Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/65149-epituchia-simeiose-i-esperida-geusignosias-ston-ypaithrio-choro-tou-inaeabyapa-ston-neo-mustra/

Spartorama - Print | Επιτυχία Σημείωσε η Εσπερίδα Γευσιγνωσίας στον Υπαίθριο Χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον Νέο Μυστρά

Επιτυχία Σημείωσε η Εσπερίδα Γευσιγνωσίας στον Υπαίθριο Χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον Νέο Μυστρά - video

Επιτυχία Σημείωσε η Εσπερίδα Γευσιγνωσίας στον Υπαίθριο Χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον Νέο Μυστρά
Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023
Οδός Εμπόρων

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά, ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργάνωσαν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας με θέμα «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Οικονομικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κα Γεωργία Ζαχαράκη, η Διευθύντρια της ΕΦ.Α.ΛΑΚ κα Ευαγγελία Πάντου.

Ο Διευθυντής του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς υποδέχτηκε εκπροσώπους των Αρχών και καλεσμένους, απηύθυνε χαιρετισμό, και κάλεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ Τσάλτα, Εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Εσπερίδας.

Η Εσπερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Γεράσιμου Μέριανου (Κύριου Ερευνητή, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης».

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις – ομιλίες, ως ακολούθως:

  • «Ο άρτος των Βυζαντινών»: παρουσίασε ο αρτοποιός, Πρόεδρος των αρτοποιών Λακωνίας και Ειδικός Γραμματέας του Προεδρείου της Ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, κ. Νικόλαος Μάζης.
  • « …εκείνοι να χορταίνουσι τά πρώτα των ιχθύων…». Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια: παρουσίασαν η αρχαιολόγος-μουσειοπαιδαγωγός κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο πρότυπος ιχθυοκαλλιεργητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης.
  • Ο βιοκαλλιεργητής-τυποποιητής ελιάς και ελαιόλαδου κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.
  • «Ο οίνος στο Βυζάντιο» από τον αμπελουργό-οινοποιό-τυποποιητή κ. Νικόλαο Θεοδωρακάκο.
  • Ο μελισσοπαραγωγός-τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου».

Η εκδήλωση έκλεισε με μια γλυκιά βυζαντινή δημιουργία, του καθ. ζαχαροπλαστικής (pastry chef) κ. Χρήστου Βέργαδου.

Στον υπαίθριο χώρο του Ινστιτούτου λειτούργησε Έκθεση Τοπικών Τυποποιημένων Προϊόντων, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς - τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς του τόπου μας, καθώς και να γευτεί τα εκλεκτά προϊόντα τους. Παράλληλα στον στεγασμένο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. (όροφος) λειτούργησε Έκθεση Βυζαντινής Ενδυμασίας από τη συλλογή της Ι.Μ. Παντανάσσης Μυστρά και Έκθεση έργων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, τα οποία θαύμασε από κοντά πλήθος κόσμου.

Η Εσπερίδα Γευσιγνωσίας μεταδόθηκε «ζωντανά» μέσω του παρακάτω συνδέσμου όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε: https://www.youtube.com/live/wQYm1rN2H1s?feature=share

Συμμετείχαν ως εκθέτες οι επιχειρήσεις:

  • Αρτοποιεία Αδελφοί Μάζη
  • Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
  • G-Fish Γεροντίδης
  • Κτήμα Θεοδωρακάκου
  • Μελισσοκομία Λιναρδάκη

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι:

  • Mystras Grand Palace Resort & Spa
  • Notosforum
  • Χυμοί Λακωνία
  • Βest Packaging Π. Παυλούνης