Vekrakos
Spartorama | Γλυκάνισος, το μπαχαρικό που κάνει την διαφορά

Γλυκάνισος, το μπαχαρικό που κάνει την διαφορά

Πηγή 20/05/2018 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Γλυκάνισος, το μπαχαρικό που κάνει την διαφορά
Προέρχεται από τη Μεσόγειο και τη Νοτιοδυτική Ασία, αλλά καλλιεργείται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως
Οδός Εμπόρων

Ο γλυκάνισος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων του, καθώς και της ξεχωριστής γεύσης του. Η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να τον προμηθευτεί, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος του, τον καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή, τόσο για μαγειρική, όσο και για φαρμακευτική χρήση. 

Ο γλυκάνισος είναι φυτό της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae) και συνδέεται στενά με τον μαϊντανό, το σέλινο και τα καρότα. Προέρχεται από τη Μεσόγειο και τη Νοτιοδυτική Ασία, αλλά καλλιεργείται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Η γεύση του είναι ξεχωριστή και πολλές φορές συγκρίνεται με αυτή της γλυκόριζας. Διατίθεται σε μορφή σπόρου, εκχυλίσματος και αιθέριου ελαίου, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και ως ενισχυτικό γεύσης σε πολλά πιάτα. Παράλληλα, ο γλυκάνισος εξαιτίας των επιστημονικά τεκμηριωμένων, θεραπευτικών ιδιοτήτων του, αξιοποιείται και στην εναλλακτική ιατρική, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε διάφορες παθήσεις. 

Το διατροφικό προφίλ του γλυκάνισου

Ο γλυκάνισος πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει σπουδαίες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του μαγγανίου. Πιο αναλυτικά: 

Μια κουταλιά γλυκάνισου περιέχει περίπου: 

  • 25 θερμίδες
  • 3.5 γρ. υδατάνθρακες
  • 1 γρ. πρωτεΐνες
  • 1 γρ. λιπαρά οξέα
  • 1 γρ. φυτικές ίνες

Ποσοστό της Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης: 

15 σίδηρο

7 μαγγάνιο

4 ασβέστιο

3 μαγνήσιο

3 φώσφορο

3 κάλιο

Επιπλέον, στην χημική δομή του γλυκάνισου υπάρχει ελάχιστη ποσότητα ψευδάργυρου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6. 

Οφέλη

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι ο γλυκάνισος μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό αμέτρητα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, την προώθηση μιας υγιούς επιδερμίδας, καθώς και την προστασία του οργανισμού από στομαχικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα: 

Αντικαρκινικό

Η κουρσετίνη, η καμφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ και η θυμόλη είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην χημική δομή του γλυκάνισου. Οι ενώσεις αυτές μπορούν να περιορίσουν την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει, ότι μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και ο σχηματισμός κακοήθων όγκων. 

Αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι γυναικείες ορμόνες, με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζουν να μειώνονται. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν, εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου, διαταραχές ύπνου, διακυμάνσεις στην διάθεση και άλλα. 

Σύμφωνα με έρευνα, ο γλυκάνισος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην μείωση, τόσο των συμπτωμάτων, όσο και της διάρκειας τους. 

Αποτρέπει την ανάπτυξη των μυκήτων και των βακτηρίων

Ο γλυκάνισος έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων όπως είναι το πόδι του αθλητή. 

Μελέτη, που διεξήχθη στο τμήμα Φαρμακευτικής και Βιοχημείας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ της Κροατίας, εξέτασε αναλυτικά τις ιδιότητες του εκχυλίσματος και του αιθέριου ελαίου του γλυκάνισου και αποδείχτηκε, ότι και τα δύο είχαν την ικανότητα να περιορίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων και συγκεκριμένα των ζυμομυκήτων και των δερματοφύτων. 

Παράλληλα, η αναιθόλη, μία από τις πιο δραστικές ενώσεις που βρίσκονται στην σύσταση του βοτάνου, μπορεί να μειώσει και να εξοντώσει βακτήρια που προκαλούν διάρροια. 

Υγιές δέρμα

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο γλυκάνισος περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, τα φλαβονοειδή συντελούν στην ελαχιστοποίηση των ρυτίδων και των κηλίδων, στην ενίσχυση της ελαστικότητας και στη διατήρηση ενός νεανικού και λαμπερού δέρματος. 

Ισχυρό αναπνευστικό σύστημα

Βοηθά στην προώθηση ενός υγιούς αναπνευστικού συστήματος. Σε περίπτωση που ο βήχας ή ο πονόλαιμος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του, καλό είναι να καταναλώσετε τσάι από γλυκάνισο, καθώς μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα και να εξαλείψει την φλεγμονή, όταν αυτή βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. 

Άλλα οφέλη

Εκτός από τα οφέλη που αναπτύξαμε, ο γλυκάνισος βοηθά επίσης και στα παρακάτω: 

  • Υγιής πεπτική λειτουργία
  • Ανακουφίζει τα συμπτώματα του άσθματος
  • Συμβάλλει στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία
  • Προλαμβάνει την θρόμβωση
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας
  • Αποτελεί θεραπευτικό μέσο κατά της ψώρας και της ψωρίασης
  • Μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος 

Ο γλυκάνισος στην διατροφή

Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό αλλά και ως σπόρος. Η μοναδική γεύση του το καθιστά ιδανικό συστατικό σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, ενώ αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε σούπες και σάλτσες. 

Είναι επίσης απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, όπως είναι το αψέντι, η σαμπούκα, το άκουαβιτ και το γνωστό σε όλους μας, ούζο. 

Ιδιαίτερα δημοφιλές για τα θεραπευτικά του οφέλη, καθώς και για την υπέροχη γεύση του, είναι και το τσάι από γλυκάνισο. Για να το παρασκευάσετε θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα. 

  1. Ρίξτε σε βραστό νερό λίγους σπόρους (είτε αλεσμένους, είτε ολόκληρους) από γλυκάνισο.
  2. Έπειτα από δέκα λεπτά αφαιρέστε τους σπόρους του βοτάνου. Το τσάι είναι έτοιμο για να το πιείτε.
  3. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά του γλυκού μέλι.

Προκειμένου να επωφεληθείτε των ευεργετικών δράσεων του, μπορείτε να καταναλώσετε το τσάι από γλυκάνισο, 3 φορές την ημέρα. 

Από που μπορείτε να προμηθευτείτε τον γλυκάνισο

Μπορείτε να βρείτε τον γλυκάνισο σε μορφή μπαχαρικού σε όλα τα σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και επιλεγμένα φαρμακεία. 

Παρενέργειες-Προφυλάξεις

Η κατανάλωση του γλυκάνισου θεωρείται ασφαλής, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμφανίσει ορισμένες παρενέργειες όπως: 

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε φυτά, όπως είναι ο μαϊντανός, ο μάραθος ή το σέλινο, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργία και στον γλυκάνισο, καθώς πρόκειται για φυτό της ίδια συνομοταξίας. Τα συμπτώματα της αλλεργίας περιλαμβάνουν κνησμό και οίδημα. 
  • Ορμονικές διαταραχές: Επειδή ο γλυκάνισος θεωρείται φυτοοιστρογόνο (δρα δηλαδή στον οργανισμό όπως τα οιστρογόνα) ενδέχεται να επιδεινώσει δυσάρεστες καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως εναλλαγές στην διάθεση και άλλα. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας. 

*Το άρθρο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

votanonkipos.gr


Οδός Εμπόρων