Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/65035-epistimoniki-imerida-me-thema-ithikes--koinonikes-kai-politikes-axies-apo-tin-archaiotita-sto-buzantio-kai-ston-neotero-ellinismo/

Spartorama - Print | Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό»

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό»

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παλαιολόγεια 2023»
Οδός Εμπόρων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παλαιολόγεια 2023» του Δήμου Σπάρτης εις μνήμην του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό» στο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π., την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00 – 13:30

Στο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εκτεθούν ενδυμασίες της βυζαντινής περιόδου που μελέτησαν, σχεδίασαν και φιλοτέχνησαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Παντανάσσης Μυστρά. 

Επίσης θα εκτεθούν έργα καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

 

Το Πρόγραμμα της ημερίδας:

  • 10.00-10.30: Προσφωνήσεις.
  • 10.30-10.40: Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Μιχαήλ Σταθόπουλο.
  • 10.40-10.55: Εισαγωγική Ομιλία από την Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Περικλής και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Διαχρονικές αρετές πολιτικού ήθους».
  • 10.55-11.20: Καθηγητής Γεώργιος Κοντογιώργης, π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου: «Η ταυτότητα ως σταθερά του ατομικού και του συλλογικού εν ελευθερία στην ελληνική διαχρονία».
  • 11.20-12.00: Διάλειμμα – Καφές.
  • 12.00-12.25: Καθηγήτρια Σοφία Κοτζάμπαση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ηθικές και κοινωνικές αξίες στο ιστορικό έργο του Δούκα».
  • 12.25-12.50: Καθηγήτρια Μαρία Λιάτση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ομοίωσις Θεώ: Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στον Χριστιανισμό».
  • 12.50-13.15: Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Οι πολιτικές απόψεις του Θεοδώρου Μετοχίτου και του Θωμά Μαγίστρου για τον ρόλο και τη σημασία του πολίτη σε μία ευνομούμενη κοινωνία: Μία προσπάθεια επιστροφής στον πολιτικό στοχασμό της Αρχαίας Ελλάδος;».
  • 13.15-13.30: Συζήτηση.