Vekrakos
Spartorama | Επιτυχής εκδήλωση από τον «Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης»

Επιτυχής εκδήλωση από τον «Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης»

Spartorama 24/10/2017 Εκτύπωση Ελλάδα
Επιτυχής εκδήλωση από τον «Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης»
«Η πυρπόληση των Γυναικών στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου Κρήτης» από τους Γερμανούς στις 6 Οκτωβρίου 1943
Οδός Εμπόρων

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ , τη Δευτέρα 23-10-2017 , στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης , όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ:

«Η πυρπόληση των Γυναικών στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου Κρήτης» από τους Γερμανούς στις 6 Οκτωβρίου 1943

Πλήθος Σπαρτιατών παρακολούθησε με έκδηλη συγκίνηση την προβολή αλλά και την συγκλονιστική ομιλία , μετέπειτα , του γνωστού και καταξιωμένου δημοσιογράφου Γιάννη Κανελλάκη από Βούτσι Γορτυνίας , ο οποίος , καταχειροκροτούμενος , πυρπόλησε τις καρδιές και αναπτέρωσε το φρόνημα των παρισταμένων , συνδέοντας το Χθες με το Σήμερα !

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τις θηριωδίες και βαρβαρότητες των Γερμανών ναζί σε βάρος κατοίκων σε χωριά στο Ρέθυμνο στη νότια Κρήτη στη διάρκεια της κατοχής. Οι θηριωδίες και η πυρπόληση των γυναικών έγινε στο χωριό Καλή Συκιά, όπου Γερμανοί ναζί συγκέντρωσαν τις γυναίκες και εκεί επέμεναν να τους μαρτυρήσουν τα κρησφύγετα των ανδρών τους. Όμως, καμία από τις γυναίκες δεν μαρτύρησε το παραμικρό. Μετά απ’ αυτό έβαλαν φωτιά στα σπίτια των γυναικών και τις πέταξαν ζωντανές στις φλόγες, όπου και βρήκαν φρικτό θάνατο.

Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων αλλά και κατοίκων που έζησαν τα βάρβαρα αυτά γεγονότα το 1943 που περιγράφουν με τα πιο μελανά γράμματα τις σκηνές που έζησαν, βλέποντας τις γυναίκες να καίγονται ζωντανές μέσα στα φλεγόμενα σπίτια τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση μιας γυναίκας, που λέει μεταξύ των άλλων ότι «βουίζουν ακόμα στο χωριό αλλά και στ’ αφτιά των κατοίκων τα ουρλιαχτά των γυναικών που καιγόντουσαν ζωντανές». Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται επίσης πλάνα από τα καμένα σπίτια αλλά και άλλα τοπία στα οποία διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα.

Θύματα της πυρπόλησης την αποτρόπαια Τετάρτη του Οκτωβρίου ήταν από την Καλή Συκιά οι:

  1. Ευαγγελία Νικητάκη, σύζυγος Στρατή Γρυντάκη 8 μηνών έγκυος
  2. Μαλαματένια Πετράκη
  3. Ελένη Νικητάκη
  4. Μαρία Νικητάκη
  5. Αργυρή Κωστάκη
  6. Μαρία Γρυντάκη
  7. Φωτεινή Δαμουλάκη
  8. Μαρία Πετράκη, και από το γειτονικό Ροδάκινο οι γυναίκες:
  9. Ευαγγελία Φρονιμάκη
  10. Ευαγγελία Σταυγιαννουδάκη
  11. Ζαμπία Γιανναδάκη
  12. Στέλλα Καλαφάτη. Ζωντανός πυρπολήθηκε και ο γέροντας
  13. Στρατής Δαμουλάκης

ΑΘΑΝΑΤEΣ …ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!


Οδός Εμπόρων