Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/76459-sparti-mprosta-katepeigouses-dia-periforas-sunedriaseis-dimotikou-sumbouliou-spartis/

Spartorama - Print | «Σπάρτη Μπροστά»: Κατεπείγουσες δια Περιφοράς Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης

«Σπάρτη Μπροστά»: Κατεπείγουσες δια Περιφοράς Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης

«Σπάρτη Μπροστά»: Κατεπείγουσες δια Περιφοράς Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και δίκαια για το «κόλπο» της κατεπείγουσας και δια περιφοράς τροποποίησης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού
Οδός Εμπόρων

Για πολλοστή φορά, στις 28/5/2024, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης λάβαμε στις 11:41πμ πρόσκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση δια περιφοράς, φαινόμενο που αποκτά πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-7 μμ της ίδιας μέρας.

Για άλλη μια φορά ένα θέμα, το οποίο προφανώς αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού και του προγραμματισμού  που θα έπρεπε να έχει πλέον κάνει ο Δήμος, αυτό της αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος και κατ’ επέκταση του προϋπολογισμού του Δήμου, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ως κατεπείγον θέμα, χωρίς συνεδρίαση, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς να απαντηθούν ερωτήσεις συμβούλων που ζητούν ανάλυση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν με ανάλογο τρόπο για προηγούμενες πληρωμές. Αισθανόμαστε σαν να κάνουμε κοπτο-ραπτική και όχι διαβούλευση για τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου μας!

Η Πρόσκληση για την δια περιφοράς και κατεπείγουσα συνεδρίαση δεν περιείχε καμία εισήγηση που να δικαιολογεί έστω στοιχειωδώς τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της προτεινόμενης συνεδρίασης, αλλά και δεν άφηνε περιθώρια εξήγησης γιατί θα πρέπει πχ από 60.000,00 ευρώ που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για φωτισμό και κίνηση αντλιοστασίων, να πληρώσουμε 124.000,00 ευρώ και μάλιστα για την χειμερινή περίοδο, την στιγμή που αυτές οι δαπάνες θάπρεπε να ανήκουν στις ανταποδοτικές δαπάνες έτσι ώστε να εισπράττονται και να πληρώνονται το ρεύμα και οι συντηρήσεις, από όσους ποτίζουν από τις δημοτικές γεωτρήσεις, από τους χρήστες και όχι από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Με την απόφαση που προτείνει χωρίς εξηγήσεις και χωρίς ανάλυση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ευνοεί ουσιαστικά τους κακοπληρωτές σε βάρος των καλλιεργητών που έχουν αναλάβει το κόστος της καλλιέργειάς τους.

Λόγω αυτής της λειτουργίας της δημοτικής αρχής η ΔΕΥΑΣ αναλάμβανε τεράστιο λειτουργικό κόστος μιας και από τις δικές της γεωτρήσεις πραγματοποιούνταν οι αρδεύσεις, κόστος, το οποίο ο Δήμος πλήρωσε παλαιότερα με εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στον τότε δήμαρχο .

Με αυτό τον τρόπο όμως δημιουργούμε και δημότες δύο ταχυτήτων και κατηγοριών: αυτούς που αρδεύουν και δεν πληρώνουν για τα λειτουργικά κόστη και τα κόστη συντήρησης των γεωτρήσεων και αυτούς που εξορύσσουν δικές τους ατομικές και συνεταιριστικές γεωτρήσεις για το λειτουργικό κόστος των οποίων πληρώνουν πολλά χρήματα μιας και αντλούν από μεγάλα βάθη και εξυπηρετούν δυναμικές καλλιέργειες. 

Θα πρέπει, λοιπόν, να μπει μία τάξη σε όλο αυτό το χαοτικό σύστημα που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή, πράγμα που δεν βλέπουμε να γίνεται μιας και συνεχίζεται η παράνομη διαχείριση πχ των δημοτικών γεωτρήσεων.

Πιο ψηφοθηρικό σύστημα δεν υπάρχει! Πιο παράνομη διαδικασία δεν υπάρχει! Χειρότερη διαδικασία που να συγκρούεται με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, δεν υπάρχει!

Διαμαρτυρόμαστε επομένως εντονότατα και δίκαια για το «κόλπο» της κατεπείγουσας και δια περιφοράς τροποποίησης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού και καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να απαιτήσει από τις υπηρεσίες του Δήμου ρεαλιστικό και όχι ενδεικτικό προγραμματισμό προκειμένου και το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί να εργαστεί στα πλαίσια της νομιμότητας.

Καλούμε τον κ Δήμαρχο να επιμεληθεί την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες θάπρεπε να έχουν φέρει στο Δημοτικό συμβούλιο τον προγραμματισμό του 2024  και μάλιστα με προσδιορισμό των στόχων που θέλουμε να πετύχουμε μέσω των χρηματοδοτήσεων και των τροποποιήσεων του προγράμματός μας. Άλλωστε γι’ αυτό δεν προσλάβαμε τόσο καλοπληρωμένο Γενικό Γραμματέα στο Δήμο; Τι έχει γίνει με τον σχεδιασμό; Με την διοίκηση με στόχους;

Μόνον με το νοικοκύρεμα και την πρόβλεψη  θα καταλάβουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι που καλούμαστε να «νομιμοποιήσουμε» με την ψήφο μας το χαοτικό αυτό σύστημα, τι ακριβώς συμβαίνει.

Μόνον με την κατάρτιση και την παρουσίαση ενός σχεδίου δράσης του Δήμου θα καταλάβει ο κόσμος πώς θέλει να διοικήσει ο κ Βακαλόπουλος και η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής. Μόνον έτσι θα καταλάβουμε ότι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών είναι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε στο σχεδιασμό, που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος. Μόνον έτσι οι Αντιδημαρχίες θα καταφέρουν να περιοριστούν στα όρια της υγιούς διαχείρισης που επιβάλλεται από το περιορισμένο σε χρηματοδότηση πρόγραμμά μας το 2024.

Καλές και επιτυχημένες οι πρωτοβουλίες για την αυτονόητα επιβαλλόμενη καθαριότητα στον Δήμο μας, καλές και επιτυχημένες, αν και ακριβοπληρωμένες, οι διάφορες γιορτές, αλλά ο Δήμος χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει. Χρειάζεται να «μπορούμε να δούμε» πού μας οδηγεί η Δημοτική αρχή.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι στην παρούσα θητεία δεν είμαστε το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο με τα προηγούμενα χρόνια και θα πρέπει να σταματήσουν οι υποτυπώδεις εισηγήσεις κλισέ και copy paste από τις υπηρεσίες και να δούμε τα προβλήματα κατάματα, με σκοπό να τα αντιμετωπίσουμε και να τα επιλύσουμε.

Εμείς είμαστε εκεί για τα δύσκολα!

 

Αναστασία Κανελλοπούλου
Μαρία Τσιρώνη
Δημοτικές Σύμβουλοι Σπάρτης