Vekrakos
Spartorama | Γεύση από καλοκαίρι: Το μυστικό, φυσικό φιόρδ της Λακωνίας

Γεύση από καλοκαίρι: Το μυστικό, φυσικό φιόρδ της Λακωνίας - video

Spartorama 17/01/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία
Γεύση από καλοκαίρι: Το μυστικό, φυσικό φιόρδ της Λακωνίας
Ένα άγριο αλλά υπέροχο τοπίο με ονειρικά τιρκουάζ νερά
Οδός Εμπόρων


Αν λίγη καλοκαιρινή ονειροπόληση είναι απαραίτητη τώρα, στην καρδιά του χειμώνα, τότε αυτό το άρθρο σίγουρα θα σας ζεστάνει!

Πρόκειται για την παραλία «Απάγκιο», (στίγμα GPS στο τέλος του κειμένου) που αποτελεί ένα βαθύ και στενό φυσικό "φιόρδ", στο βάθος του οποίου υπάρχει άσπρη άμμος με τιρκουάζ, ζεστά νερά. Γύρω από την παραλία και κάτω από τα βράχια που τη συνθέτουν, υπάρχουν πολυάριθμες κατοικίσιμες σπηλιές, που θυμίζουν τα Μάταλα της Κρήτης.

Μάλιστα σε αρκετές σπηλιές υπάρχουν ξενόγλωσσες επιγραφές από τους "Ροβινσώνες" που κάποτε κατοίκισαν σ΄ αυτές. Στα βράχια γύρω από τις σπηλιές αυτοφύεται Κάπαρη, που κρέμεται στο κενό σαν "κουρτίνα".

Η περιοχή κατοικείται ελάχιστα και θυμίζει μια ιδιότυπη έρημο, με ελάχιστη βλάστηση και ανθρώπους. Με λίγα λόγια αποτελεί το απόλυτο τιρκουάζ ησυχαστήριο.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με βατό χωματόδρομο (δείτε παρακάτω το στίγμα με zoom out).

Η παραλία είναι πάντοτε προστατευμένη από τους ανέμους του Κάβο Μαλέα, οι οποίοι είναι γνωστοί για την σφοδρότητά τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνα: «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε» (αν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχνα πως έχεις οικογένεια). 

Αν την επισκεφθείτε θα ζήσετε και θα θαυμάσετε την ξεχωριστή ομορφιά της και θα εκπλαγείτε με τα καλά κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας μας.

Νομίζω ότι είναι από τις φορές που η θρυλική ατάκα του Βουτσά "Έχω και κότερο! Πάμε μια βόλτα;", πιάνει πραγματικά τόπο!

Στίγμα παραλίας:

https://www.google.gr/maps/@36.4300638,23.1364525,351m/data=!3m1!1e3?hl=el


Οδός Εμπόρων