Vekrakos
Spartorama | Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ΄

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ΄

Πηγή 28/03/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ΄
«Ενθρόνισις, δεν σημαίνει δι΄ εμέ, άνοδον εις τον πεποικιλμένον τούτον θρόνον, αλλά ενθρόνισιν εντός των καρδιών σας»
Οδός Εμπόρων

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί. 

Η επίσημη υποδοχή του Μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία από τις Τοπικές Αρχές και στην συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε η ενθρόνιση. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μάνης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, εκ μέρους του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Περιφερειάρχης Πελοπονήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκος ως εκπρόσωπος του ιερού κλήρου της τοπικής Εκκλησίας. 

Στην συνέχεια στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ενθρόνισις, δεν σημαίνει δι΄ εμέ, άνοδον εις τον πεποικιλμένον τούτον θρόνον, αλλά ενθρόνισιν εντός των καρδιών σας. Αυτό θέλει αποτελέσει την ιερήν φιλοδοξίαν μου, την επιδίωξίν μου, την μέριμνά μου, το ανύστακτο ενδιαφέρον μου διά τον καθένα σας. 

Ενδιαφέρον δια τον πατέρα, την μάνα, το παιδί, τον γέροντα, την γερόντισσα, την χήρα, το ορφανό, τον πτωχό, τον ασθενή, τον ανήμπορο, τον βιοπαλαιστή, τον άνεργο, τον επιστήμονα, τον μορφωμένο, τον ολιγογράμματο, τον μοναχικό, τον πολύτεκνο, τον πονεμένο, τον πεπλανημένο, τον αδιάφορο, τον άπιστο, τον σκανδαλισμένο, τον κάθε Μανιάτη και την καθεμιά Μανιάτισσα. 

Όλοι και όλες, από τους άρχοντας μέχρι τον μικρότερον εις την ηλικίαν είσθε πνευματικά μου τέκνα. Ούτω αισθάνομαι δι΄ όλους ανεξαιρέτως. Όλους σας αγαπώ, σέβομαι και τιμώ. Και προπαντός από σήμερον, αυτό είναι το ουσιαστικώτερον, θα σας έχω εις τας προσευχάς μου, εν τοις ιεροίς Διπτύχοις. 

Άλλωστε ο Επίσκοπος διά τας ψυχάς σας είναι εδώ, καθ΄ ότι διά την πνευματικήν καλλιέργειαν και σωτηρίαν εν Χριστώ θα αγωνίζεται νυκτός τε και ημέρας». 

Αναφέρθηκε στους στόχους του υπογραμμίζοντας ότι «Οι ευλαβέστατοι λοιπόν κληρικοί μας, οι πρώτοι συνεργάτες μου και βεβαίως ο πρωτοσύγκελλος π. Συμεών Λαμπρινάκος, επιθυμώ να συνεχίσουν να είναι «το φως του κόσμου» και «το άλας της γης». 

Να συνεχίσουν το έργο τους με περισσότερο ένθεο ζήλο, με μέριμνα δια την ενορία τους, χωρίς αυθαιρεσίες και αταξίες, αλλά με αγάπη και ευγένεια προς τους πιστούς, με συνεχή επαγρύπνηση, δια να μην εισέλθουν εις την μάνδραν της ενορίας τους λύκοι των αιρέσεων και των σχισμάτων. 

Να εντείνουν τας προσευχάς των και με συναίσθησιν της ιερότητος του λειτουργήματος ν΄ ακτινοβολούν εκκλησιαστικό ορθόδοξο ήθος». 

Έκανε λόγο, ακόμη, για το ενδιαφέρον για την προστασία, διάσωση και στερέωση του ιερού θεσμού, που ονομάζεται οικογένεια, για τη μέριμνά για τους γέροντες και τις γερόντισσες, την τρίτη λεγομένη ηλικία. Μίλησε, για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, καθώς και για την ανάπτυξη του πολιτισμού.









  



Οδός Εμπόρων