Στα ARISTOLEO Awards 2025 - 1 Triple Gold, 3 Double Gold, 6 Gold & 1 Silver βραβεία - Για την υψηλή περιεκτικότητα φαινολών στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές
Τα Aristoleo High Phenolic Olive Oils και
Table Olive Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά
ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις
επιτραπέζιες ελιές. Το 2025 διενεργήθηκε η 10η έκδοση του διαγωνισμού, στο
Τορόντο του Καναδά. Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που προσμετρώνται
ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη και τα
παράγωγα τους στα ελαιόλαδα καθώς και την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη αλλά και
τα παράγωγα τους, στις επιτραπέζιες ελιές. Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα
μικροσυστατικά, με εξαιρετική υγειοπροστατευτική δράση, που ανήκουν στα φυσικά
αντιοξειδωτικά, ενώ διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί
ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές καθώς και
νευροπροστατευτικές. Η ευεργετική δράση των φαινολών αναγνωρίζεται
και επίσημα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 που βρίσκεται σε εφαρμογή, όπου
τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο 250 mg/kg),
δίνουν τη δυνατότητα στα ελαιοπροϊόντα που τα περιέχουν να φέρουν ισχυρισμό
υγείας (Health Claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας. Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO High Phenolic
Olive Oil & Table Olive Awards 2025 βασίζεται στη μέτρηση της συνολικής
ποσότητας φαινολικών ενώσεων, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic
Resonance - Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός), καθώς και στην οργανοληπτική
ανάλυση από εξειδικευμένο εργαστήριο για το σκοπό αυτό, ούτως ώστε μην
παρουσιάζεται κανένα γευσιγνωστικό ελάττωμα. Tα τελικά αποτελέσματα του υψηλά φαινολικού
διαγωνισμού του Τορόντο ανακοινώθηκαν στις 3 Απριλίου 2025 και έδειξαν ότι τα
βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου
είναι κορυφαία στην περιεκτικότητα φαινολών. Αναλυτικότερα τα ελαιόλαδα και οι
επιτραπέζιες ελιές με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις φαινολών, είναι: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΦΥΛΛΙΚΟΝ Πρωτέλαιο - Triple Gold HIGH PHENOLIC AWARD –
2.024 mg/kg ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ Άθερμο - Double Gold HIGH PHENOLIC AWARD –
1.540 mg/kg PLUS HEALTH GREEN EVOO
– Double Gold HIGH PHENOLIC AWARD –
1.295 mg/kg ΑΡΜΟΝΙΑ Άθερμο
– Double Gold HIGH PHENOLIC AWARD –
1.233 mg/kg PLUS HEALTH BLUE EVOO
- Gold HIGH PHENOLIC AWARD –
1.001 mg/kg ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ PLUS HEALTH KALAMATA
OLIVES - Gold HIGH PHENOLIC AWARD ΕΛΙΕΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ - Gold HIGH PHENOLIC AWARD ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ - Gold HIGH PHENOLIC AWARD ΕΛΙΕΣ ΤΕΛΙΕΣ
- Gold HIGH PHENOLIC AWARD ΕΛΙΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΕΣ - Gold HIGH PHENOLIC AWARD ΕΛΙΕΣ ΛΕΜΟΝΕΝΙΕΣ - SILVER HIGH PHENOLIC AWARD Οι μετρήσεις αυτές είναι έως και 400 %
ανώτερες του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (378 mg/kg) που έχουν
αναλυθεί από το 2005 έως σήμερα, βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο
Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο J. Agric. Food Chem. 2010,58, 46–50. Ταυτόχρονα, τα βιολογικά ελαιόλαδα των
ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερέβησαν έως και 800% το όριο των 250 mg/kg
φαινολών, που θέτει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432 / 2012 και έλαβε υπόψη της η
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority),
όταν το 2012 αναγνώρισε την θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες,
επίσημα, μέσω Ισχυρισμού Υγείας. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του
ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό
στρες». Αυτά τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις των
υγειοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν το σημείο αναφοράς και έναν από τους
λόγους για τους οποίους τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των
ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συμμετάσχει στα ευρέως γνωστά πανεπιστήμια της
Αμερικής, Harvard και Yale, στις έρευνες και κλινικές μελέτες με τίτλο “Feeding
America’s Bravest” και “Olives for Health” αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την
επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία. Σημαντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα των δύο
κλινικών μελετών του ΕΚΠΑ, όπου έδωσαν την ευχέρεια στην ερευνητική ομάδα της
Φαρμακευτικής Σχολής να μετατρέψει τις βιολογικές ελιές των ελαιώνων
Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας,
για την ευεργετική δράση τους στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης. Η πολλαπλή αυτή βράβευση δικαιώνει την
προσπάθεια των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για την παραγωγή
εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων, που εκτός από τις πολλές παγκόσμιες
διακρίσεις για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (1.056 συνολικά διεθνή βραβεία),
βραβεύονται και για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε υγειοπροστατευτικά
συστατικά, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο.