Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/76641-sti-moni-agias-triados-kalathiou-orous-kalamatas/

Spartorama - Print | Στη Μονή Αγίας Τριάδος Καλαθίου Όρους Καλαμάτας

Στη Μονή Αγίας Τριάδος Καλαθίου Όρους Καλαμάτας

Στη Μονή Αγίας Τριάδος Καλαθίου Όρους Καλαμάτας
Στην αυλή κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων δέντρων η Καθηγουμένη Ανθίμη έχει αρχίσει συζήτηση επί πνευματικών θεμάτων και σύγχρονων προβλημάτων με τους προσκυνητές
Οδός Εμπόρων

Το μήνυμα της Καθηγουμένης Ανθίμης Μοναχής της Ιερά Μονής Δημιόβης Καλαμάτας ήταν σαφές: το Σάββατο 13 Ιουλίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στο Μετόχι της Μονής την ανενεργή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Καλαθίου Όρους Καλαμάτας.

Δεν είχαμε την ευτυχία να βρεθούμε άλλοτε σ’ αυτό το μοναστήρι που εδώ και δεκαετίες στερείται Αδελφότητος. Το μοναστήρι βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Δημιόβης, χτισμένο σε μια έξαρση της πλαγιάς του Καλαθίου Όρους και αγναντεύει το Μεσσηνιακό Κόλπο και την πόλη της Καλαμάτας.

Ξεκινήσαμε νωρίς για να προλάβουμε τον ήλιο και τον καύσωνα, που ήταν βασανιστικός εκείνες τις μέρες. Ο Ταΰγετος παρά τις κατά καιρούς καταστροφές που έχει υποστεί και τις ζημιές που έχουν γίνει στο φυσικό οικοσύστημα εξακολουθεί να διατηρεί σε μεγάλος μέρος τη φυσική του ομορφιά και το επιβλητικό του μεγαλείο.

Διασχίζουμε ένα ορεινό υψίπεδο ανάμεσα στηα δύο μοναστήρια βλέπουμε να υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις  που φανερώνουν ότι παλαιόθεν ο τόπος αυτός συντηρούσε κοπάδια αιγοπροβάτων από τα οποία ζούσαν πολλές αγροτικές οικογένειες.

Ο χωματόδρομος που οδηγεί στη Μονή Αγίας Τριάδος είναι βατός και καταλήγει σε έναν άνετο χώρο στάθμευσης μπροστά από το κτιριακό συγκρότημα.

Η Μονή Αγίας Τριάδος θεωρείται κτίσμα του 17ου αιώνα και ήταν ανδρώα. Η σκληρότητα του τόπου και η ανυπαρξία κτηματικής περιουσίας δημιούργησαν πρόβλημα επιβίωσης για τους μοναχούς που ζήτησαν να ενταχθούν στη γειτονική Μονή Δημιόβης. Το αίτημά τους φαίνεται πως δεν έγινε δεκτό και σταδιακά οι μοναχοί την εγκατέλειψαν.

Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει την κλασική διάταξη των ορθόδοξων μοναστηριών: μια μάντρα περιβάλλει τον προαύλιο  χώρο που στο κέντρο του βρίσκεται το Καθολικό, ένας ναός βυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού μετά τρούλου. Στο ναό σώζονται λίγες αγιογραφίες που δείχνουν αξιόλογης τέχνης. Γύρω από το Καθολικό είναι χτισμένα το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι. Από τη δυτική πλευρά το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Δικαίως η Αγία Τριάδα θεωρείται το μπαλκόνι του μεσσηνιακού!

Παρά το δυσπρόσιτο της Μονής και τις απαγορευτικές συνθήκες του καύσωνα συγκεντρώνεται ευάριθμο εκκλησίασμα από τα χωριά Ελαιοχώριο και Περιβολάκια, αλλά και αρκετοί Καλαματιανοί φίλοι της Δήμιοβας.

Τη Θεία Λειτουργία τελούν έμπροσθεν του ναού τέσσερις ιερείς με όλη την εκκλησιαστική τάξη κι ευπρέπεια. Μετά την αρτοκλασία και την απόλυση προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες καφές και γλυκίσματα. Τη δίψα των προσκυνήτων σβήνει το πηγαίο νερό που τρέχει ακτάπαυστα από τη βρύση που έφτιαξε δίπλα στην κεντρική είσοδο της Μονής ο μακαριστός μητροπολίτης Χρυσόστομος Θέμελης. Το νερό έχει τη φυσική ψύξη του βουνού κι έχει μυρωδιά ρετσινιού από υπερκείμενο ελατοδάσος.

Στην αυλή κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων δέντρων η Καθηγουμένη Ανθίμη έχει αρχίσει συζήτηση επί πνευματικών θεμάτων και σύγχρονων προβλημάτων με τους προσκυνητές. Η ώρα περνάει αλλά κανείς δε δείχνει διάθεση να φύγει απ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Οι στιγμές είναι μοναδικές! Η Μονή Αγίας Τριάδος επιβεβαιώνει ότι η πατρίδα μας σε κάθε μέρος κρύβει θησαυρούς φυσικής ομορφιάς, μνημεία θρησκευτικής και ιστορικής αξίας,  πνευματικούς θησαυρούς!

(Έγραφον εν Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024)

 

Γιάννης Μητράκος