Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59490-mia-omorfi-ekdilosi-gia-tin-elia-kai-to-ladi-organothike-apo-tin-enoria-theologou-spartis/

Spartorama - Print | Μία Όμορφη Εκδήλωση για την Ελιά και το Λάδι Οργανώθηκε από την Ενορία Θεολόγου Σπάρτης

Μία Όμορφη Εκδήλωση για την Ελιά και το Λάδι Οργανώθηκε από την Ενορία Θεολόγου Σπάρτης

Μία Όμορφη Εκδήλωση για την Ελιά και το Λάδι Οργανώθηκε από την Ενορία Θεολόγου Σπάρτης
Την ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο Ναό του χωριού
Οδός Εμπόρων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Παρασκευής, μία θερινή πνευματική εκδήλωση της Ενορίας Θεολόγου Σπάρτης, που είχε ως θέμα την Ελιά και το Λάδι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, επί του ομώνυμου λόφου του χωριού, μέσα στο πανέμορφο αλσύλλιο πεύκων, που υπάρχει στο σημείο αυτό.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η Ελιά και το Ελαιόλαδο, σε συνδυασμό βέβαια και με την εορτή της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

  • Ο Παναγιώτης Ξηντάρας (Δρ) – Φιλόλογος, ο οποίος εξιστόρησε τον Βίο και τα Μαρτύρια της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής,
  • O Νικόλαος Κουφός, Συγγραφέας – ερευνητής, ο οποίος μίλησε για τη θέση που έχει το ελαιόδεντρο στον Μύθο και την Ιστορία, καθώς και τη χρήση του Ελαιόλαδου στη Χριστιανική Λατρεία και
  • O Ιωάννης Παυλάκος, Γεωπόνος – Δημοσιογράφος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες μορφές ελαιοκαλλιέργειας και σε επιστημονικές προτάσεις, ως προς την απόδοση των ελαιοδέντρων και την προώθηση του άριστου ποιοτικά Λακωνικού Ελαιόλαδου, σε νέες και πολλά υποσχόμενες αγορές του Δυτικού κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε με ανοικτή συζήτηση από τους συμμετέχοντες, για την προοπτική του τοπικού Ελαιόλαδου στις νέες συνθήκες του εμπορίου και της αγοράς.

Συντονιστής της όμορφης και ουσιαστικής αυτής εκδήλωσης, ήταν ο Εφημέριος της Ενορίας Θεολόγου, π. Παναγιώτης Κώτσος.

Στο τέλος, υπήρχε κέρασμα για όλους, που ήταν μια εξαιρετική παραδοσιακή «δίπλα», προσφορά των Κυριών του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ενορίας Θεολόγου. Η εκδήλωση προβλήθηκε από το Λακωνικό Δελτίο της Τηλεόρασης Best στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, ανήκει στη Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού.

Νικόλαος Ι. Κουφός