ίσως είναι το παλαιότερο Διοικητήριο της σύγχρονης Ελλάδας, ένα από τα πέντε πρώτα της χώρας που συστάθηκαν με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 16 Οκτωβρίου 1834.

Αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο της πόλης με βαρύνουσα ιστορική μνήμη και αξία, ένα από τα αρχαιότερα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας που διασώζονται ακόμα. Πρόκειται για κτήριο μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, πραγματικό στολίδι πολιτισμού, που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς μια ακατανόητη αδιαφορία, εκ μέρους της Πολιτείας, έχει θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο την ύπαρξή του. Μετά την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου, το 2005, το παλαιό κτήριο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αλλά καμία ενέργεια αποκατάστασης δεν προχώρησε από τότε.

Αποτέλεσμα, το κτήριο αυτό να «κακοποιείται» αργά και βασανιστικά μπροστά στα μάτια της ανήμπορης ν΄ αντιδράσει σπαρτιατικής κοινωνίας και να κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση! Εξέλιξη που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας -καθημερινά διασχίζουν το σημείο δεκάδες πολίτες- και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την έλλειψη
ικανότητας διάσωσης πολύτιμου πολιτισμικού κεφαλαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» εκφράζοντας τις εύλογες ανησυχίες των εκπαιδευτικών και του συνόλου των Σπαρτιατών για την τύχη ενός τόσο σημαντικού ιστορικού μνημείου, και με βαθιά την πεποίθηση ότι τόσο η Πολιτεία όσο και εσείς προσωπικά δε θα το εγκαταλείψετε τελικά στη μοίρα του, σας παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα για τη διάσωσή του.

Με μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σας,
εκ μέρους του Δ.Σ.
ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Καψάλης







  


Οδός Εμπόρων