Vekrakos
Spartorama | Περί έξαρσης της παραβατικής συμπεριφοράς των Αθίγγανων ή Ρομά ή Γύφτων στην περιοχή μας

Περί έξαρσης της παραβατικής συμπεριφοράς των Αθίγγανων ή Ρομά ή Γύφτων στην περιοχή μας

Spartorama 12/12/2017 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά
Περί έξαρσης της παραβατικής συμπεριφοράς των Αθίγγανων ή Ρομά ή Γύφτων στην περιοχή μας
«Προτεραιότητα για μένα είναι το Ελληνικό Κράτος επιτέλους να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των νομοταγών πολιτών του επαναφέροντας το -εντελώς χαμένο- αίσθημα ασφάλειας»
Οδός Εμπόρων

Τα δημοσιεύματα για την (ανεξέλεγκτη πια) παραβατική συμπεριφορά των γύφτων στην περιοχή μας ολοένα και αυξάνονται, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας. Σήμερα διάβασα για την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της Αλευρούς, οι οποίοι αυτό το διάστημα μαζεύουν τις ελιές τους, γυρνώντας, όμως, τα απογεύματα βλέπουν τα σπίτια τους ρημαγμένα. Τις προάλλες ένας κάτοικος των Ανωγείων, ύστερα από επανειλημμένες επιχειρήσεις διάρρηξης του σπιτιού του, αναγκάστηκε να πυροβολήσει με καραμπίνα τραυματίζοντας στην πλάτη με τα σκάγια έναν από τους δράστες. Στις Αμύκλες, την Παλαιοπαναγιά, την Τραπεζοντή, τα Ανώγεια και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένα συνεχές κλίμα τρομοκρατίας. Ουσιαστικά εκεί οι γύφτοι είναι «κράτος εν κράτει». Στα δικαστήρια Σπάρτης σχεδόν καθημερινή εικόνα είναι η παρουσία δεκάδων γύφτων, οι οποίοι «υπερασπίζονται» (με την ενοχλητική και απρεπή παρουσία τους) παραβάτες ομοίους τους και παράλληλα βρωμίζουν το παρακείμενο πάρκο. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα καταγγέλθηκαν στην περιοχή Ευαγγελιστρίας επιθέσεις για κλοπή σε ανύποπτους και ανήμπορους ηλικιωμένους περαστικούς. Επίσης, συνηθισμένο έγινε πια το φαινόμενο των διαρρήξεων σε καταστήματα και σπίτια της λακωνικής πρωτεύουσας, οι κλοπές ποδηλάτων αυξάνονται συνεχώς καθώς και το σπάσιμο τζαμιών αυτοκινήτων εάν δουν κάποια εκτεθειμένη τσάντα μέσα σε αυτά. Στο Νοσοκομείο Σπάρτης είναι δεκάδες τα κρούσματα απρεπούς συμπεριφοράς με αποκορύφωμα την πρόσφατη θρασύτατη επίθεση σε γιατρό. Τέλος, μια βόλτα σε εξωκκλήσια της ευρύτερης περιοχής είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν έχουν αφήσει καμπάνα για καμπάνα. Πού θα πάει αλήθεια αυτή η κατάσταση;

Κάνοντας μια παρένθεση, να αναφέρω ότι η ονομασία «γύφτος» δεν είναι μειωτική ή ρατσιστική, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι δηλωτική της καταγωγής τους. Εξηγούμαι: Αθίγγανοι βρίσκονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και έχουν διαφορετική καταγωγή (οι περισσότεροι προέρχονται από φυλή της βόρειας Ινδίας). Στην Πελοπόννησο κατά κύριο λόγο και λιγότερο στην Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν γύφτοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο (εξ ου και η ονομασία: Αιγύπτιοι- γύπτιοι- γύφτοι). Τους είχε φέρει ο Ιμπραήμ όταν επιχείρησε να καταστείλει την επανάσταση του ‘21, ώστε να λεηλατήσουν ό,τι υπήρχε και να μείνουν μόνιμα εδώ αντί των Ελλήνων, τους οποίους ήθελε να στείλει σκλάβους στην Αίγυπτο. Μάλιστα αρκετές καραβιές νέων Ελλήνων έφυγαν και πέθαναν εκεί, αλλά ευτυχώς το εγκληματικό σχέδιό του δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, λοιπόν, που το Κράτος ακόμα λειτουργούσε (έστω υποτυπωδώς), οι γύφτοι συνυπήρχαν σχετικά ειρηνικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Υπήρχαν βέβαια αρκετά κρούσματα παραβατικότητας, αλλά ποτέ δεν είχαν φτάσει στην τωρινή αποθράσυνση γιατί υπήρχε ο φόβος της τιμωρίας. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να ενταχθούν στην κοινωνία φτιάχνοντας σπίτια ή παρέχοντας εκπαίδευση σ τα παιδιά τους. Ευκαιρίες είχαν και αρκετές μάλιστα… Δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την καλλιέργεια της γης, όπως θα ήταν το πιο φυσικό. Ασχολία τους ήταν το πλανόδιο εμπόριο αγροτικών ή άλλων προϊόντων (χωρίς ποτέ να φορολογούνται ή να ελέγχεται η πηγή της πραγμάτειας τους), αρκετοί ήταν παλιατζήδες και βέβαια η ζητιανιά ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η σχέση τους με το Κράτος ήταν πάντα διεκδικητική όσον αφορά τα δικαιώματά τους, αλλά αρνούνταν πεισματικά και προκλητικά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα τελευταία χρόνια δε, που η οικονομική κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αυτοί απολαμβάνουν υψηλών επιδομάτων με ψευδή στοιχεία τις περισσότερες φορές, που φυσικά κανείς δεν τολμά να ελέγξει ή να τιμωρήσει.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ένταξης. Δεν διαφωνώ, αλλά πια δεν το θεωρώ προτεραιότητα. Προτεραιότητα για μένα είναι το Ελληνικό Κράτος επιτέλους να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των νομοταγών πολιτών του επαναφέροντας το -εντελώς χαμένο- αίσθημα ασφάλειας. Η Αστυνομία (χωρίς να είναι άμοιρη ευθυνών σε μερικές περιπτώσεις) ισχυρίζεται ότι οι όποιες προσπάθειές της πέφτουν στο κενό από την στιγμή που οι παραβάτες συλλαμβάνονται, αλλά οι περισσότεροι αφήνονται άμεσα ελεύθεροι εξαιτίας της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Τι πρέπει να γίνει; Το προφανές: Το Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις (καταστολή και τιμωρία) πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Οι φυλακές ενηλίκων και ανηλίκων είναι η απάντηση σε οποιαδήποτε παραβατικότητα, χωρίς «νομικίστικα παράθυρα». Η διάλυση των αυθαίρετων παραγκουπόλεων, που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, είναι επιβεβλημένη. Στη θέση τους πρέπει να κατασκευαστούν οργανωμένοι καταυλισμοί των οποίων οι κάτοικοι θα φορολογούνται κανονικά. Οι αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΗ για κλοπές ρεύματος πρέπει να ενταθούν και όχι να γίνονται «τα στραβά μάτια». Η Δημοτική αστυνομία οφείλει να απαγορεύσει, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, το παράνομο εμπόριο σε διάφορες γωνιές της Σπάρτης. Η ανοχή της Τροχαίας πρέπει να είναι μηδενική στην επικίνδυνη οδήγηση από γύφτους που δεν έχουν καν δίπλωμα (οι περισσότεροι από αυτούς ανήλικοι) κτλ.

Μόνο έτσι θα αρχίσει να περιορίζεται η αποθράσυνση και να μειώνεται η παραβατικότητά τους. Διαφορετικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά, ενώ και οι κάτοικοι μέσα στην απόγνωσή τους θα πάρουν το Νόμο στα χέρια τους μετατρέποντας τον τόπο μας σε «Φαρ Ουέστ»… Θα φτάσουμε εκεί; Πολύ το φοβάμαι…

Σχόλιο συμπολίτη μας στο facebook


Οδός Εμπόρων