Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/76594-sullogos-istorikis-anabiosis-spartis-mnimosuno-kostanti-kolokotroni/

Spartorama - Print | Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης: Μνημόσυνο Κωσταντή Κολοκοτρώνη

Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης: Μνημόσυνο Κωσταντή Κολοκοτρώνη

Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης: Μνημόσυνο Κωσταντή Κολοκοτρώνη
Στους παρευρισκόμενους θα διανεμηθεί δωρεάν το απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου αναφέρεται με λεπτομέρεια στο συμβάν
Οδός Εμπόρων

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης θα τελέσει μνημόσυνο για τον Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο σημείο που σκοτώθηκε στη Σπαρτιά Λακωνίας (Κοτσαντίνα).

Το μνημόσυνο θα τελεστεί με το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία (ώρα περίπου 10:30 - 11:00 π.μ.) στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, στη βρύση του Σωτήρα, πλησίον του Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία.

Στους παρευρισκόμενους θα διανεμηθεί δωρεάν το απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου αναφέρεται με λεπτομέρεια στο συμβάν.

Ο πρωτοκλέφτης Κωνσταντής Κολοκοτρώνης σκοτώθηκε στις 19 Ιουλίου 1780 στην Κοτσαντίνα (σημερινή Σπαρτιά), μετά την ηρωική του έξοδο από τους πύργους του Παναγιώταρου Βενετσανάκη στην Καστάνια, όπου είχαν πολιορκηθεί για 12 ημέρες. Κατόπιν προδοσίας ενός φίλου του Τούρκου, εντοπίστηκε και αποκεφαλίστηκε από επτά Μπαρδουνιώτες Τούρκους σε μία βρύση στην Κοτσαντίνα όπου πήγε για να πιει νερό. Πέταξαν το κεφάλι του σε μια τρύπα και το κορμί του σε γκρεμό. Το σώμα του διατηρήθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, εντοπίστηκε και ενταφιάστηκε στη Μηλιά της Μάνης, στο συνοικισμό Κυβέλεια, όπου σώζεται ο τάφος του.