Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/60450-dimos-spartis-proapologismos-tou-2023--omologia-apotuchias-apo-tin-anastasia-kanellopoulou/

Spartorama - Print | «Δήμος Σπάρτης: Προϋπολογισμός του 2023, ομολογία αποτυχίας!» από την Αναστασία Κανελλοπούλου

«Δήμος Σπάρτης: Προϋπολογισμός του 2023, ομολογία αποτυχίας!» από την Αναστασία Κανελλοπούλου

«Δήμος Σπάρτης: Προϋπολογισμός του 2023, ομολογία αποτυχίας!» από την Αναστασία Κανελλοπούλου
«Με πιο απλά λόγια ο Δήμαρχος Πέτρος Δούκας ομολόγησε ότι στα τρία χρόνια της δημαρχίας του στην κυριολεξία τα έκανε θάλασσα»
Οδός Εμπόρων

Παρακολουθήσαμε στις 28 Δεκεμβρίου 2022 την ατελέσφορη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, σχετικά με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023 καθώς και την επίσης ατελέσφορη επανάληψη της συζήτησης στις 3/1/2023.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση, αποτελεί κορυφαία διαδικασία, διότι στον Προϋπολογισμό απεικονίζονται οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής για το μέλλον του Δήμου και για τις προοπτικές ανάπτυξής του. Επίσης απεικονίζεται με αδιάψευστα νούμερα η δουλειά της δημοτικής αρχής κατά τον χρόνο που πέρασε.

Επειδή, λοιπόν, ο Προϋπολογισμός του Δήμου Σπάρτης δείχνει και πόση ανάπτυξη εισπράξαμε ως δημότες και ποιες θα είναι οι αναπτυξιακές μας προοπτικές στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας και η ψήφισή του, ακριβώς επειδή επηρεάζει την προσωπική μας, την κοινωνική μας, την επαγγελματική μας ανάπτυξη και το μέλλον των νέων ανθρώπων του Δήμου μας και των παιδιών μας, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν μπορεί ο Προϋπολογισμός του Δήμου να αποτελεί την υποτυπώδη τεχνοκρατική διαχείριση ενός ακατανοήτου για τους δημότες καταλόγου με ποσά, χωρίς διευκρινίσεις από πού και πώς προέρχονται όλα αυτά, αλλά κυρίως με ποιο σκεπτικό διανέμονται.

Όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης του κορυφαίου αυτού θέματος δεν γίνεται καμία ανάλυση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, προκειμένου να καταλάβουν οι δημότες πώς επηρεάζουν τη ζωή τους όλα αυτά τα νούμερα, το συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε αβίαστα είναι η καθαρή επιδίωξη της Δημοτικής αρχής να μείνει μακριά ο Δημότης από «όλα αυτά» και να μην καταλάβει τίποτα.

Βεβαίως μετά την δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό, στις 3 Ιανουαρίου 2023 και αφού γίναμε μάρτυρες της ομολογίας του Δημάρχου Πέτρου Δούκα ότι η δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς να συντάξει έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το 2023 και γι’ αυτό επικεντρώθηκε σε έναν προϋπολογισμό «συμμαζέματος» (εννοείται συμμαζέματος της κακοδιοίκησής του τα προηγούμενα τρία χρόνια), καταλάβαμε γιατί δεν επιθυμεί να καταλαβαίνουν οι δημότες τι ακριβώς λένε τα νούμερα του Προϋπολογισμού.

Με πιο απλά λόγια ο Δήμαρχος Πέτρος Δούκας ομολόγησε ότι στα τρία χρόνια της δημαρχίας του στην κυριολεξία τα έκανε θάλασσα. Δεν κατάφερε να συντονίσει τις υπηρεσίες ώστε να είναι παραγωγικό το έργο τους, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα μεγάλα χρηματοδοτημένα έργα που βρήκε, δεν κατάφερε να απορροφήσει κάποιες χρηματοδοτήσεις από τις αρχές της θητείας του, οι οποίες σέρνονται ως συνεχιζόμενες, δεν κατάφερε να διεκδικήσει νέα μεγάλα έργα για την πόλη μας, η οποία βυθίζεται συστηματικά.

Αυτή η διακυβέρνηση Δούκα έκανε για τους παραπάνω λόγους φτωχότερους τους δημότες της Σπάρτης. Μηχανήματα δεν δούλεψαν, θέσεις εργασίας δεν δημιουργήθηκαν, ο εμπορικός κόσμος δεν υποστηρίχθηκε. Ξέρουμε ότι τα δημόσια έργα και ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα για την εξισορρόπηση της αγοράς.

Ο Προϋπολογισμός μιζέριας και συμμαζέματος της δικής του κακοδιοίκησης κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια της θητείας του, συμπαρασύρει προς τα κάτω την οικονομία του Δήμου μας και απαξιώνει τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες θα μπορούσε να προκαλέσει από την υλοποίηση έστω και των ελάχιστων έργων που σέρνονται.

Γιατί η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό δεν αφορά φυσικά τις ανελαστικές δαπάνες, όπως πχ την μισθοδοσία ή άλλες που προβλέπονται από τον νόμο και από δικαστικές αποφάσεις. Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αφορά στην διαχείριση των ιδίων εσόδων του Δήμου για την άσκηση κυρίως κοινωνικής πολιτικής, αλλά πρωτίστως αφορά στα δημόσια έργα που έγιναν, που γίνονται και που θα γίνουν.

Στον Προϋπολογισμό του 2023 βλέπουμε ότι κανένα μεγάλο έργο δεν έγινε, κανένα μεγάλο έργο δεν γίνεται και κανένα μεγάλο νέο  έργο δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον αφού καμία μελέτη δεν θα προετοιμαστεί, εφ’ όσον δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για εκπόνηση μελετών που αποτελούν προϋπόθεση για διεκδίκηση νέων έργων.

Ένα σημαντικό μήνυμα άλλωστε αυτού του Προϋπολογισμού είναι ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ούτε οι μελέτες που εκπονήθηκαν την τελευταία δεκαετία, σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης και την αποσυμφόρηση με ανάπλαση του εμπορικού κέντρου. Η ανυπαρξία δαπανών για τις αναγκαίες διανοίξεις οδών που θα επέτρεπαν την εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών, των κυκλοφοριακών μελετών και των μελετών ανάπτυξης της πόλης που ήδη έχουν εκπονηθεί, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές οι μελέτες θα μείνουν ανεφάρμοστες και η επέμβαση στο κέντρο της πόλης με την ανάπλαση της Παλαιολόγου, χωρίς πρόβλεψη για parking και κυκλική κυκλοφορία, θα οδηγήσει σε ένα απίστευτο αλαλούμ.

Με έναν τέτοιο προϋπολογισμό που δείχνει ανυπαρξία σχεδίου, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις σε νέες χρηματοδοτήσεις, με καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρα, που προδίδει τόσο μεγάλη σύγχυση στο μυαλό της Δημοτικής αρχής, ένας Δήμαρχος με φιλότιμο θα ετοίμαζε βαλίτσες και μάλιστα για νυχτερινή…πτήση!

Έναν τέτοιο Προϋπολογισμό άριστα θα μπορούσαν να τον εκτελέσουν οι υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε όλα αυτά τα λεφτά για αντιμισθίες αιρετών που αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων ανεπαρκείς. Καμία εταιρία και κανένας επαγγελματίας δεν θα προσλάμβανε και κυρίως δεν θα διατηρούσε αυτή την «ηγετική» ομάδα με αυτές τις επιδόσεις στην διοίκηση της επιχείρησής του.

Και φυσικά, όπως λέει και ο λαός μας, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»! Διότι πολλοί από αυτούς τους νέους ανθρώπους που πίστεψαν στον κ Δούκα και μπήκαν με πάθος και μεράκι στην διοίκηση του Δήμου, στην πορεία ένοιωσαν εγκαταλειμμένοι από τον leader και τελικά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι καίγονται μαζί του, όσο μένουν κοντά του.

Το πιο εντυπωσιακό δε της αμετροέπειας του Πέτρου Δούκα είναι ότι, όταν ρωτήθηκε τι ειδικότητες συμβούλων θα προσλάβει βάσει της αυξημένης σχετικής δαπάνης που έχει προβλέψει στον Προϋπολογισμό, απάντησε ότι θα προσλάβει μεταξύ άλλων και σύμβουλο για την προβολή του έργου της δημοτικής του αρχής! Να γελάσεις ή να κλάψεις;


*Η Αναστασία Κανελλοπούλου είναι εκπαιδευτικός, πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης