Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59465-pragmatopoiithike-i-diadiktuaki-ekdilosi-alitheia-i-Psema-anagnorizontas-tin-parapliroforisi/

Spartorama - Print | Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση «Αλήθεια ή Ψέμα: Αναγνωρίζοντας την παραπληροφόρηση»

Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση «Αλήθεια ή Ψέμα: Αναγνωρίζοντας την παραπληροφόρηση»

Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση «Αλήθεια ή Ψέμα: Αναγνωρίζοντας την παραπληροφόρηση»
Σημαντική η αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων και ο έλεγχος της αξιοπιστίας της πληροφορίας
Οδός Εμπόρων

Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Αλήθεια ή Ψέμα: Αναγνωρίζοντας την παραπληροφόρηση», την Τρίτη 26 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Επικεφαλής του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος και Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, κα Βίκυ Ιγγλέζου, η οποία διαπίστωσε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από «πληροφοριακή αταξία» και ταυτόχρονα «πληροφοριακή επιδημία». Τόνισε ότι ο κόσμος μας είναι εθισμένος στα «εντυπωσιακά ψέματα» και, με αφετηρία ότι η παραπληροφόρηση απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε προκειμένου να ελέγξουμε την αξιοπιστία της πληροφορίας, η οποία πληροί πραγματικά τα κριτήρια της επαληθευσιμότητας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», κ. Ιωάννης Γεώργιζας, στον σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης χρήσης των Social Media. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος των ειδήσεων και των ανακοινώσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ως φορέας που προβάλει και ενημερώνει για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί, αλλά και μέσω του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, μεταφέρει στο ευρύ κοινό αξιόπιστες πληροφορίες.

Στην ομιλία του ο Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, κ. Λευτέρης Μωυσιάδης, αναφέρθηκε στην έλλειψη αντανακλαστικών του πολίτη στις ψευδείς ειδήσεις και στη σημασία μιας από τις πλέον προσδιοριστικές φράσεις της επιστήμης της Επικοινωνίας «το μέσο είναι το μήνυμα», του Καναδού επιστήμονα της Επικοινωνίας Μάρσαλ Μακλούαν. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η θωράκιση των πολιτών μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και της πίστης στους δημοκρατικούς θεσμούς, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως τείχος προστασίας του (αναγνωστικού) κοινού.

Το Στέλεχος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συγγραφέας του βιβλίου «FakeNews: τι κάνει η Ευρώπη;», κα Κλημεντίνη Διακομανώλη, στην ομιλία της παρουσίασε συνοπτικά τι είναι παραπληροφόρηση, γιατί είναι επικίνδυνη, τι κάνει η Ε.Ε. και τι μπορούν να κάνουν οι δημοσιογράφοι. Έκανε αναφορά σε παραδείγματα παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της COVID-19, ενώ επικεντρώθηκε στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, τονίζοντας τις 10 πίστες εργασίας της Ε.Ε. για την ανάπτυξη «αντισωμάτων» των πολιτών, των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Περιέγραψε τον Οδηγό του Ε.Κ. με τίτλο «Πώς να βρίσκετε τις ψευδείς ειδήσεις» και έκανε μνεία στη δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ότι «Η μάχη κατά της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων είναι μια κοινή, παρούσα, αλλά και μακροπρόθεσμη πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της...Είναι δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε πλήρως την ανθεκτικότητα των δημοκρατιών μας σε αυτό το σημερινό, τεράστιο και συχνά ανεξέλεγκτο διαδικτυακό κόσμο».

Στην ομιλία του ο Οικονομολόγος και Ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος», κ. Ηλίας Καλφακάκος, παρουσίασε το έργο «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Λαιμός, που με εύστοχα σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήσεις συνέβαλε τα μέγιστα στη διεξαγωγή της.