Vekrakos
Spartorama | «Ομάδα Θεάτρου - Φόρουμ» στη Σπάρτη: Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής για όποιον/α ενδιαφέρεται

«Ομάδα Θεάτρου - Φόρουμ» στη Σπάρτη: Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής για όποιον/α ενδιαφέρεται

Spartorama 09/01/2018 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
«Ομάδα Θεάτρου - Φόρουμ»  στη Σπάρτη: Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής για  όποιον/α ενδιαφέρεται
«Αν είσαι παρατηρητής του εαυτού σου εδώ και τώρα, στο παρόν, μπορείς να αναλύσεις το παρελθόν σου προκειμένου να επινοήσεις το μέλλον σου», Augusto Boal
Οδός Εμπόρων

Το Θέατρο – Φόρουμ  έχει γίνει στην Ελλάδα γνωστό, κύρια  μέσα από τα σεμινάρια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αναπτύχθηκε από τον Augusto Boal  με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του πολίτη  στα κοινά, ανεξαρτήτως προέλευσης, μόρφωσης και κοινωνικής θέσης. Βασίζεται στο αξίωμα ότι θέατρο μπορούν να κάνουν όλοι. Όπως η γλώσσα έτσι και το θέατρο  θα έπρεπε να είναι προσιτό σε όλους.

Στόχος του είναι η εξερεύνηση της κοινωνικής διάστασης κάθε προβλήματος που θέτει σε διάλογο μέσα από τη θεατρική δράση ,η άρση κάθε δογματικής συμπεριφοράς, η κατάδειξη της δομής της καταπίεσης και η κινητοποίηση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Βασική αρχή του είναι ότι το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αυτενέργεια, κριτική σκέψη,  διάλογο,  αναστοχασμό και αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σπάζοντας την «κουλτούρα της σιωπής» κινητοποιεί τις δυνατότητες απελευθέρωσης κάθε ατόμου και λειτουργεί ως μέσο αναγνώρισης  της εσωτερικευμένης αποδοχής της καταπίεσης από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Η αμεσότητα του, σκοπό έχει να προκαλέσει το διάλογο, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης του κοινού και του ηθοποιού. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του: «Σε μια παράσταση του Θεάτρου – Φόρουμ κανείς δεν μπορεί να παραμείνει  θεατής. [..] όλοι οι θεατές – ηθοποιοί ξέρουν ότι μπορούν να σταματήσουν το θέαμα τη στιγμή που το επιθυμούν, ότι μπορούν να φωνάξουν «Στοπ!» και, δημοκρατικά, να δώσουν την άποψη τους στη σκηνή. Ωστόσο, αν επιλέξουν να μην πουν τίποτε, αυτή η επιλογή είναι ήδη μια συμμετοχή. Για να μην πει τίποτα, ο θεατής πρέπει να αποφασίσει να μην πει τίποτα: ήδη αυτό είναι μια δράση».

Τις Πέμπτες 11, 18, 25 Ιανουαρίου, και την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, η Ομάδα Θεάτρου Φόρουμ Σπάρτης BOL έχει ανοικτή συνάντηση για όποιον/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, στο Παλιό Μεταξουργείο - Κων/νου Παλαιολόγου 29-31, στις 9.00 μ.μ.

Για επικοινωνία, πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος: email: forumbol@mail.com και με μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook BOL (Ομάδα Φόρουμ Σπάρτης): https://www.facebook.com/groups/188061781756055/


Οδός Εμπόρων