Vekrakos
Spartorama | Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Spartorama 23/09/2016 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Πολιτισμός
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας
«Από αυτό το μικρό μετερίζι έχουμε υποχρέωση, σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, να δώσουμε την μάχη να ανεβάσουμε το πνευματικό επίπεδο και το ηθικό του λαού μας»
Οδός Εμπόρων

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Σπάρτης με τα εξής θέματα:

  • Γιορτή γενεθλίων της Ένωσης.
  • Εκλογή Προεδρείου
  • Απολογισμός του έργου της τετραετίας από τον Πρόεδρο της Ένωσης Βασίλη Βλαχάκο
  • Οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία Γ. Δημακόγιαννη
  • Έγκριση των πεπραγμένων από τη Γενική Συνέλευση
  • Προτάσεις, συζήτηση και δηλώσεις υποψηφίων
  • Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  • Ψηφοφορία - εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων στη διάρκεια της θητείας του και τόνισε μεταξύ άλλων (ολόκληρη η ομιλία παρακάτω):

«Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε όλοι εμείς θα πω ότι δεν κάναμε τα μισά, αλλά κάναμε τόσα που μας αγκάλιασε η τοπική κοινωνία της Σπάρτης, μας αποδέχτηκε ο Λακωνικός λαός, καθιερωθήκαμε στο Πανελλήνιο και γίναμε γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο με την ιστοσελίδα που ανοίξαμε…

Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και ζήλο αυτό που ξεκινήσαμε και να μην εγκαταλείψουμε αυτό που πετύχαμε…

Από αυτό το μικρό μετερίζι έχουμε υποχρέωση, σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο να δώσουμε την μάχη να ανεβάσουμε το πνευματικό επίπεδο και το ηθικό του λαού μας, γιατί, μη ξεχνάμε, στα δύσκολα έρχεται η ώρα των ποιητών, των συγγραφέων, των καλλιτεχνών και γενικά των ανθρώπων του πνεύματος». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε από τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου κ. Βασίλη Βλαχάκου, δεν έθεσαν υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ.:

  1. Βασιλάκος Χάρης: Πρόεδρος
  2. Δημακόγιαννης Γεώργιος: Αντιπρόεδρος
  3. Μπούρτζινου Ουρανία: Γεν. Γραμματέας
  4. Διαμαντάκος Δημήτριος: Ταμίας
  5. Ζήτη Άννα: Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Τμήματος
  6. Τζικάκου Ελένη: Υπεύθυνη Λογοτεχνικού Τμήματος, Δημοσίων Σχέσεων, Εκδηλώσεων και Νεολαίας
  7. Βεκράκος Αναστάσιος: Υπεύθυνος Τύπου και Μ. Μ. Ε.


Ελεγκτική Επιτροπή:

  1. Πασχαλίδη Ποτούλα
  2. Μητράκος Ευάγγελος




                         



Η ομιλία του απερχόμενου Προέδρου
Βασίλη Βλαχάκου
της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας
«Χείλων ο Λακεδαιμόνιος»

(Κατά τις Αρχαιρεσίες της 18ης Σεπτεμβρίου 2016)

 

Φίλες και φίλοι! 

Σας καλωσορίζω στην 4η ετήσια Τακτική Γεν. Συνέλευση της Ένωσης, η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθότι με αυτή σήμερα κλείνει ένας κύκλος για το απερχόμενο Δ. Σ. με απολογισμό και αυτοκριτική και ανοίγει ένας άλλος ομόκεντρος κύκλος με νέο προγραμματισμό και σχεδιασμό.

Αν η αρχή είναι, όπως λέγεται, το ήμισυ του παντός, τότε όλοι εμείς θα πω ότι, σαν αρχή, δεν κάναμε τα μισά, αλλά κάναμε τόσα, που μας αγκάλιασε η τοπική κοινωνία της Σπάρτης, μας αποδέχτηκε ο  Λακωνικός λαός, καθιερωθήκαμε στο Πανελλήνιο και γίναμε γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο με την ιστοσελίδα μας.

Γι’ αυτό κι εκ μέρους του Δ. Σ. συγχαίρω έναν - έναν ξεχωριστά για τις δημιουργίες του και όλους μαζί για τη συμμετοχή σας.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις ομαδάρχισσες και τα μέλη του Καλλιτεχνικού τμήματος για την προσφορά τους και τη συμμετοχή τους στις Εκθέσεις Ζωγραφικής και που συνέβαλαν τα μέγιστα στα οικονομικά με τις λαχειοφόρους αγορές και τις προσφορές των έργων τους.

Δεν ευλογώ τα γένια μας, ούτε παινεύω το σπίτι μας να μην μας πλακώσει. Άλλωστε είμαστε άστεγοι… Αυτό που θέλω να πω όμως είναι, ότι έχουμε καθήκον και χρέος να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και ζήλο αυτό που ξεκινήσαμε και να μην εγκαταλείψουμε αυτό που πετύχαμε.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που κάναμε δεν ήταν ένας ενθουσιασμός, αλλά θέληση για δημιουργία και προσφορά.

Ας μην χαλαρώσουμε λοιπόν κι ας μην αδιαφορήσουμε.

Από αυτό το μικρό μετερίζι έχουμε χρέος, σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, να δώσουμε την πνευματική μάχη, να ανεβάσουμε το πνευματικό επίπεδο και το ηθικό του λαού μας, γιατί μην ξεχνάμε, στα δύσκολα, είναι η ώρα των ποιητών, των συγγραφέων, των καλλιτεχνών και γενικά των ανθρώπων του πνεύματος, που δυστυχώς σήμερα έχουν χαθεί και χωθεί στις πολυθρόνες τους…

Με το «εμείς» λοιπόν και όχι με το «εγώ», σαν μια γροθιά, σαν μια ομάδα, πρέπει να πάμε μπροστά!

Να πιστέψουμε στην Ένωση και να την βάλουμε στην καρδιά μας.

Να δίνουμε το παρόν στις εκδηλώσεις μας και να είμαστε πιο ενεργοί.

Και όταν παίρνει μέρος κάποιο μέλος σε εκδηλώσεις άλλου Συλλόγου, με το όνομά του, να λέγεται ότι είναι και μέλος της Ε.Π.Δ.Λ.

Για το τι κάναμε, μας μίλησε επιγραμματικά η Γραμματέας μας Μεταξία Παπαποστόλου, κι εδώ να προσθέσω ότι θα πάρουμε μέρος στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ με Έκθεση Ζωγραφικής και Λακωνικού Βιβλίου.

Για τα οικονομικά, μας ενημέρωσε ο Ταμίας μας Γιώργος Δημακόγιαννης, κι εδώ να πω ότι μας επιχορήγησε μετά από αίτησή μας ο Δήμος, 1.000 € και έχουμε υποβάλλει τα δικαιολογητικά για την είσπραξη.

Και για την έγκριση της Οικονομικής διαχείρισης, ακούσαμε την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, από το Βαγγέλη Μητράκο.

Από την πλευρά μου, θα κάνω μια αυτοκριτική και θα σας πω τώρα γι’ αυτά που δεν κάναμε και δεν πετύχαμε, και για τα οποία αναλαμβάνω, φίλες και φίλοι, προσωπικά την ευθύνη, αφού πρώτα ευχαριστήσω τα μέλη του Δ. Σ. για την άριστη συνεργασία και σύμπνοια που είχαμε.

1. Κάναμε με επιτυχία το μαθητικό διαγωνισμό και τη γιορτή της Ποίησης, κι αντί να τον καθιερώσουμε να γίνεται σε ετήσια βάση,  δυστυχώς δεν είχε συνέχεια…

2. Δεν κάναμε επίσης παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής για νέα ταλέντα, διαγωνισμό διηγήματος, διαγωνισμό ποίησης.

3. Στο σχεδιασμό μας ήταν να επισκεφτούμε τους Δημάρχους του Νομού μας για συνεργασία, και δεν το πετύχαμε.

4. Κάναμε τις ενέργειες για τη μελοποίηση ποιημάτων και δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

5. Αποφασίσαμε να εκδώσουμε Λεύκωμα για το «Μανιάτικο Μοιρολόι» με πίνακες και ποιήματα και τελικά δεν έγινε, γιατί η έκδοση θα στοίχιζε αρκετά χρήματα.

6. Απόφασή μας ήταν να εκδώσουμε Επιστημονικό Περιοδικό με την επωνυμία ¨Χείλων¨ όμως δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν έγινε το Λεύκωμα.

Προείχε η συνοχή και η ομόνοια της Ένωσης από τις όποιες φιλοδοξίες, καθώς τα χρήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στο ταμείο προέρχονται από το καλλιτεχνικό τμήμα, που δικαιολογημένα αντέδρασε στην έκδοση του περιοδικού, αφού δεν έγινε η έκδοση του Λευκώματος.

Έτσι αντί αυτών, και για να ικανοποιηθούν όλοι, ανοίξαμε την ιστοσελίδα με ελάχιστα χρήματα, και που κατά γενική ομολογία είναι εξαιρετική και εντυπωσιακή και έγινε παγκόσμια η Ένωση γνωστή.

Και από εδώ μπορούμε να έχουμε και έσοδα από τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις. Προς το παρόν θα μπουν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. δωρεάν για την προβολή που μας κάνουν με τον τίτλο: χορηγοί – δημιουργοί και όταν οι θεάσεις γίνουν πολλές, τότε θα αναζητήσουμε πελάτες από την αγορά, με πρώτους τα βιβλιοπωλεία.

Θα πει, ίσως, κάποιος ότι η έκδοση ενός περιοδικού δεν κοστίζει πολλά χρήματα και ότι το βιβλίο έχει άλλη αξία.

Ναι. Αλλά για να λέγεται περιοδικό, πρέπει να εκδίδεται και σε  τακτά χρονικά διαστήματα. Και αν για την πρώτη έκδοση εισπράτταμε τα συγχαρητήρια όλων, μετά, αν δεν είχε συνέχεια, τα αρνητικά σχόλια θα ήταν περισσότερα και το αποτέλεσμα πολύ χειρότερο…

Κι αφού στα τέσσερα χρόνια μετά βίας συγκεντρώσαμε έξι εργασίες μελών μας και μόλις δύο εκτός Ένωσης, καίτοι αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό, είναι βέβαιο ότι το περιοδικό δεν θα είχε συνέχεια...

Άλλωστε σήμερα, έγκριτα και εγνωσμένης αξίας περιοδικά, σταμάτησαν την έκδοσή τους.

Αυτό που έπρεπε όμως να κάνουμε και δεν κάναμε αντί του περιοδικού, ήταν η έκδοση των πεπραγμένων της τετραετίας. 

Γι’ αυτό παρακαλώ κ. πρόεδρε, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, να πάρει επ’ αυτού απόφαση η Γεν. Συνέλευση, και πρότασή μου είναι να γίνεται ανά τετραετία, εφόσον τα οικονομικά το επιτρέπουν.

7. Εκείνο που προέχει, είναι η στέγαση της Ένωσης.

Για τη στέγαση, 4 χρόνια παίρνουμε από το Δήμο υποσχέσεις, αλλά δυστυχώς μένουμε σ’ αυτές. Αυτό που δεν πετύχαμε λοιπόν ήταν η άλλη λύση. Να ενοικιάσουμε γραφείο. Τα χρήματα όμως που απαιτούνται ετησίως είναι πολλά και τα έσοδα λίγα.

Απομένει, να αναζητήσουμε και να βρούμε ιδιοκτήτη για να μας διαθέσει δωρεάν ή με φτηνό ενοίκιο, τον κατάλληλο χώρο.

8. Για αίθουσα ζωγραφικής και γενικότερα καλλιτεχνική, ζητήσαμε από το Δήμο τη μία αίθουσα του Δημ. Σχολείου Βαφειού και η διαβεβαίωση που πήραμε είναι να λειτουργεί με καλλιτεχνικό

προσωπικό υπό την αιγίδα και τη χορηγία του Δήμου κι εμείς να έχουμε την εποπτεία. Ακόμη, είμαστε στην αρχή.

9. Πρότεινα, στον τότε πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Μανουσάκη, με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, να γίνει μια πολιτιστική ημερίδα και να συζητηθούν τα προβλήματα, οι συνεργασίες και οι από κοινού πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μείναμε στην υπόσχεση. Απομένει λοιπόν να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία.

10. Στείλαμε ενημερωτικό δελτίο στο Δημ. Συμβούλιο και στο Νομ. Πρόσωπο με τις εκδηλώσεις που κάνουμε, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με προτάσεις για την προβολή της πόλης, αλλά απάντηση δεν πήραμε.

Φίλες και φίλοι!

Κάθε αρχή και δύσκολη. Το ξεκίνημα όμως έγινε θέλω να πιστεύω με επιτυχία και στη σκυταλοδρομία 4Χ400 της τετραετίας (4 τα χρόνια και 400 τα μυαλά μας) καλείται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει τη σκυτάλη.

Από την πλευρά μου, σας δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος, καθότι η θητεία του προέδρου και του Δ. Σ. θα έλεγα δεν είναι πολιτική αλλά πολιτιστική.

Κι επειδή είμαι υπερκινητικός, δεν μπορώ να κάθομαι για πολύ στην ίδια καρέκλα.

Ουδείς αναντικατάστατος και οι ικανοί και οι άξιοι αρκετοί.

Γι αυτό θα ήθελα οι υποψήφιοι να είναι πολλοί!

Συγχαρητήρια σε όλους!

Σας ευχαριστώ!




Οδός Εμπόρων