Vekrakos
Spartorama | Η περιφορά του Επιταφίου στην Αναβρυτή

Η περιφορά του Επιταφίου στην Αναβρυτή - video

Ν.Μ. 07/04/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία
Η περιφορά του Επιταφίου στην Αναβρυτή
Όταν στη πεδιάδα έβρεχε, στο βουνό είχε σχεδόν ξαστεριά
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη συρροή κόσμου πραγματοποιήθηκε ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αναβρυτή Λακωνίας. 

Ενώ ο καιρός δεν βοήθησε στη πεδιάδα της Λακεδαίμονος και έβρεχε καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η καθιερωμένη περιφορά των τεσσάρων επιταφίων στην πόλη, στην Αναβρυτή -υψόμετρο 850 μέτρα-, επικρατούσε σχεδόν ξαστεριά. 

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν στα καλντερίμια του χωριού η καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου με στάση στην πλατεία για την παραδοσιακή τελετή και επιστροφή στον ναό. Όλη η διαδρομή μέσα από τα δρομάκια και τα στενά ήταν φωταγωγημένη από αναμμένες δάδες και μικρές στήλες φωτιών που είχαν επιμεληθεί οι νέοι του χωριού.

Συμμετείχαν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι, τα απανταχού του κόσμου διασκορπισμένα τέκνα της Αναβρυτής που βρέθηκαν στον τόπο για την εορτή του Πάσχα, αλλά και ομάδα ξένων, Άγγλων προτεσταντών, οι οποίοι παρακολουθούσαν με κατάνυξη, ευλάβεια και σεβασμό τα τελούμενα. Αξιοσημείωτο ήταν ότι κατά την περιφορά του επιταφίου προηγούνταν μικρή πομπή από κοπέλες, νεαρούς, μαθητές και μαθήτριες που έψελναν τα «εγκώμια» με ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο.

Μετά το πέρας της λιτανείας ο Σύλλογος Βρυσεατών και φίλων της Αναβρυτής «η Φανερωμένη», προσέφερε δωρεάν, στα δύο καφενεία του χωριού, ζεστό τσάι του βουνού με μέλι σε όλους (μαντέψτε από ποιο βουνό ήταν το τσάι).  

Καλή Ανάσταση! Και του χρόνου!

Ν.Μ.


Οδός Εμπόρων