Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59694-i-georgia-kakourou-chroni-taxideutis-stin-politistiki-drasi-kai-sumposio-paratiritirio-akra-sto-kastellorizo/

Spartorama - Print | Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη «ταξιδευτής» στην πολιτιστική δράση και συμπόσιο «Παρατηρητήριο Άκρα» στο Καστελλόριζο

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη «ταξιδευτής» στην πολιτιστική δράση και συμπόσιο «Παρατηρητήριο Άκρα» στο Καστελλόριζο

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη «ταξιδευτής» στην πολιτιστική δράση και συμπόσιο «Παρατηρητήριο Άκρα» στο Καστελλόριζο
Οργανώνει η «ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY» με Καλλιτεχνική Διευθύντρια την Γεωργία Κοτρέτσος την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Μεγίστης και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Οδός Εμπόρων

Ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να είμαι μέλος της ομάδας που στεγάζει τις δράσεις της κάτω από τον τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ra.ti.ri.ti.ri.o/ - /a.kra/», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Μεγίστης από τις 6 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, και οργανώνονται από τη Γεωργία Κοτρέτσος (Georgia Kotretsos), ιδρύτρια της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY και καλλιτεχνική διευθύντριας της δράσης.

Η Γεωργία Κοτρέτσος έχει προσκαλέσει μια διεπιστημονική ομάδα δέκα ατόμων από το χώρο του πολιτισμού που θα συμμετάσχουν σε μια σειρά ερευνητικών και πειραματικών ασκήσεων εστιάζοντας («παρατηρώντας») στο σύγχρονο πολιτισμό από το ανατολικότερο άκρο του τόπου μας, το ακριτικό Καστελλόριζο.

Στόχος της δράσης είναι η παρατήρηση και ερμηνεία του σύγχρονου πολιτισμού από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Καστελλόριζο. Λέξη με διαφορετικούς συνειρμούς για τον καθένα· από την παλιά ευχή «να κάμεις Πασχαλιά στον τόπο σου», τότε που ο τόπος λογιάζονταν ως μεγάλη ναυτική δύναμη, έως τις πρόσφατες πολιτικές διακηρύξεις. Ό,τι και να σηματοδοτεί το μικρό νησί, που τελικά είναι «Μεγίστη», ένα του χαρακτηριστικό, το «άκρον» είναι κοινό για όλους.

Από την προσδοκία, τη φαντασία, το συναίσθημα στο βίωμα («με λογισμό και μ’ όνειρο») που αλλάζει τη θέση στοχασμού και που μέσα από τις δράσεις ευελπιστούμε να επαναπροσδιοριστούν όσα πρεσβεύουμε. Καλούμαστε να αφουγκραστούμε και να ερμηνεύσουμε τον ήχο, ή τον απόηχο, των πρακτικών του σύγχρονου πολιτισμού, αυτού που παράγεται στα αστικά κέντρα της χώρας μας, από ένα άκρο της. Τί απόσταση καλύπτει η ματιά μας και άλλη πόση διανύει το έργο μας;

Η σπάνια γεωμορφολογία της Ελλάδας, μετεωρισμένη όπως είναι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προσφέρεται για επιτόπια (in-situ) καλλιτεχνική εργασία και καθίσταται οδηγός της δράσης «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΚΡΑ | /pa.ra.ti.ri.ti.ri.o/ - /a.kra/», με γνώμονα τις γνωσιολογικές, μεταφυσικές και ιστορικές πτυχές της. Αναζητούμε μια σφαιρική αντίληψη και αναπαράσταση του τόπου σε σχέση με τα ευρύτερα συναφή ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Από αυτή τη θέση, του συμπλέγματος Μεγίστης, από το Καστελλόριζο, τη Ρω, τον Άγιο Γεώργιο του Νησιού και της Στρογγυλής, με την πλάτη μας στραμμένη πότε στην ανατολή και πότε στο νότο, το βλέμμα μας θα εστιάσει στα πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, ατενίζοντάς τα από εκείνον τον τόπο και αρθρώνοντας τον λόγο που εκείνος ο τόπος μάς υπαγορεύει.

Όπως ένα κεκαμμένο σώμα σε επίκυψη – με τεντωμένα τα ακροδάχτυλά του –προσπαθεί να φτάσει το έδαφος, έτσι και εμείς, θα βρεθούμε σε μια αποστολή βίωσης ενός τόπου. Με τον ίδιο τρόπο θα αγγίξουμε, έστω για λίγο στη κλιμάκωση των δράσεων μας, το έδαφος της νησίδας Στρογγυλή στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης για πρώτη φορά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η πολιτιστική δράση και συμπόσιο "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ra.ti.ri.ti.ri.o/ - /a.kra/" της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium λαμβάνει χώρα στο Δήμο Μεγίστης. Έχει την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.


Δείτε περισσότερα εδώ