Vekrakos
Spartorama | Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως: Παρουσίαση της παράστασης της «Γεννήσεως του Χριστού»

Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως: Παρουσίαση της παράστασης της «Γεννήσεως του Χριστού»

Spartorama 07/12/2017 Εκτύπωση Εκκλησία
Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως: Παρουσίαση της παράστασης της «Γεννήσεως του Χριστού»
Από τον συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης θεολόγο κ. Νικόλαο Μαρκοζάνη
Οδός Εμπόρων

Αυτό το Σάββατο 9/12/2017, στις 12:30 μ.μ. στη Στέγη Νεότητας, η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης «Φώτης Κόντογλου» θα έχει καλεσμένο ως ομιλητή τον συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης θεολόγο κ. Νικόλαο Μαρκοζάνη όπου θα μας παρουσιάσει την παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού

Η παρουσίαση είναι σημαντική, διότι θα ξέρουμε πλέον πριν ασπαστούμε την  εικόνα της Γεννήσεως από που πρωτοξεκίνησε η απεικόνιση και ποια σύμβολα επικράτησαν μέχρι σήμερα στην απεικόνιση της συγκεκριμένης παράστασης. 

Επίσης θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του κ. Μαρκοζάνη «Η ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης του Διονύσιου εκ Φουρνα», μια σημαντική μελέτη στο χώρο της ζωγραφικής.


Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου»

Ι.Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης

Οδ. Γκορτσολόγου 46, 23100, Σπάρτη

Ε: sxoliagiografiasimms@gmail.com

W: www.sxoliagiografiasimms.gr    


-------




Νικόλαος Μαρκοζάνης - Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Μαρκοζάνης του Ιακώβου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών, με ειδίκευση στη συντήρηση των φορητών εικόνων, των ζωγραφικών πινάκων, των τοιχογραφιών, των ξυλογλύπτων και του χαρτιού. Συνέχισε τις θεωρητικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας. Στη συνέχεια προχώρησε σε Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές με εξειδίκευση στην ορθόδοξη εικονογραφία.

Έλαβε συμπληρωματικές γνώσεις παρακολουθώντας τον κύκλο σεμιναρίων Παλαιογραφίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος, τα μαθήματα Μουσειολογίας - Διαχειρίσεως Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Κολλεγίου Αθηνών, καθώς επίσης κύκλους σεμιναρίων Ιστορίας Τέχνης στο ελεύθερο και Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Έχει εκπονήσει μελέτες κι έχει συντηρήσει έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως τοιχογραφίες νεοκλασικών κτιρίων, Ναών και Ιερών Μονών, καθώς και φορητές εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, ξυλόγλυπτα και διάφορα άλλα αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών. Επιπλέον έχει ασχοληθεί με την οργάνωση και την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων.

Στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, δραστηριοποιείται ως μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συντήρησης Ιστορικών & Καλλιτεχνικών έργων (IIC), του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Ελληνικής εταιρείας Μελέτης και Προστασίας Θαλάσσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, του Συνδέσμου επιστημόνων Πειραιώς, καθώς και σε άλλους φορείς πολιτιστικών και εικαστικών δρωμένων.


Οδός Εμπόρων