Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/61551-to-geraki-metatrepetai-se-panellinio-kentro-ekmathisis-tis-yfantikis-technis-/

Spartorama - Print | Το Γεράκι Μετατρέπεται σε Πανελλήνιο Κέντρο Εκμάθησης της Υφαντικής Τέχνης

Το Γεράκι Μετατρέπεται σε Πανελλήνιο Κέντρο Εκμάθησης της Υφαντικής Τέχνης

Το Γεράκι Μετατρέπεται σε Πανελλήνιο Κέντρο Εκμάθησης της Υφαντικής Τέχνης
Τα μαθήματα του τρίτου κύκλου διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης ξεκινούν τον Μάρτιο 2023
Οδός Εμπόρων

Πραγματοποιήθηκε στις 30-01-2023 συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της από 14-02-2022 Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Λειτουργία πειραματικής δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας έως το 2023».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα μέλη της επιτροπής, ήτοι ο κ. Θεόδωρος Βερούτης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Δήμος Βέρδος, Δήμαρχος Δήμου Ευρώτα, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ευρώτα και ο κ. Σπυρίδων Φλώρος, Αντιπρόεδρος της Πάρνωνας Α.Ε, ως εκπρόσωπος της Πάρνωνας Α.Ε., αναπληρώνοντας τον κ. Μαρίνη Μπερέτσο. Επίσης, παρευρέθηκε ο κ. Νικόλαος Αντωνάκης, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, εκπροσωπώντας το Σύλλογο.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η άμεση έναρξη των προβλεπόμενων διαδικασιών από την Πάρνωνας Α.Ε. σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών, για την επιλογή των μαθητριών/των που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα του τρίτου κύκλου διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης ο οποίος θα ξεκινήσει τον μήνα Μάρτιο.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα γίνονται παράλληλα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και στα γραφεία της Π.Ε. Λακωνίας στη Σπάρτη.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δομή, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, λειτουργεί με την πλήρη οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον Δήμο Ευρώτα και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ “Πάρνωνας” Α.Ε. Τα μαθήματα της υφαντικής τέχνης πραγματοποιούνται σε ορθό αργαλειό στον Δημοτικό Ξενώνα του Γερακίου.

Μέσα στο 2022 πραγματοποιήθηκε η προβολή και ανάδειξη της υφαντικής τέχνης με τη λειτουργία και την επιτυχή ολοκλήρωση δύο κύκλων διδασκαλίας της. Συγκεκριμένα τα μαθήματα για τον πρώτο κύκλο διεξήχθησαν το χρονικό διάστημα από τις 7 Μαΐου έως τις 24 Ιουλίου και για τον δεύτερο κύκλο το χρονικό διάστημα από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Τα μαθήματα παρακολούθησαν συνολικά 25 άτομα, που μοιράστηκαν σε δύο τμήματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δήλωσε ότι με τον επικείμενο κύκλο διδασκαλίας, συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία των συμβαλλομένων, για την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης του Γερακίου, και μπαίνουν οι βάσεις προκειμένου το Γεράκι να μετατραπεί σε πανελλήνιο κέντρο εκμάθησης της υφαντικής τέχνης με την συνεργασία πλέον, του Υπουργείου Πολιτισμού και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας μας, που ήδη έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας

Θεόδωρος Ν. Βερούτης