Vekrakos
Spartorama | Έστησαν παγίδα... και θα πέσουν μέσα!

Έστησαν παγίδα... και θα πέσουν μέσα!

Πηγή 03/09/2016 Εκτύπωση Ελλάδα Πολιτική
Έστησαν παγίδα... και θα πέσουν μέσα!
Όταν δύο επιχειρηματικοί όμιλοι προσφέρουν από 60 εκατ. ευρώ και δεν παίρνουν άδειες και την ίδια στιγμή δύο άλλοι όμιλοι τις διασφαλίζουν με 43 και 52 εκατομμύρια, τότε η διαδικασία δεν λέγεται διαγωνισμός, αλλά ρουλέτα.
Οδός Εμπόρων

Γιατί έδωσαν τόσα χρήματα οι καναλάρχες και οι υποψήφιοι καναλάρχες; Αυτό είναι το μόνο ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί από χθες. Διότι όποιος γνωρίζει έστω και στο ελάχιστο την τηλεοπτική αγορά αντιλαμβάνεται ότι τα ποσά που δόθηκαν για να αποκτηθούν οι τέσσερις άδειες απλούστατα δεν βγαίνουν. Δηλαδή δεν μπορούν να αποσβεσθούν όχι σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά ούτε σε είκοσι ή τριάντα. 

Επομένως, γιατί έδωσαν αυτά τα μυθώδη ποσά; θα αναρωτηθείτε. Θα προσπαθήσω να δώσω μιαν απάντηση επικαλούμενος την κοινή λογική. Ο ΣΚΑΪ και ο ΑΝΤΕΝΝΑ μπήκαν στη σχιζοφρενή αυτή διαδικασία απλούστατα γιατί οι ιδιοκτήτες τους θέλησαν να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους. Όταν έχεις μια επιχείρηση που λειτουργεί 20 ή 30 χρόνια και έχεις αφιερώσει κόπο και χρήμα για να τη στηρίξεις, θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να τη διατηρήσεις ζωντανή. Ακόμη και διακινδυνεύοντας πρόσκαιρα ένα εξωπραγματικό ποσό, καθώς γνωρίζεις ότι η διαδικασία που επελέγη όχι μόνον δεν είναι νόμιμη και υγιής, αλλά προσβλέπεις να καταπέσει στη Δικαιοσύνη, είτε στην ελληνική, είτε στην ευρωπαϊκή. Προσβλέπεις δηλαδή να πάρεις τα χρήματά σου πίσω, πιστεύοντας ακράδαντα ότι σου υπεξαιρέθηκαν από μια κυβέρνηση ως λύτρα. 

Το ότι ο πλειστηριασμός απεδείχθη σαθρός επιβεβαιώνεται από το ίδιο το αποτέλεσμά του, που εκθέτει πλήρως όσους τον σχεδίασαν κι ας πανηγυρίζουν. Όταν δύο επιχειρηματικοί όμιλοι προσφέρουν από 60 εκατ. ευρώ και δεν παίρνουν άδειες και την ίδια στιγμή δύο άλλοι όμιλοι τις διασφαλίζουν με 43 και 52 εκατομμύρια, τότε η διαδικασία δεν λέγεται διαγωνισμός, αλλά ρουλέτα. Στην οποία δεν κερδίζει καν όποιος βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως είπε με απίστευτο κυνισμό ο πρωθυπουργός. Τις κερδίζει όποιος ξέρει καλύτερο πόκερ ή μάλλον όποιος μπορεί να προβλέψει πόσο στημένο είναι, τελικά, όλο το παιχνίδι και έχει την καλύτερη στρατηγική. 

Και κάπως έτσι οδηγούμαστε ξανά στο προλογικό ερώτημα, που σε κάθε σύγχρονο κράτος θα όφειλαν να απαντήσουν σήμερα κιόλας όχι μόνον οι κ. Καλογρίτσας και Μαρινάκης, αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση που διατείνεται ότι καταπολέμησε τη διαπλοκή. Αλήθεια, γιατί οι συγκεκριμένοι όμιλοι ποντάρισαν αυτά τα μυθώδη ποσά ξέροντας ότι δεν θα αποσβεσθούν ποτέ; 

Επειδή ίσως κάποιοι νομίζουν ότι υπερβάλλω, θα σας παραθέσω μερικά δεδομένα. Στα ποσά που έδωσαν οι κ. Μαρινάκης (73,9 εκατ. ευρώ) και Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ) πρέπει να προστεθούν επενδύσεις τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, που είναι το ελάχιστο κόστος για να αγοραστεί ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός και να διαμορφωθεί εκ του μηδενός το τηλεοπτικό πρόγραμμα της πρώτης χρονιάς. Και σε αυτά να προστεθούν και άλλα 30 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας (μισθοδοσία 400 ατόμων κ.λπ.). Τούτο σημαίνει ότι οι νέοι καναλάρχες σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουν «επενδύσει» έκαστος από 100 - 130 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα, επομένως, είναι συγκεκριμένο και αμείλικτο. Σε τι προσβλέπουν οι δύο νέοι καναλάρχες, όταν ξέρουν ότι τα κέρδη του πιο επιτυχημένου καναλιού ήταν πέρυσι 1,5 εκατ. ευρώ; Οτι θα κάνουν απόσβεση σε 80 χρόνια; Γιατί πέταξαν τα λεφτά τους; Για να κάνουν το κέφι τους; Μήπως προσβλέπουν να τους επιστραφεί η «επένδυσή» τους με κάποιον άλλο μυστήριο τρόπο; 

Σε αυτά οφείλει να απαντήσει όχι μόνο ο κ. Παππάς, αλλά και ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, στο επικοινωνιακό πάρτι που ετοιμάζει με τίτλο «τα πήραμε από τους καναλάρχες». Οφείλουν να μας πουν αμφότεροι αν πιστεύουν ότι είναι επιχειρηματικά υγιές το νέο τηλεοπτικό τοπίο-έκτρωμα που με ευθύνη τους δημιούργησαν, όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα νέα κανάλια δεν βγαίνουν οικονομικά στον αιώνα τον άπαντα. 

Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να απαντήσει και σε σειρά άλλων ακόμη σοβαρότερων ερωτημάτων. Γιατί αφήνει 1.000 ανθρώπους στον δρόμο από τα λουκέτα που επέβαλε στο ΣΤΑΡ και τον ΑΛΦΑ, όταν περίτρανα πια αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η διαφημιστική πίτα που περιόρισε τον αριθμό των αδειών σε 4, αλλά να μπουν στο παιχνίδι και ημέτεροι; Και επιπλέον τι θα απογίνουν τα δάνεια των σταθμών που δεν πήραν άδεια, όταν κάλλιστα οι επιχειρηματίες τους θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι τα κλείνουν για λόγους πέραν της θέλησής τους; 

Ξέρετε ποιο είναι το αστείο, που δεν έχει καταλάβει μάλλον ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Παππάς; Οτι ενόσω εκείνοι θα ισχυρίζονται ότι καταπολέμησαν τη διαπλοκή, εντός ελάχιστου χρόνου θα απορούν που όλοι –παλιοί και νέοι καναλάρχες– θα τους πολεμούν για τα λύτρα που τους υπεξαίρεσαν μέσω του καζίνο που έστησαν.

Κωνσταντίνος Ζούλας

Η Καθημερινή


Οδός Εμπόρων