Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59779-parousiastike-to-biblio-tou-na-koufou-elia-kai-ladi-sto-gutheio-/

Spartorama - Print | Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Ν. Κουφού «Ελιά και Λάδι» στο Γύθειο

Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Ν. Κουφού «Ελιά και Λάδι» στο Γύθειο

Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Ν. Κουφού «Ελιά και Λάδι» στο Γύθειο
Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσιάστηκε τo Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στο Γύθειο Λακωνίας, από το Βιβλιοχαρτοπωλείο Κωνσταντίνας Κρητικάκου – Χριστοδουλάκου (Βασιλέως Γεωργίου 44, Γύθειο), τις Εκδόσεις iWrite και τον συγγραφέα Νικόλαο Ι. Κουφό, το βιβλίο του «Ελιά και Λάδι, Ιστορία, Λαογραφία και Συμβολισμός». Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συμβολή και την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, που είναι από τους πρώτους που ιδρύθηκαν στη χώρα μας κατά το έτος 1915 και ο μοναδικός που λειτουργεί συνεχώς από τότε μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, (Ιωάννου Ξανθάκη 3, Γύθειο).

Το βιβλίο αυτό, που κατά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του βρέθηκε ήδη στην τρίτη έκδοσή του, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 2022 στο Σπήλαιο Έβρου, από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου Έβρου «Η ΓΑΙΑ», έναν από τους μακροβιότερους γυναικείους συνεταιρισμούς της χώρας μας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στις 30 Ιουλίου, στο άλλο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας, και στις 10 Αυγούστου, στη γενέτειρά του συγγραφέα, τον Βασσαρά Σπάρτης, ο οποίος έχει τροφοδοτήσει τη βιωματική μνήμη του για την Ελιά και το Λάδι.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Γύθειο, την εκδήλωση συντόνισε ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Απόστολος Χριστοδουλάκος, μίλησαν για το βιβλίο, η Νάγια Λεων. Γρηγοράκου (Δικηγόρος Αθηνών LL.M. στο Ναυτικό Δίκαιο, LL.M. στο Διεθνές Δίκαιο, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς) και η Νέλλη Λαγάκου (τ. Σχολικός Σύμβουλος – λογοτέχνης). Ο  συγγραφέας Νικόλαος Κουφός, στη δική του ομιλία, παρουσίασε ομαδικές μαθητικές εργασίες, με θέμα την Ελιά και το Λάδι, που είχαν γίνει σε Σχολεία του Γυθείου και της Μάνης, κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν Σχολικός Σύμβουλος στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια Γυθείου (2002 – 2006) και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ιστορία, αλλά και τη σημερινή πλούσια δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Παναγιώτης Τσιριγώτης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ηλίας Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, Γεώργιος Καπασούρης, ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο τελευταίος Δήμαρχος Γυθείου κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης, κ. κ. Χρυσοστόμου Γ΄ ο Αιδεσιμολογιώτατος Ιερέας Σπυρίδων Κοτσαμπασάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ως δώρα, φιάλες με ελαιόλαδο, προσφορά του Συνεταιρισμού Πετρίνας, καθώς και αρωματικά σαπουνάκια και βαλσαμόλαδο, προσφορά της κυρίας Αμαλίας Ροζάκη από την Πετρίνα, τα οποία είχε παρασκευάσει η ίδια, με δικό της ελαιόλαδο. 

Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, ανήκει στη Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού.