Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/76429-erotisi-tis-ea-kiousi-gia-to-kostos-nosileias-sto-neo-geniko-nosokomeio-spartis-isn/

Spartorama - Print | Ερώτηση της Ε. Κιούση για το Κόστος Νοσηλείας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Ερώτηση της Ε. Κιούση για το Κόστος Νοσηλείας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Ερώτηση της Ε. Κιούση για το Κόστος Νοσηλείας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
«Το σημαντικό για τους πολίτες – γιατί καταλαβαίνω που είναι η ερώτησή σας – είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχει καμία εξτρά χρέωση» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους
Οδός Εμπόρων

«Δεν θα υπάρχει καμία χρέωση για τους πολίτες» στη νοσηλεία τους σε δίκλινα ή μονόκλινα δωμάτια του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κας Ελένης Κιούση.

Η απάντηση αυτή δόθηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας ενημέρωσης εκ μέρους του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του νέου νοσοκομείου, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, στη Σπάρτη.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη δαπάνη νοσηλείας μόνον έως τρίκλινα δωμάτια. Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας ορίζει ότι: «Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ, στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, στα Νοσοκομεία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιδιώτες (παρόχους νοσοκομειακής περίθαλψης - κλινικές) στη βάση ειδικών συμβάσεων, οι οποίες συνάπτονται στα πλαίσια της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας και όχι κατώτερη της Γ θέσης ή τετράκλινου θαλάμου». Δεν διευκρινίστηκε αν και με ποιον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τη διαφορά θέσης.

Η Ελένη Κιούση ρώτησε:

«Στην προηγούμενη ενημέρωση, τον Νοέμβριο του 2023, αλλά και τώρα, αναφέρθηκε ότι το νέο νοσοκομείο θα έχει μόνον μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας και θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός καλύπτει μέχρι τρίκλινα δωμάτια. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: ποιος θα καλύπτει τη διαφορά από το τρίκλινο στο δίκλινο δωμάτιο – δεν θα πω για το μονόκλινο; Ο ασφαλισμένος ή ο ΕΟΠΥΥ; Και εάν το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, με ποιον τρόπο θα το κάνετε, με δεδομένο τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ; Θέλω να σημειώσω ότι, σε ανάλογη περίπτωση, σε Νοσοκομείο που λειτουργεί ως ΝΠΙΔ – και, συγκεκριμένα, στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη – τη διαφορά αυτή την καλύπτει ο ασφαλισμένος. Οι Λάκωνες, όμως, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής τρίκλινου δωματίου. Άρα, και εδώ, ο ασφαλισμένος Λάκωνας θα πληρώνει τη διαφορά;».

Η απάντηση του υφυπουργού Υγείας είχε ως εξής:

«Με μία φράση θα αρχίσω: το Νοσοκομείο αυτό είναι δημόσιο, του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), και δεν θα υπάρχει καμία, μα καμία χρέωση για τους πολίτες. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τρίκλινα δωμάτια όσον αφορά τις ιδιωτικές δομές, διότι τα δημόσια νοσοκομεία δουλεύουν με ΚΕΝ (σημ: Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) και DRGs (σημ: Diagnosis-Related Groups: Ομοιογενείς Διαγνωστικές Ομάδες), που θα περάσουν από το 2025. Δεν έχει σχέση με τα δωμάτια… Γιατί όπως και ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο δημόσιο, είτε είναι σε εξάκλινο είτε σε τετράκλινο, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Το σημαντικό για τους πολίτες – γιατί καταλαβαίνω που είναι η ερώτησή σας – είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχει καμία εξτρά χρέωση. Τα υπόλοιπα τεχνοκρατικά, τα απάντησα και αυτά. Αλλά το ξαναλέω για να μην αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω: είναι δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς καμία χρέωση για τους πολίτες της Λακωνίας.»

ΚΙΟΥΣΗ: «Στο παράδειγμά σας, κύριε υπουργέ, είπατε για εξάκλινα και τετράκλινα δωμάτια. Βεβαίως, διότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέχρι τρίκλινα.»

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: «Σας είπα: δεν θα υπάρχει καμία χρέωση για τους πολίτες».