Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/8075/

Spartorama - Print | Το Φεβρουάριο εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης

Το Φεβρουάριο εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης

Το Φεβρουάριο εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εκλογή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018
Οδός Εμπόρων

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου. Σ’ αυτή την συνεδρίαση, θα γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης που θα συμπληρώσει το κενό του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ARXON.GR, την πόρτα του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου Αθηνών πέρασε χθες ο Πρωτοσύγκελλος της χηρεύουσας Μητρόπολης Μάνης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος. Η συνάντηση του Πρωτοσυγκέλλου με τον Αρχιεπίσκοπο, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Ιερωνύμου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018.

Ο Μακαριώτατος συζήτησε διεξοδικά αρκετά θέματα με τον π. Συμεών και τον διαβεβαίωσε, ότι χειρίζεται το θέμα της εκλογής προσωπικά, με σκοπό την καλύτερη επιλογή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Συμεών εξήλθε ικανοποιημένος από την συνάντηση για τα όσα συζητήθηκαν σε αυτή, αν και ο ίδιος δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό του Αρχιεπισκόπου για την προαγωγή του σε Αρχιερέα.

Ενδιαφέρον υπάρχει από αρκετούς ιεράρχες να προτείνουν τον επόμενο Δεσπότη των Μανιατών. 

Tον διάδοχο του μακαριστού Χρυσοστόμου εκλέγει σε λίγες μέρες η Ιεραρχία της Εκκλησίας. 

O Δήμος στηρίζει Λαμπρικάνο 

Τη στήριξη στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου εκφράζει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο δηλώνεται η στήριξη στον Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου στην ανάληψη καθηκόντων νέου Μητροπολίτη Μάνης.

Γνωστός Θεολόγος, συγγενής εξ αίματος με σοβαρό και διαπρεπή Μητροπολίτη της Εκκλησίας, ο οποίος λόγω της ιδιότητάς του συνδέεται με όλους τους Αρχιερείς και υπηρετεί σε Μητρόπολη του λεκανοπεδίου, είχε δημιουργήσει προ της κοίμησης του Χρυσοστόμου ένα ισχυρό λόμπι στήριξης και υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητρόπολης Μάνης, οποτεδήποτε προκύψει θέμα. Και το πλήρωμα του χρόνου έφθασε. Ακόμη και την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, γινόταν ζυμώσεις, με επίκεντρο των συζητήσεων την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Συμεών, τον οποίο πολλοί Ιεράρχες θεωρούν ως τον πλέον ενδεδειγμένο να διαδεχθεί τον Χρυσόστομο. Παρ/όλα αυτά όταν ο αείμνηστος Μάνης Χρυσόστομος βρέθηκε κάποια στιγμή προ του διλήμματος της παραίτησης είχε θέσει ως προϋπόθεση την εκλογή ως διαδόχου του,ετέρου κληρικού, στενού συνεργάτη του. 

Οι άλλοι ανθυποψήφιοι κι ενδιαφερόμενοι 

Ένα πάγιο αίτημα,αρκετών Ιεραρχών αλλά και σοβαρών λαϊκών, είναι να δούν να προάγεται ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής, ο οποίος περιμένει με καρτερία και υπομονή να γευτεί αυτή τη χαρά από την Εκκλησία την οποία υπηρετεί με αυταπάρνηση.

Ο εν λόγω κληρικός υπηρετεί ως Εισηγητής παρά τω Αρχιεπισκόπω στη Σύνοδο. Είναι ο παλαιότερος των Συνοδικών Γραμματέων-

έχει συμπληρώσει αισίως τα 23-24 έτη, εντός των γραφείων της Συνόδου. Ευτύχησε να υπηρετήσει και να συνεργαστεί με τρεις Αρχιεπισκόπους: Σεραφείμ, Χριστόδουλο και Ιερώνυμο. Κάποια στιγμή, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν έτοιμος να πάρει τις αποφάσεις του για την Μητρόπολη Σταγών, προτάθηκε για Σταγών, αλλά του έκοψαν τεχνιέντως τον δρόμο, όπως αναφέρει ο Σωτήρης Τζούμας.

Άλλες υποψηφιότητες που μπορούν να μας απασχολήσουν για την Μητρόπολη Μάνης:

Του Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια της Ι. Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας. Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος έχει βαλθεί από καιρό να προωθήσει τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Θεόκλητο Ντούλια, εκλέγοντάς τον είτε βοηθό Επίσκοπο, είτε Μητροπολίτη.

Αν ο Σεβ. Μαντινείας Αλέξανδρος θέσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την επιθυμία του αυτή, είναι βέβαιο ότι θα βρεί ανταπόκριση.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος επιθυμεί από καιρό την εκλογή σε Μητροπολίτη του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Αχιλλείου Τσούτσουρα, ο οποίος θα μπορούσε και του αξίζει να εκλεγεί σε κάποια Μητρόπολη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνάτιο να το έχει θέσει σε μερικούς Ιεράρχες και λέγεται ότι έχει βρει θετική ανταπόκριση.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ θεωρεί ότι ήλθε η ώρα να δει Μητροπολίτη τον πρωτότοκο εκ των συνεργατών του Αρχιμ. Αθανάσιο Γιαννουσά. Μία ισχυρή ομάδα Ιεραρχών που ταυτίζεται με τις απόψεις του Καστορίας Σεραφείμ,έχουν δηλώσει στις κατ/ιδίαν συζητήσεις τους, υποστηρικτές της προαγωγής του μικρού το δέμας αλλά μεγάλου Θεολόγου Αρχιμ. Αθανασίου, ο οποίος ως πνευματικός πατέρας ξεκουράζει στο πετραχήλι του εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως νέους στην ακριτική Καστοριά- και όχι μόνο.

Έτσι διαμορφώνεται προς το παρόν το περιβάλλον των υποψηφιοτήτων και μέσα σ/αυτό θα κληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να πάρει τις αποφάσεις του και να δώσει το επίσημο χρίσμα. Η επόμενη μέρα για την Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης έχει ήδη αρχίσει.