Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/62991-paea-lakonias-suskepsi-suntonistikou-organou-politikis-prostasias/

Spartorama - Print | Π.Ε. Λακωνίας: Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Π.Ε. Λακωνίας: Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Π.Ε. Λακωνίας: Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
Αντικείμενο συζήτησης η αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών
Οδός Εμπόρων

Μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρου Βερούτη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαίου 2023 συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. στο Διοικητήριο Π.Ε. Λακωνίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Γόντικας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Χαντζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, που επιπλέον παρέστη και ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Δήμαρχος Δήμου Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ανατολικής Μάνης κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, η Δήμαρχος Δήμου Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Λιάρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μονεμβασίας κ. Ιωάννης Σουρλάς, ο εκπρόσωπος Δήμου Σπάρτης κ. Νικόλαος Παναγάκος, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας Αστυνόμος Α΄ κ. Αριστέα Μαρούλη, ο Λιμενάρχης Γυθείου Πλωτάρχης κ. Θεόδωρος Μοτσάκος, η Λιμενάρχης Νεάπολης - Βοιών  Πλωτάρχης κ. Βασιλική Χριστοφοράκη, ο εκπρόσωπος του Κ.Ε.Ε.Μ. Αντισυνταγματάρχης κ. Σπυρίδων Γκίκας, ο Διευθυντής Δασών Λακωνίας κ. Ηλίας Κοντάκος, οι εκπρόσωποι της ΕΦ.Α.ΛΑΚ. κ. Ευαγγελία Πάντου, κ. Κωνσταντίνα Ντουβή και κ. Αθανάσιος Δούβρης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ηλίας Πανταζόπουλος, ο εκπρόσωπος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λακωνίας κ. Λεωνίδας Κυλιντηρέας, η Αν. Προϊστάμενη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικλης Μέριμνας Π. Ε. Λακωνίας κ. Παναγιώτα Φλεβαράκη, ο Αν. Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λακωνίας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, ο υπάλληλος του Γραφείου Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α. Π.Ε. Λακωνίας κ. Ιωάννης Σιδέρης, η εκπρόσωπος της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. κ. Μαρία Ντούνια, ο εκπρόσωπος του ΜΟΡΕΑ ΑΕ κ. Βασίλειος Νικολαρόπουλος, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Πολυτίμη Σταθάκου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Νομού Λακωνίας κ. Νικόλαος Χαραλαμπάκος και κ. Δημήτριος Λαγός και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Σπάρτης κ. Γεώργιος Κονιδιτσιώτης.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν οι φορείς για την υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η διασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και οργάνων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, ο συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ο σχεδιασμός υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η συμβολή της Περιφέρειας με δεκατρείς (13) υδατοδεξαμενές που τοποθετήθηκαν ήδη στην Π.Ε. Λακωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα επάρκειας νερού σε περίπτωση κατάσβεσης.

Αφού διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Βερούτης ζήτησε την ετοιμότητα και την απρόσκοπτη επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δασικής πυρκαγιάς και  από τις υπηρεσίες της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λακωνίας την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών καθαρισμού των πρανών του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, τόσο με τα μηχανήματα έργου της Π.Ε. Λακωνίας, όσο και με τις εργολαβίες που έχουν προβλεφθεί.

 

Εκ του Γραφείου

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας