Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/76403-kati-elpidoforo-gennietaia-apo-ton-panagioti-koumoundouro/

Spartorama - Print | «Κάτι ελπιδοφόρο γεννιέται…» από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο

«Κάτι ελπιδοφόρο γεννιέται…» από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο

«Κάτι ελπιδοφόρο γεννιέται…» από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο
Η... «απολίτικη» νεολαία έδωσε το δικό της παρών στην Eurovision
Οδός Εμπόρων

Χθες το βράδυ καθώς  οι ντελάλικες φωνές των παρουσιαστών προσπαθούσαν να μας βάλουν στο κλίμα του μεγάλου μουσικού σόου. Στο μυαλό μου ήρθαν οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο καταδίκασαν το Ισραήλ για την «σφαγή των αμάχων»                                                

Το πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός της Eurovision αυτή τη χρονιά έγινε στη σκιά της σφαγής στη Γάζα. Και μπορεί στη Μάλμε Αρένα να ξεδιπλώθηκαν  τα τραγούδια, αλλά χιλιάδες άνθρωποι, έξω από αυτήν αλλά και μέσα, σηκώνουν παλαιστινιακές σημαίες, δείχνοντας την αντίθεσή τους στο μακελειό που συνεχίζεται σε βάρος εκατομμυρίων αμάχων. Αμάχων που δεν έχουν πού να πάνε, αφού είναι εγκλωβισμένοι από τον ισραηλινό στρατό.

Οι αντιδράσεις αυθόρμητες, ανθρώπινες και γι’ αυτό ελπιδοφόρες.

Άνθρωποι που ξεκίνησαν και φέτος να παρακολουθήσουν ένα μουσικό φεστιβάλ, να διασκεδάσουν ακόμα και με τις παραδοξότητες δεν μένουν ασυγκίνητοι από το δράμα στη Γάζα. Και αυτό είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρο. Γιατί τελικώς δεν υπάρχουν χαρά, διασκέδαση, χορός, χαβαλές την ώρα που συντελείται ένα τέτοιο δράμα στη γειτονιά μας.

Η ίδια η Eurovision είναι ένα μουσικό φεστιβάλ, αλλά με πολυεθνικό χρώμα, όπως και με πολυεθνικές κόντρες για την πρωτιά. Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπάρχει κλίμα αντιπαράθεσης που μοιάζει με την ατμόσφαιρα γηπέδου. Υπάρχουν φωνές που ενώθηκαν γιατί δεν αντέχονται τόση αδικία, τόσο μεγάλη σφαγή.

Ένωσε και τη δική της φωνή, με τον δικό της τρόπο, και η Μαρίνα Σάτι, αψηφώντας όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει. Όσα συμβαίνουν στη Γάζα δεν μπορεί να αφήσουν ασυγκίνητο και αδιάφορο έναν άνθρωπο της τέχνης, κάθε άνθρωπο που έχει συναισθήματα.

Ο φετινός διαγωνισμός έληξε μετά από έντονες αντιδράσεις καλλιτεχνών και χιλιάδων πολιτών για την συμμετοχή του Ισραήλ και τον πόλεμο που μαίνεται αλλά και την προκλητική συμπεριφορά της αποστολής του.

«Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρεύτηκα να γίνω τραγουδιστής και να τραγουδήσω για την ειρήνη εδώ. Κάθε καλλιτέχνης εδώ θέλει να τραγουδήσει για την αγάπη και την ειρήνη. Πρέπει να ενωθούμε μέσω της μουσικής, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη». Χαρακτηριστική η δήλωση του Γάλλου τραγουδιστή

Όσα συνέβησαν στο Μάλμε και στη διάρκεια του διαγωνισμού δείχνουν ότι οι διαπιστώσεις για την «απολιτίκ» νεολαία είναι βεβιασμένες, πατάνε σε στερεότυπα και δοξασίες.


Παναγιώτης Κουμουνδούρος
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ