Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/60308-periballontiko-parko-deinosauron---mouseio-mamouth/

Spartorama - Print | Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων - Μουσείο Μαμούθ

Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων - Μουσείο Μαμούθ - video

Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων - Μουσείο Μαμούθ
Αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση ομοιωμάτων δεινοσαύρων και θηλαστικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη
Οδός Εμπόρων

Ο πλανήτης μας, η Γη, άρχισε να σχηματίζεται πριν από 4,6 δις. χρόνια, ενώ οι πρώτες απλές μορφές ζωής εμφανίστηκαν πριν από περίπου 3 δις. χρόνια. Στη διάρκεια όλης αυτής της χρονικής περιόδου, όπως η μορφή του πλανήτη άλλαζε, έτσι και οι ζωντανοί οργανισμοί της γης είτε εξελίχθηκαν, είτε εξαφανίστηκαν. Τα πιο γνωστά πλάσματα τα οποία έχουν εκλείψει από τον πλανήτη μας είναι οι δεινόσαυροι. Πόσα όμως ήταν τα είδη δεινοσαύρων; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους; Ποια άλλα είδη θηλαστικών έχουν πάψει να υπάρχουν πλέον και ποια ήταν η εξέλιξη του ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που βρίσκουν απάντηση με μοναδικό τρόπο από τον παλαιοντολόγο Άρη Πουλή, στο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο Περιβαλλοντικό πάρκο που εκτείνεται σε μια έκταση 10 στρεμμάτων και αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση ομοιωμάτων δεινοσαύρων και θηλαστικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πάρκο υπάρχει ένα μοναδικό ομοίωμα σπηλαίου που ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει τα σπηλαιοθέματα, τις βραχογραφίες και να παρατηρήσει τη συλλογή από λίθινα εργαλεία και απολιθώματα που φιλοξενούνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ένα ακόμη τμήμα του εκπαιδευτικού πάρκου είναι το μουσείο μαμούθ. Στο μουσείο εκτίθενται απολιθώματα από μαμούθ, από μαχαιρόδοντα και από άλλα ζώα αρκετών χιλιάδων ετών, τα οποία βρέθηκαν στο βυθό της Βόρειας θάλασσας στην Ολλανδία. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται και απολιθώματα τιτανοχελώνων που ζούσαν πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο.

heoce.gr