Vekrakos
Spartorama | «Νέα ήθη στις εκλογές Μητροπολιτών· δημοσκόπηση για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Μάνης»; από τον Σωτήρη Τζούμα

«Νέα ήθη στις εκλογές Μητροπολιτών· δημοσκόπηση για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Μάνης»; από τον Σωτήρη Τζούμα - video

Πηγή 05/02/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
«Νέα ήθη στις εκλογές Μητροπολιτών· δημοσκόπηση για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Μάνης»; από τον Σωτήρη Τζούμα
Δείτε το video από την συγκέντρωση των Μανιατών στον Πειραιά στις 30/1/2018, από το maninews
Οδός Εμπόρων

Είχαμε να το ζήσουμε από τα το 1998. Τότε, κατά τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές που θα διεξάγονταν για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, διαδόχου του Μακαριστού Σεραφείμ,είχαμε πληροφορηθεί ότι διενεργείται μια δημοσκόπηση με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο,από τις απαντήσεις στο οποίο θα αναδεικνύετο το «ποιός» εκ των φερομένων υποψηφίων της εποχής εκείνης για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, έχει το προβάδισμα της εκλογής.

Μάλιστα την εντολή για τη δημοσκόπηση αυτή την είχε δώσει σοβαρός υπουργός της Κυβέρνησης Σημίτη, με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η πληροφορία αυτή είχε σκάσει την εποχή εκείνη ως βόμβα στον εκκλησιαστικό χώρο και τούτο διότι για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά δρώμενα είχαμε εφαρμογή κοσμικών μεθοδεύσεων, με στόχο την άλωση της Εκκλησίας και της επιβολής προσώπων με εντολή άνωθεν.

Η δημοσκόπηση είχε δύο φάσεις: Στη μία είχαμε υποβολή ερωτημάτων προς την Ιεραρχία και μία υποβολή ερωτημάτων προς συγκεκριμένα κοινά, σε όλη την Ελλάδα. Στόχος των εμπνευστών αυτής της εκκοσμικευμένης πρωτοβουλίας ήταν ο εξής: αν το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν ευνοϊκό για τις όποιες φιλοδοξίες τους να το δημοσίευαν για να παρασύρουν την Ιεραρχία στην ετυμηγορία τους και να εκλέξουν τον εκλεκτό τους υποψήφιο.

Πολύ σύντομα όμως, διαπίστωσαν ότι άνθρακες ο θησαυρός και ως εκ τούτου θα ήταν ματαιοπονία κάθε άλλη επιδίωξη ενάντια στο θέλημα της Ιεραρχίας και στη φωνή του λαού που ήθελε απεγνωσμένα τον Χριστόδουλο για Αρχιεπίσκοπο! Το γεγονός της διεξαγωγής της δημοσκόπησης αποσοβήθηκε και κάποιοι φρόντισαν να το καλύψουν ως μη γενόμενο. 

Μετά από αυτή την κίνηση ερχόμαστε σήμερα, 20 χρόνια μετά, αντιμέτωποι με κάτι ανάλογο.

Πληροφορηθήκαμε εξ εγκύρου πηγής την οποία και παρουσιάζουμε κατωτέρω με ανάλογο ντοκουμέντο ότι στην ιστορική Μάνη διεξάγεται δημοσκόπηση από εταιρεία Ερευνών, με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Όπως είναι φυσικό το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής θα μας δώσει το όνομα του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου αφού είναι ένας κληρικός που αποτελεί γέννημα θρέμμα της περιοχής και ιδιαίτερα προσφιλής στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μάνης.

Για τον Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκο γίνονται όλες αυτές οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις του λαού της Μάνης που έχουν ως στόχο τους την αλλαγή της διάθεσης της Ιεραρχίας και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, ώστε να υπερισχύσει ο δικός τους υποψήφιος. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν με όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και θεωρούν την εκλογή ενός Μητροπολίτη αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ιεραρχίας.

Αυτή η τάση μάλιστα θεωρεί ότι οι όποιες κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο δεν είναι όλες τόσο αγνές όσο φαίνονται. Έχουν φτάσει στην ιστοσελίδα μας συγκεκριμένες επιστολές που κάνουν λόγο για συμφέροντα και ότι όσο προχωράμε προς την ημέρα διεξαγωγής της εκλογής θα σκληραίνουν τη στάση τους συγκεκριμένοι τοπικοί παράγοντες της Μάνης γιατί από αυτή την εκλογή διακυβεύονται πολλά.

Σε συνάντηση τοπικών φορέων που έγινε πρόσφατα στον Πειραιά αποφασίστηκε την ημέρα της εκλογής να κλιμακώσουν την παρουσία τους έξω από το Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη για να διατρανώσουν έστω και έως την τελευταία στιγμή την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να δεί τον Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκο νέο ποιμενάρχη του. Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η πλειοψηφία των Ιεραρχών που τον ακολουθεί πιστά παραμένουν προσηλωμένοι στην υποψηφιότητα του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, ο οποίος παρά την σιγουριά και το προβάδισμα που του δίνει η Αρχιεπισκοπική εύνοια, έχει την αγωνία του για το πώς θα εξελιχθεί η εκλογή. Ωστόσο συμπεριφέται με αξιοπρέπεια και εκκλησιαστικό ήθος, χωρίς να προκαλεί ή να εξοργίζει το αντίπαλον δέος. Ίσως γιατί η εμπειρία που απέκτησε κοντά σε δύο Αρχιεπισκόπους- Χριστόδουλο και Ιερώνυμο τους οποίους υπηρέτησε με αφοσίωση και πιστότητα– τον έμαθε να φέρεται σωστά και να αφήνει στους ισχυρότερους από αυτόν να κινούν τα νήματα και να τον βγάζουν από τη δύσκολη θέση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μπορεί να έχει τη γραμμή του και να ζητά από τους Ιεράρχες να την ακολουθήσουν, αλλά είναι ανοικτός σε συναντήσεις και επικοινωνίες με τοπικούς παράγοντες της Μάνης που ζητούν να τον δούν και να του καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ήδη τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές, μία νέα επιτροπή από τη Μάνη με νέα πρόσωπα, διαφορετικά από αυτά που τον έχουν δει μέχρι σήμερα, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του λαού της περιοχής που θέλει τον Αρχιμ. Συμεών για Μητροπολίτη Μάνης. Τέλος και ο έτερος Αρχιμ. Ιλαρίων Σιώκος από την Ι. Μητρόπολη Μάνης δίνει τον μοναχικό του αγώνα, γνωστοποιώντας προς όλους τους Ιεράρχες και τα ΜΜΕ και την δική του φιλοδοξία να είναι υποψήφιος για να διεκδικήσει την Μητρόπολη Μάνης.

Σωτήρης Τζούμας, exapsalmos.gr


Οδός Εμπόρων