Vekrakos
Spartorama | Γεώργιος Ρήγας (ή Ρηγάκος), από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς στο Hollywοod

Γεώργιος Ρήγας (ή Ρηγάκος), από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς στο Hollywοod

Spartorama 18/08/2019 Εκτύπωση Ιστορία
Γεώργιος Ρήγας (ή Ρηγάκος), από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς στο Hollywοod
Γεννήθηκε στους Γοράνους Λακωνίας στις 19 Νοεμβρίου 1890
Οδός Εμπόρων

Πολλοί κατά καιρούς μετακόμισαν στο L.A. με αυτόν τον κρυφό πόθο, για να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, που θέλει τους Έλληνες ηθοποιούς (δηλαδή αυτούς που έρχονται κατευθείαν από την Ελλάδα με τη σπαστή προφορά των αγγλικών σε αντίθεση με τους Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς) να περιορίζονται σε ρόλους κομπάρσων – συνήθως – και υποδυόμενοι ρόλους χιλίων δυο εθνικοτήτων. Αυτή ήταν η μοίρα των Ελλήνων ηθοποιών στο Χόλιγουντ ήδη από την εποχή του βωβού κινηματογράφου. 

Οι περισσότεροι περιορίζονταν σε τριτοτέρτατους ρόλους μικρής διάρκειας χωρίς – πολλές φορές – να καταγράφεται το όνομά τους, το οποίο φυσικά δεν ήταν το ελληνικό, όπως βαφτίστηκαν, αλλά μια πιο αμερικανοποιημένη εκδοχή του. Οι περισσότεροι έχουν ξεχαστεί, όπως έχουν ξεχαστεί και οι ταινίες τους – χαμένες στην πλειοψηφία. Αυτό που επιχειρώ να κάνω είναι να καταγράψω τα ονόματα κάποιων έστω από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς του Χόλιγουντ προσθέτοντας ακόμη και εικόνες, όπου ήταν δυνατό να βρεθούν, των κινηματογραφικών τους συμμετοχών.

Ο πιο γνωστός, αλλά και ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός του Χόλιγουντ ήταν ο Γεώργιος Ρήγας (ή Ρηγάκος), γνωστός ως George Regas. Γεννήθηκε στους Γοράνους Λακωνίας στις 19 Νοεμβρίου 1890 και πέθανε στο Χόλιγουντ 13 Δεκεμβρίου 1940 σε ηλικία μόλις 50 ετών. Κάποιοι από τους τίτλους των πρώτων ταινιών του: «The Woman», «The Don Orogu’s Moment», «Through The Big Door», «Omar, The Tentmaker, «Sea Fury» κλπ. 



Ο Γεώργιος Ρήγας το 1923


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας τον Οκτώβριο του 1923, ο Ρήγας θυμόταν πώς η ελληνική του καταγωγή είχε δυσκολέψει το ξεκίνημα του στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία τρία χρόνια νωρίτερα. Όταν εμφανίστηκε στον αμερικανό διευθυντή μιας κινηματογραφικής εταιρίας, εκείνος αρχικά έδειχνε ενθουσιασμένος από το παράστημα του Ρήγα, μέχρι που άκουσε ότι ήταν Έλληνας: «Έλληνας; Και ζητάς εργασία ως ηθοποιός κινηματογράφου; Μα πού ακούσθηκε πως οι Έλληνες, εκτός από το να εργάζονται ή να επιδίδονται σε ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο; Σύγχρονος Έλληνας και καλλιτέχνης είναι δύο πράγματα, που δεν στέκονται μαζί… Ο Γάλλος, ο Ιταλός, ο Ισπανός… μάλιστα! Αυτοί είναι καλλιτέχνες! Ο Έλληνας όμως δεν μπορεί να είναι καλλιτέχνης και μάλιστα καλός…!

Και ο Έλληνας ηθοποιός θυμόταν: «Φαντάζεσθε βέβαια, πόσον άγρια μάτωσαν την ψυχή μου, το κορμί μου έτρεμε σαν ένα δενδρί, που δέχεται την τρελλή ορμή ενός δυνατού αέρα. Μέσα μου ο θυμός πάλεβε με την απογοήτευσι. Και η απογοήτευσις εδέρνετο με την φωνή της φυλής μου, την διαμαρτυρομένη και την επαναστατήσασαν. Κι όταν, αφίνοντας το Γραφείο του Αμερικανού, τον είπα άγρια, αλλά σταθερά, πως δεν ήξευρε τι έλεγε, όταν μου είπε τα όσα είπε για την καλλιτεχνική υπόστασι του Έλληνος, αυτήν την φωνή της φυλής μου, την φωνή της αληθείας και της πραγματικότητος ικανοποίησα και απεκρυστάλλωσα». 

Στη συνέχεια, επιθυμώντας διακαώς να εργαστεί στο Χόλιγουντ, ο Ρήγας κατέφυγε σ’ ένα τέχνασμα. Αντί για Έλληνας, παρουσιάσθηκε ως Γάλλος με δήθεν όνομα Hercules Rodin. Πράγματι, βρήκε δουλειά, γύρισε την πρώτη του ταινία και όταν όλα είχαν προχωρήσει πολύ, έγινε η αποκάλυψη από τον ίδιο: «Δεν είμαι Γάλλος. Είμαι Έλληνας. Ονομάζομαι Γεώργιος Ρήγας. Και ως Γεώργιος Ρήγας επιθυμώ να εμφανισθώ στο κοινό». Έτσι κι έγινε.

Γενικά, πάντως, ο Ρήγας υποδύθηκε ρόλους πολυεθνικούς: έναν Τσιγγάνο στο «Hearts and Hoofs», έναν Ιταλό εγκληματία στο «Underworld», έναν άραβα σεΐχη στο «Scarem-Harem», ενώ αντίστοιχο ρόλο υποδύθηκε και στην ταινία «Beau Ideal», όπου μάλιστα ο Ρήγας μίλησε και στα… ελληνικά (αντί αραβικών, όπως έπρεπε σύμφωνα με το ρόλο του)! Ο ρόλος του Ρήγα στη συγκεκριμένη ταινία φαίνεται ότι είχε αρκετά κοινά μ’ έναν αντίστοιχο ρόλο του Ροδόλφο Βαλεντίνο (στο «Γιο του Σεΐχη), ενώ οι δύο ηθοποιοί ίππευσαν το ίδιο άλογο, αραβικής ράτσας, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Κέλλογκ. Η πιο σημαντική, ωστόσο, συμμετοχή του ήταν στην ταινία «Ζορρό».

Η παρακάτω φωτογραφία του Ρήγα είναι από το «Beau Ideal»



  

Επίσης ο Παναγιώτης Ρήγας (ή Ρηγάκος), μικρότερος αδερφός του Γεώργιου, έκανε καριέρα ως Pedro Regas εμφανίστηκε σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες (αλλά και τηλεοπτικές σειρές) συνήθως χωρίς ν’ αναφέρεται το όνομά του στους τίτλους. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση (και δεύτερη συνολικά) ήταν στο γουέστερν «The Ridin’ Renegade» παραγωγής 1928, όπου υποδύθηκε κάποιον Ινδιάνο με το όνομα Μικρός Λύκος. Ο Παναγιώτης Ρήγας γεννήθηκε στους Γοράνους Λακωνίας στις 15 Απριλίου 1897 και πέθανε στο Χόλιγουντ στις 10 Αυγούστου 1977.


ellinikoskinimatografos.gr


Οδός Εμπόρων