Vekrakos
Spartorama | «Οι Φυσικές Επιστήμες στη Λακωνία», από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

«Οι Φυσικές Επιστήμες στη Λακωνία», από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Spartorama 08/03/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
«Οι Φυσικές Επιστήμες στη Λακωνία», από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Τριήμερες Εκπαιδευτικές Δράσεις, 9-10-11 Μαρτίου 2017 σε Γεράκι, Σπάρτη και Γύθειο
Οδός Εμπόρων

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Οι  Φυσικές Επιστήμες στη Λακωνία

Τριήμερες Εκπαιδευτικές Δράσεις

9-10-11 Μαρτίου 2017

Ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από πληροφορίες. Αυτές, όλο και πιο συχνά, απαιτούν υψηλό γνωστικό επίπεδο για την επεξεργασία και την κατανόησή τους. Ολοφάνερα, η αναγκαιότητα καλλιέργειας του επιστημονικού εγγραμματισμού είναι αυξημένη και η σύνδεση της σχολικής και της επιστημονικής γνώσης με την καθημερινή ζωή είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, διοργανώνουν τις “Τριήμερες Εκπαιδευτικές Δράσεις” για τις “Φυσικές Επιστήμες στη Λακωνία”. 

Την  Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Γεράκι, την Παρασκευή 10 Μαρτίου στη Σπάρτη και το Σάββατο 11 Μαρτίου στο Γύθειο, οι Λάκωνες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διδακτικά και εντυπωσιακά πειράματα από πολυβραβευμένους Δασκάλους Φυσικής (Ι.Γατσιος, Η.Καλογήρου, Κ.Παπαγεωργίου, Α. Σαρηγιάννης). O  Δρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννης Μάνθος, θα παρουσιάσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δήμου Ευρώτα νεότερα δεδομένα για την  «Ανίχνευση κοσμικών ακτινών  υψηλής και υπερυψηλής ενέργειας... στην Ελλάδα!». 

Τα απογεύματα των ίδιων ημερών, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί από τον ευρύτερο χώρο των Φυσικών Επιστημών, θα εφοδιάσουν το Λακωνικό κοινό με γνώσεις και πληροφορίες για ζητήματα που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, αλλά και κάθε νοήμονα πολίτη! 

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 6:00 μμ στο Πουλημενάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Γερακίου, ο Σύλλογος Διδασκόντων, σε μια λιτή εκδήλωση με «Φυσικές Επιστήμες αλλά και Ιστορία και αναμνήσεις και συναισθήματα», θα τιμήσει τους δωρητές και αυτουργούς του Ιστορικού Εργαστηρίου του σχολείου, καθώς αυτό κλείνει τα 40 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας! 

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι: Ο Ιωάννης Γάτσιος, Φυσικός, πρώην Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Νέας Σμύρνης, με θέμα: «Από την Ελλάδα στη Δύση: Οδοιπορικό 2000 χρόνων από τη Γέννηση και Εξέλιξη της Επιστήμης», και ο Παναγιώτης Λάζος, Φυσικός MSc - επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Αρχείου Επιστημονικών Οργάνων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών - Εκπαιδευτικός  στο 26ο ΓΕΛ Αθήνας - Μαράσλειο, με θέμα: «Επιστημονικά όργανα στα εργαστήρια των ελληνικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης».

Η Ανθή Σαράντη, Φυσικός του Γυμνασίου Γερακίου και η Ελένη Παλούμπα, Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα <<το Ιστορικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών «Παναγιώτης Πουλίτσας»  και τον  «Δάσκαλο Φυσικής, Ιωάννη Γάτσιο». 

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου (ώρα 18:00)  στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, ο  Επίτιμος  Διευθυντής του  Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσιος Σιμόπουλος, αφού μας ξεναγήσει στα ασύλληπτα μεγέθη του Σύμπαντος, θα μας εξηγήσει ότι, πολύ απλά, “είμαστε αστρόσκονη”.

Η Παναγιώτα  Πρέκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ, θα μας αποκαλύψει τη «χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα και της άλωσης της Τροίας, μέσα από τα αστρονομικά στοιχεία των Ομηρικών Επών», ενώ ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Νιάρχος, θα φωτίσει πάντα επίκαιρες πτυχές του μοναδικού έργου του Αριστοτέλη.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών, ο Διευθυντής του Εθνικού  Ιδρύματος Ερευνών Γαλλίας (CNRS) , Νικόλαος  Πράντζος, μέσω τηλεσύνδεσης, θα μας περιγράψει «Το Σύμπαν των γαλαξιών» και τέλος, ο Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Πετρόπουλος, θα εστιάσει στις «Γυναίκες της Φυσικής και της επιστήμης». 

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης (Παλαιό Παρθεναγωγείο) στο Γύθειο (10:00-13:40), ο Φυσικός Παν. Λάζος θα «δαμάσει το φως»! Η  Φυσικός Θεοδώρα Κουρκούλη και η Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας Ελένη  Παλούμπα και θα παρουσιάσουν πειράματα Οπτικής για κάθε ηλικία, στις «Εκπαιδευτικές τους Φωτηλασίες» . Ο πολυβραβευμένος Δάσκαλος Φυσικής  Ιωάννης Γάτσιος θα αιχμαλωτίσει το νου και την καρδιά του κοινού του με πειράματα  «Από την Κλασική Μηχανική στη Θερμοδυναμική» και η Φυσικός Μαριλένα Βλαχοπούλου, θα μας μεταφέρει στον χώρο του εικονικού πειράματος με «Πειράματα στον υπολογιστή», όπου «παίζοντας με τα υλικά, μαθαίνουμε την Τεχνολογία». 

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου στο  Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης (Παλαιό Παρθεναγωγείο) στο Γύθειο (ώρα 18:00-20:00), ο «Αριστοτελικός χώρος και χρόνος και η Σύγχρονη Φυσική» που θα παρουσιάσει ο καθηγητής Κ. Καλαχάνης και η «Διαχείριση Περιβαλλοντικών θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» του καθηγητή Στ.Τσιτομενέα, θα αποκαταστήσουν αλήθειες και θα αποτελέσουν ισχυρά εναύσματα για περαιτέρω προβληματισμό.

Τέλος, όποιος δεν παρακολουθήσει τα «Παιχνίδια Φυσικής» του Παναγιώτη Λάζου, θα έχει χάσει ένα συναρπαστικό μέρος της Γοητείας των Φυσικών Επιστημών! 

Οι παραπάνω εκδηλώσεις στοχεύουν στη γνωριμία, την αποδοχή, την εκλαΐκευση και την απλούστευση των Φυσικών Επιστημών, ώστε να αναδειχθούν

  • η τεράστια αξία τους στην ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης
  • η χρησιμότητά τους για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας κι εντός μας,

και, επιπλέον, να επιτευχθεί η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, ώστε -με όχημα τις Φυσικές Επιστήμες- να εξελιχθούν σε φερέλπιδες ενήλικες που θα συνθέσουν επιδέξια ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας!



Οδός Εμπόρων