Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59571-ia-ma-kuthiron-kai-antikuthiron-teleti-thuranoixion-kai-eortasmos-iama-agiou-muronos-sta-antikuthira/

Spartorama - Print | «Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων»: Τελετή Θυρανοιξίων και Εορτασμός Ι.Μ. Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα

«Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων»: Τελετή Θυρανοιξίων και Εορτασμός Ι.Μ. Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα

«Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων»: Τελετή Θυρανοιξίων και Εορτασμός Ι.Μ. Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου
Οδός Εμπόρων

Ετοιμάζονται στα Αντικύθηρα να εορτάσουν στις 16 και 17 Αυγούστου τον Άγιο Μύρωνα τον Θαυματουργό, Προστάτη και Πολιούχο τους, μετά από 2 χρόνια πανδημίας. Φέτος όμως έχουν ακόμα ένα λόγο για να γιορτάζουν αφού ολοκληρώθηκε το τεράστιο έργο της ανακαίνισης του Μοναστηριού με δαπάνη του ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου ύστερα από πρόταση και ενέργειες Δημάρχου και Μητροπολίτη. Οι εργασίες διήρκεσαν σχεδόν 20 μήνες. Έγινε υποδειγματική ανακαίνιση του ναού και όλων των χώρων, συντήρηση του εντυπωσιακού τέμπλου και πλέον το Μοναστήρι αυτό μπορεί να φιλοξενήσει περίπου δέκα άτομα στα κελιά που έχουν αναβαθμιστεί πλήρως.

Μάλιστα από την ανακαίνιση προέκυψαν και νέα ιστορικά στοιχεία, καθώς αποκαλύφθηκε εγχάρακτη επιγραφή με τη χρονολογία 1693, που αποδεικνύει ότι η ανέγερση της Μονής πρέπει να σχετίζεται με την έλευση προσφύγων στα Αντικύθηρα μετά την πτώση του Χάνδακα (1669), οι οποίοι βρήκαν την εικόνα του Αγίου και σταδιακά έχτισαν το Μοναστήρι.

Φέτος, στις 16 Αυγούστου το απόγευμα θα γίνουν τα Θυρανοίξια από τους Μητροπολίτες Μάνης κ. Χρυσόστομο και Κυθήρων – Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και η ακολουθία της πλύσεως και ενδύσεως της Αγίας Τράπεζας και ο Μέγας Εσπερινός.

Μετά θα ακολουθήσει το παραδοσιακό αγριοκάτσικο που θα προσφερθεί στους προσκυνητές και η κρητική μουσική (Νίκος Χαρχαλάκης – Στέφανος Πατεράκης) που όμως θα σταματήσει στις 12μιση αφού πλέον στα κελιά θα διαμένουν Μητροπολίτες και Ιερείς που θα πρέπει να μπορούν να ξεκουραστούν για την Θεία Λειτουργία της επομένης. Εξάλλου, το βραδινό γλέντι στον Άγιο Μύρωνα γίνεται μόνο τα τελευταία 30 χρόνια και δεν ήταν ποτέ μέρος της μακραίωνης παράδοσης του νησιού.

Στις 17 Αυγούστου θα γίνει ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και η Λιτανεία της Εικόνας και των Λειψάνων του Αγ. Μύρωνος, ενώ ο Δήμαρχος κ. Στράτος Χαρχαλάκης και ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ θα προσφωνήσουν το ζεύγος των δωρητών και θα τους δώσουν τιμητικά δώρα. Θα ακολουθήσει το παραδοσιακό αγριοκάτσικο με το πιλάφι και τα όργανα μέχρι το βράδυ. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Μεγάλη στιγμή σίγουρα για το μικρό νησάκι αυτό το τεράστιο έργο και ακόμα μεγαλύτερη εάν ευοδωθεί η θέληση της τοπικής Μητρόπολης για μια μικρή μοναστική αδελφότητα (μέχρι το 1950 είχε 2 καλόγριες στον Άγιο Μύρωνα) που θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το έργο και να προωθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό με στόχο την αναζωογόνηση των Αντικυθήρων και την αποτροπή της ερήμωσής τους.











Πηγές:

https://www.imkythiron.gr/

https://www.kythiraika.gr/