Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/85554-i-kinimatografiki-leschi-spartis-parousiazei-tin-tainia-naza-ton-gioubal-abracham-kai-rachel-sor-a-israil-a-2026-a-diarkeia-80a/

Spartorama - Print | Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης παρουσιάζει την ταινία: «ΝΑΖΑ» των Γιουβάλ Αβραχάμ και Ραχέλ Σορ | Ισραήλ | 2026 | Διάρκεια: 80΄

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης παρουσιάζει την ταινία: «ΝΑΖΑ» των Γιουβάλ Αβραχάμ και Ραχέλ Σορ | Ισραήλ | 2026 | Διάρκεια: 80΄

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης παρουσιάζει την ταινία: «ΝΑΖΑ» των Γιουβάλ Αβραχάμ και Ραχέλ Σορ | Ισραήλ | 2026 | Διάρκεια: 80΄
Ένα ντοκιμαντέρ που φωτίζει τους μηχανισμούς και τις αποφάσεις πίσω από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Οδός Εμπόρων

Μέσα από τις μαρτυρίες 24 μελών των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού, οι οποίοι μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η ταινία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η απώλεια ανθρώπινων ζωών εντάσσεται στον σχεδιασμό και την εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο όρος «NAZA», ένα στρατιωτικό ακρωνύμιο που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που παρουσιάζονται, χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για να προσδιορίσει τον εκτιμώμενο αριθμό αμάχων που αναμένεται να σκοτωθούν σε μια αεροπορική επιδρομή. 

Γυρισμένη τη νύχτα, στις ταράτσες του Τελ Αβίβ, η ταινία συνθέτει ένα αποκαλυπτικό πορτρέτο των συστημάτων, των πρακτικών και των αποφάσεων που διαμορφώνουν το σύγχρονο πόλεμο. Βασίζεται σε δημοσιογραφικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν από τη «The Guardian», το «+972 Magazine» και το εβραιόφωνο «Local Call» κατά την περίοδο 2023–2025. 

Με επίκεντρο τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν εκ των έσω τη λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού, το ντοκιμαντέρ θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την ευθύνη, τη λογοδοσία και την αξία της ανθρώπινης ζωής μέσα στη συνθήκη του πολέμου. 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 03/11, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης (Λυκούργου 135, ισόγειο Βιβλιοθήκης), στις 21.00.