Vekrakos
Spartorama | Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης Βιβλίου Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Λακωνίας

Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης Βιβλίου Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Λακωνίας

Spartorama 17/10/2017 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία
Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης Βιβλίου Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Λακωνίας
Η έκδοση αυτή, διασώζει τις συμβολαιογραφικές πράξεις του πρώτου Συμβολαιογράφου της Λακεδαίμονος, αποκαλύπτοντας πλήθος ιστορικών στοιχείων για την περιοχή αυτή
Οδός Εμπόρων

Tην Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ., στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου) παρουσιάσθηκε η νέα έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Αρχείων Ν. Λακωνίας με τίτλο: Συμβολαιογραφικές Πράξεις του «Μνήμονος Λακεδαίμονος κυρίου Γεωργίου Χαρτουλάρη» 1833-1835, που εκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεις Ιδιομορφή.

Η κ. Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας, επιμελήθηκε την έκδοση αυτή. Η μεταγραφή όλων των σωζόμενων συμβολαιογραφικών πράξεων (διαθηκών, πωλητηρίων, προικοσυμφώνων, επιτροπικών κλπ) οφείλεται στην ερευνήτρια κ. Ρούλα Σαμαϊλίδου  και στην κ. Πέπη Γαβαλά.

Η έκδοση αυτή, λοιπόν, διασώζει τις συμβολαιογραφικές πράξεις του πρώτου Συμβολαιογράφου της Λακεδαίμονος, αποκαλύπτοντας πλήθος ιστορικών στοιχείων για την περιοχή αυτή.

Στην εισαγωγή του βιβλίου δίδονται στοιχεία για το θεσμό του Μνήμονος και για τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Χαρτουλάρη από τη Χίο, που σπούδασε στην Ερμούπολη και διορίστηκε ως «δημόσιος Μνήμων Λακωνίας» το 1833. Στο τέλος του Βιβλίου παρατίθενται ευρετήρια συμβολαιογραφικών πράξεων, ονομάτων, τοπωνυμίων  και ιερών τόπων, που λειτουργούν ως εργαλεία έρευνας και κάνουν το βιβλίο ευκολόχρηστο.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας,  η Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης οργάνωσαν την εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης αυτής των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Λακωνίας, στην οποία μίλησαν  ο κ. Νικόλαος Γ. Τόμπρας, Συμβολαιογράφος Ναυπλίου, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τη δημιουργία και την ιστορία του Συμβολαιογραφικού θεσμού και αναφερόμενος στους Σημειογράφους, Μνήμονες και Συμβολαιογράφους, βασιζόμενος στην προσωπική του έρευνα, που με επιμονή και πάθος καταγράφει την εξέλιξη αυτού του θεσμού.

Στη συνέχεια ο Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Κατσουλάκος αναφέρθηκε με θέρμη στη μοναξιά του αρχειοδίφη, που αγωνίζεται να ανασύρει πηγές και μνήμες για την καταγραφή και ταυτοποίηση των ιστορικών γεγονότων αλλά κυρίως για τη Συμβολή του συγκεκριμένου Βιβλίου στην επίλυση ιστορικών προβλημάτων που απασχολούν χρόνια τους μελετητές του Δήμου Φάριδος. Η χαρά της εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων σχετικών με ιστορικά γεγονότα πρόβαλε έντονα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η ομιλία της  Διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κας Μαριέττας Μινώτου,  η οποία, λόγω έκτακτου σοβαρού κωλύματος, δεν παρευρέθη στην εκδήλωση, αναγνώσθηκε από την κ. Ηλέκτρα Πρώιμου, ταξινόμο των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας, η οποία συντόνισε την όλη εκδήλωση.

Στο τέλος η κ. Ρούλα Σαμαϊλίδου περιέγραψε ζωντανά την εμπειρία της κατά τη μεταγραφή των Πράξεων αυτών και τα συναισθήματα που προκλήθηκαν επανειλημμένα σε αυτήν, αλλά και το πώς από μία συγκεκριμένη (δραματική) Πράξη εμπνεύσθηκε και έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο Το στίγμα.

Καλωσόρισμα απηύθυνε στο Κοινό η κ. Πέπη Γαβαλά, ως προϊσταμένη της υπηρεσίας αλλά και ως Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο οποίος εκπροσωπούσε το δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαγγέλη Βαλιώτη, που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του, αλλά και η κ. Γεωργία Γαλανοπούλου, ως Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, που ως συνδιοργανωτής βοήθησε σημαντικά στην υλοποίηση της εκδήλωσης αυτής.

Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Γεώργιος Μπλάθρας, η κ. Ντία Τζανετέα αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου τ. βουλευτής Λακωνίας, ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός, ο προϊστάμενος των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Αργολίδος κ.  Δημήτρης Γεωργόπουλος, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μαρία Βελιώτη, ο κ. Γιώργος Κώτσου και η κ. Σοφία Αντωνάκου από τις εκδόσεις Ιδιομορφή, πολλοί συμβολαιογράφοι της Σπάρτης, πολλοί ερευνητές της τοπικής ιστορίας και πλήθος κόσμου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των υπαλλήλων Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Λακωνίας κ. Μιχαήλ Σόβολου, αρχειονόμου και της εκπαιδευτικού κας Μαρίας Στελλάκου, συνεργάτη των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Λακωνίας επί σειρά ετών.

Στο τέλος της εκδήλωσης το Βιβλίο Συμβολαιογραφικές Πράξεις του «Μνήμονος Λακεδαίμονος κυρίου Γεωργίου Χαρτουλάρη» 1833-1835 προσφέρθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Κοινό.


Οδός Εμπόρων