Vekrakos
Spartorama | Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας: «Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Φορολογική Μεταρρύθμιση ή Φορολογική Οπισθοδρόμηση;»

Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας: «Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Φορολογική Μεταρρύθμιση ή Φορολογική Οπισθοδρόμηση;»

Spartorama 11/11/2023 Εκτύπωση Κοινωνία Κρίση Οικονομία Πολιτική
Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας: «Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Φορολογική Μεταρρύθμιση ή Φορολογική Οπισθοδρόμηση;»
«Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα και στρεβλώσεις παρά γίνονται βήματα προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα»

Με αφορμή τις εξαγγελίες του επικείμενου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα, η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι συντάσσεται με όλες τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής και της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας.

Δυστυχώς ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, με το φημολογούμενο νομοσχέδιο δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα και στρεβλώσεις παρά γίνονται βήματα προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο επιβάλει έναν ελάχιστο εξωλογιστικό φόρο χωρίς λογιστική και επιστημονική βάση ως ένα εισπρακτικό μέτρο, που το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και αύξηση της μαύρης εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση της χορήγησης επιδομάτων και τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών μέσω της μείωσης των δημόσιων εσόδων και της αύξηση των κρατικών δαπανών.

Καθημερινά ακούμε στα ΜΜΕ ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, των POS και των mydata θα καταστίσουν αποτελεσματικότερο το έργο της φορολογικής διοίκησης. Αντ’ αυτού, βλέπουμε ότι τελικά χρησιμοποιούνται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών τεκμαρτής φορολόγησης που υποδηλώνουν την αδυναμία προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης και του περιορισμού της φοροδιαφυγής από το αρμόδιο υπουργείο. Αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, τις φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις και γενικότερα αστάθμητους μη προβλέψιμους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική δυνατότητα κάθε επιχείρησης και τελικά το αυτονόητο την ύπαρξη λίγων κερδών ή και ζημιών.

Ο κλάδος των λογιστών Φοροτεχνικών είναι διατεθειμένος να συμβάλει με την επιστημονική κατάρτιση και την γνώση της πραγματικής αγοράς, και να δηλώσει παρών στην σύνθεση δικαιότερων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις όπου ο καθένας θα συμβάλλει ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική του ικανότητα.


ΈΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η Πρόεδρος

Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου

Ο Γραμματέας

Βασίλειος Μουγιακάκος


Οδός Εμπόρων