Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/60165-diatrofogenomiki-kai-diatrofogenetiki-apo-ton-giorgo-sakellaropoulo/

Spartorama - Print | «Διατροφογενομική και Διατροφογενετική» από τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο

«Διατροφογενομική και Διατροφογενετική» από τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο

«Διατροφογενομική και Διατροφογενετική» από τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο
Ένα νέο «διατροφικό» πεδίο για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου (Nutritional Genomics... Διατροφική Γονιδιωματική) - (Nutritional Genetics... Διατροφική Γενετική)
Οδός Εμπόρων

Είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου έχουν εισάγει πολλές καινοτομικές ιδέες και πράξεις στην Ελληνική βιολογική ελαιοκομία, τα 30 τελευταία χρόνια, όπως τα Organic, Single Estate, Terroir, Regenerative Agriculture, High Phenolic, Functional Foods & Nutraceuticals.

Το νέο πεδίο στο οποίο εισέρχονται, μετά από πολυετή έρευνα, ονομάζεται Διατροφογενετική και της Διατροφογενομική, και αφορά τη διατροφή και την ανθρώπινη υγεία, μέσω της μελέτης του ανθρώπινου DNA με σκοπό την πρόληψη ασθενειών, μέσω των ελαιοπροιόντων που παράγουν με χαρακτηριστικές ιδιότητες, που προστατεύουν ή και βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία.

Το νέο αυτό επιστημονικό πεδίο της Διατροφογενετικής και της Διατροφογενομικής είναι πλέον το παρόν της διατροφικής έρευνας για την πρόληψη των διατροφο-εξαρτώμενων ασθενειών. Μας προσφέρει πλέον το μοναδικό προνόμιο του να χρησιμοποιείς τη γνώση της γενομικής και γενετικής για την διατροφική πρόληψη πολυπαραγοντικών ασθενειών.

Η έρευνα αυτή συναντά τη νέα γνώση του ανθρώπινου DNA μαζί με τη μετάβαση από την κλασική στην εξειδικευμένη διατροφή με τη δημιουργία εξατομικευμένης διατροφής ακριβείας. Από τον Ιανουάριο του 2004 λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διατροφογενoμικής, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αντίστοιχα, δραστηριοποιείται το τμήμα Εξατομικευμένης Διατροφής και Ιατρικής, υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA.


Δεν είμαστε όλοι το ίδιο... Γιατί να είναι και η διατροφή μας;

Τα οφέλη, που μπορούμε να αποκομίσουμε από την ενσωμάτωση της γενετικής πληροφορίας στην πρόληψη πολυπαραγοντικών, διατροφο - εξαρτώμενων ασθενειών είναι τεράστια.

Ο χώρος της Διατροφογενετικής και Διατροφογενομικής εμπερικλείει πολλαπλούς παράγοντες και θεωρείται το μέλλον της διατροφικής έρευνας και της πρόληψης διατροφο-εξαρτώμενων ασθενειών.

Η γενετική μας προδιάθεση «μετριέται» με πολυάριθμους γενετικούς δείκτες, κυρίως όμως από τους λεγόμενους πολυμορφισμούς μεμονωμένων νουκλεοτιδίων (Single Nucleotide Polymorphisms, SNPs) οι οποίοι δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Γεννιόμαστε με αυτούς και αποτελούν το γενετικό μας αποτύπωμα. Σήμερα μπορούμε να έχουμε εξατομικευμένη αντιμετώπιση και εφαρμογή οδηγιών με βάση το DNA του κάθε ενός από εμάς. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και η διατροφή του μπορεί και αυτή να είναι εξατομικευμένη.

Τα SNPs ορίζουν την ορθογραφία, τη στίξη και τη σύνταξη του βιβλίου της ζωής μας, που ονομάζεται DNA. Αλλαγές στα SNPs σημαίνουν και αλλαγές στον τρόπο γραφής του DNA μας.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η Διατροφογενομική και η Διατροφογενετική  δεν είναι δίαιτα, αλλά διατροφή, και δεν είναι απαγόρευση φαγητού αλλά βελτιστοποίηση του.


Τι εξετάζει η διατροφογενετική;

Η Διατροφογενετική εξετάζει αποκλειστικά εκείνα τα SNPs που έχει ο καθένας μας που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Εντοπίζει και αναλύει δηλαδή την ατομική, γενετική μας προδιάθεση που είναι υπεύθυνη για τη διαφορετικότητα και μοναδικότητά μας στον τρόπο που απορροφάμε, μεταβολίζουμε και χρησιμοποιούμε τα διάφορα θρεπτικά συστατικά.


Τι εξετάζει η διατροφογενομική;

Η Διατροφογενομική εξετάζει το πως η έκφραση των γονιδίων μας στο σύνολο τους επηρεάζεται από τη διατροφή και τις συνήθειές μας. Η έκφραση των γονιδίων, σε αντίθεση με την αλληλουχία του DNA μας, μπορεί να αλλάξει κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου δημιουργούν μια νέα σειρά ελαιοπροϊόντων στην οποία ακολουθούν τη φιλοσοφία της Διατροφικής Γονιδιωματικής και στα οποία  θα υπάρχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα ωφέλιμων ουσιών, που θα βοηθούν στην καλύτερη και ακριβέστερη εφαρμογή μιας διατροφής που βασίζεται στο γονιδιακό προφίλ του κάθε ατόμου και θα έχει συσταθεί από ειδικούς επιστήμονες του είδους.

Μείνετε συντονισμένοι …υπάρχει συνέχεια.